anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie; bani în mână, funcție de grad și vechime

GALERIE
cresteri, salarii, profesori
 • cresteri, salarii, profesori
- +

Cea mai mare majorare va fi de aproximativ 116 lei pentru un profesor cu gradul I, iar cea mai mică pentru un stagiar - 70 de lei. Sindicatele ameninţă cu proteste, în condiţiile în care creşterile trebuiau să fie cel puţin duble dacă se aplica Legea salarizării. În plus, nemulţumirile sunt amplificate de faptul că majorările salarile sunt înghiţite de inflaţie

Începând cu data de 1 iulie, angajaţii din învăţământ vor primi o pătrime din diferenţa rămasă de acordat conform Legii salarizării. Personalul din învăţământ trebuia să beneficieze de majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 din septembrie 2020. Sindicatele avertizează că în septembrie vor avea loc ample acţiuni de protest. De asemenea, după protestul organizat pe data de 25 mai, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţionala Sindicală „Alma Mater” în faţa sediului Guvernului, aceştia nu au primit o invitaţia la dialog.

Salariaţii din învăţământ au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar. La data de 1 iulie vor fi acordate o serie de majorări salariale pentru aceştia. Vor primi o parte din banii promişi atât personalul didactic, cât şi cel nedidactic. În urma acestei majorări, bugetarii din învăţământ vor primi următoarele sume, în funcţie de gradele didactice şi vechimea în domeniu: profesorii cu gradul I, cu vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani, vor avea o majorare de aproximativ 116 lei, profesorii cu gradul I, 20 şi 25 de ani vechime, vor primi 94 de lei, cadrele didactice cu gradul II, cu vechime cuprinsă între 15-20 de ani, vor primi 91 de lei, profesorii definitivi 73 lei şi profesori stagiari-70 de lei. În mod normal, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească suma menţionată anterior x2, adică aproximativ 200-250 de lei.

Adrian Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) spune că există motive majore ca protestele să fie reluate la începutul anului şcolar 2022-2023. „Guvernul României nu a înţeles nici până astăzi la ce foloseşte şcoala şi, evident, oamenii şcolii. Vorbim de o nouă prorogare a aplicării Legii 153/2017, iar din punctul nostru de vedere, este o prorogare neconstituţională şi vom dovedi acest lucru şi în instanţă. Salariaţii din învăţământ vor primi o serie de majorări. Din păcate, cel puţin în ceea ce priveşte personalul didactic şi auxiliar, acestea sunt irelevante, atât din perspectiva procentului care va fi alocat, a sumei nete, cât şi a inflanţiei care în ultimii ani, ştim cu toţii că a fost foarte mare.”, afirmat acesta.

Diferenţa pe care salariaţii trebuie să o primească pentru a ajunge la salariile din grila legii 153/2017 ar fi de 12%, după ce în ianuarie mai era de plată 16%, în medie. Această diferenţă era însă calculată prin raportare la salariile din 2018. Sindicaliştii spun că acţiunile de protesc sunt cu atât mai justificate cu cât, deşi au participat 1.200 de persoane, nu a fost emisă nici o reacţie. „Acţiunile din protest care se vor desfăşura în septembrie vor fi justifice. Să nu mai amintim şi de faptul că după protestul recent pe care l-am desfăşurat în faţa Guvernului, până în acest moment, din câte ştim, primul-ministru nu a invitat la discuţie reprezentanţii celor două federaţii naţionale.”, a explicat Adrian Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi.

Nivelul actual al veniturilor şi creşterea semnificativă a preţurilor determină o prăbuşire a puterii de cumpărare. Sindicaliştii spun că în această perioadă, majoritatea salariaţilor din întreg sistemul românesc întâmpină reale dificultăţi în a-şi asigura un trai decent. „Chiar dacă s-ar fi acordat în acest moment întreaga sumă şi s-ar fi aplicat în totalitate Legea 153/ 2017, trebuie spun că inflaţia din ultimii 2-3 ani a diminuat foarte mult puterea de cumpărare, prin urmare, pe lângă aplicarea în totalitate a Legii salarizării să mai fi avut în vedere, uniform, pentru toată lumea, un indice de inflaţie. Acolo s-ar mai fi putut discuta, dar în vederea aplicării Legii nr. 153 nu este nimic de negociat”, a explicat Adrian Liviu Lăcustă.

Sindicaliştii mai adaugă că, în condiţiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanţii Guvernului nu vor invita federaţiile sindicale la discuţie, la începutul lunii septembrie, în perioada începerii anului şcolar 2022-2023, vor avea loc ample acţiuni de protest.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.