Cum funcţionează cantina din Iaşi la care o porţie de friptură la tavă costă doar 5 lei GALERIE FOTO

miercuri, 01 noiembrie 2023, 02:50
7 MIN
 Cum funcţionează cantina din Iaşi la care o porţie de friptură la tavă costă doar 5 lei GALERIE FOTO

Cantina Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”  (TUIASI) din Iaşi reprezintă locul în care servesc masa zilnic aproximativ 700 de studenți și profesori. Prețurile mici și gama largă de preparate fac din cantina studențească una dintre cele mai mari afaceri cu mâncare din zonă, însă câți dintre consumatori știu câtă muncă se află în spatele galantarului, în bucătărie ? 

 

Angajații Cantinei din Campusul Tudor Vladimirescu, 24 la număr, depun un efort însemnat în fiecare zi, programul lor începând la ora 06.00. Pentru ca cele peste 20 de feluri de mâncare să fie gata până în ora 12.00 când se servește masa, bucătăreasa, împreună cu ajutoarele, pregătesc și gătesc alimente pentru peste o mie de porții zilnic.

„La cantină pot lua masa în acelaşi timp 200 de studenţi care vin, pleacă, iar într-o zi de lucru, adică de la ora 12.00 la 19.30 vin aproximativ 700 de persoane, poate chiar mai mult. Există colaborare în bucătărie, altfel nu funcționează nimic. Este agitație în sala de mese, sunt atâția studenți…în bucătărie fiecare știe ce are de făcut, altfel nici nu ai cum să faci față. De când sunt administrator nu am auzit niciodată să existe vreo problemă între angajați. Se lucrează și în două ture, dar nu se ceartă, fiecare își vede de treabă, am cea mai mare încredere în ei. Cred că așa am fost construiți noi, să lucrăm cu tineri”, a declarat Anișoara Moroșanu, administratorul Cantinei. 

 

Bucătăreasa care dă gust mâncării lucrează de peste 30 de ani la Cantina Campusului

 

Valerica Roșca (FOTO), lucrează de 32 de ani ca bucătar șef la Cantina Campusului. În tot acest timp, nu s-a gândit niciodată să renunțe, ba dimpotrivă. Ea este „mama cantinei”, cum îi spun colegii pe care în fiecare dimineață îi organziează punctual, astfel încât lucrurile să meargă „brici”atât în bucătărie, cât și în sala de mese. 

„Aveam 25 de ani când m-am angajat aici, acum sper să ies la pensie sănătoasă. Gustul îl dau eu și toți cei din bucătărie, însă înainte de asta, orice se măsoară, pentru că totul e la gramaj. Altfel nu ies porțiile și ce facem așa ? Nu se poate. Studenții apreciează și ei cantitatea și nu e corect să vadă că au primit cât au plătit ? Cam 200 de kilograme de cartofi se curăță aici în fiecare zi, în ceea privește carnea, este vorba despre zeci de kilograme. 

M-am obișnuit cu toate treburile, știu ce am de făcut, am grijă să fie totul gata la timp, ca toți colegii să reușească. Pun foarte mult accent pe curățenie, pe igienă, pe modul în care pregătim și gătim. La noi nu mai este vorba despre căldură sau astfel de aspecte, știm totul pe de rost. Marțea, miercurea și joia e un pic mai aglomerat…dar ne descurcăm, facem față în orice situație. De asemenea, nu există ca unul să stea și să spună că ceva nu este în sarcina lui, iar restul să tragă. Ne ajutăm, facem totul împreună. Da, dacă se simte cineva rău sau Doamne ferește are vreo problemă acasă, desigur că există înțelegere și se rezolvă…dar în general suntem o echipă unită. Este activitate continuu, contratimp.. Nu am avut vreo reclamație în atâția ani, nu am avut vreun student care să se simtă rău din cauza vreunui fel de mâncare, sunt tare împăcată și mulțumită din acest punct de vedere.

Nicicând nu m-am gândit să renunț, să merg să mă angajez în altă parte ? Așa cum a fost, mi-am văzut de drumul meu aici. Efortul este uriaș pentru toată lumea, nu doar pentru mine.

 Am o fată care a terminat Doctoratul și sunt tare mândră de ea…mie îmi plac copiii, mă binedispun, am atâtea motive să fiu fericită…fac și ceea ce îmi place, eu am început de jos, așa e în acest domeniu și așa era pe atunci, întâi speli vase, devii ajutor de bucătar și tot asa”, a menționat Valerica.

Când faci mâncare pentru atâtea persoane, cel mai important lucru, din perspectiva bucătăresei este responsabilitatea. „Credeți-mă că nu fac din ochi nimic niciodată și mereu mă gândesc la consumatori ca și cum ar fi parte din familia mea. Nu poți hrăni atâția oameni oricum, te gândești că ei trebuie să revină sănătoși și fericiți aici. Pentru studenți chiar contează foarte mult această cantină, cum bine știm,  majoritatea nu își permit să mănâne doar prin oraș”, a adăugat Valerica. 

 

Ajutor din partea studenților

 

Deoarece TUIASI prin Direcția Servicii Studențești, oferă 8 burse în valoare de 1.100 de lei/lună pentru studenții care doresc să desfășoare o serie de activități la cantina „Tudor Vladimirescu”, angajații iau ca atare acest ajutor.

„Se acordă 8 burse de volunar pentru 8 sudenți care vin în fiecare zi, câte 4 ore, să ajute la curățatul legumelor, la debarasarea meselor, la servire. Munca lor este răsplătită cu suma de 1100 de lei”, a spus Anișoara Moroșanu. 

Alex Iftene, student în anul al II-lea la Inginerie, se numără printre acești bursieri.

„Este deja al doilea semestru când iau bursa de voluntar, am fost anul trecut și am văzut că îmi place…de ce nu ? Mai ales că acești bani chiar mă ajută,  de fapt cred că pe orice student ajută. Fiind încă student nu am posibilitatea să muncesc full-time. Aici eu curăț legume, servesc…și chiar nu mi se pare dificil. Din banii obținuți contribui la plata chiriei, îmi mai cumpăr haine, încerc să nu mai apelez foarte mult la părinții mei, pentru că și ei au alte cheltuieli. Chiar sunt destui colegi și din anul I care optează pentru varianta asta”, a adăugat studentul. 

Prețuri imbatabile

 

Cantina deserveşte doar angajaţii și studenţii TUIASI. Astfel, aici iau masa numai persoanele care pot atesta printr-un document valabil calitatea de student sau angajat al acestei universităţi. Diferenţele de preţ sunt foarte mici, încât oricine din cele două categorii poate lua zilnic prânzul, în timpul săptămânii, cu doar câţiva lei.  Spre exemplu, o ciorbă de perișoare costă 4, 7 lei, un cotlet de porc la tavă –5, 25 lei, chifteluţe din carne de porc – 4, 7 lei, o friptură din ceafă de porc – 5, 1 lei, un şniţel din piept de pui – 5, 85 lei, o friptură din carne de vită – 4,3 lei, o tochitură din ceafă de porc, cu ou, brânză şi mămăligă – 8,8 lei. Şi garniturile sunt la fel de ieftine. O porţie de piure de cartofi costă 1,5 lei, pilaf din orez – 1,5 lei sau cartofi rumeniţi la cuptor – 1,5 lei. O salată din varză albă costă doar 1 leu, gogoşari în oţet –1,88 lei sau castraveţi în oţet – 1,25 lei. O apă plată la 500 ml costă 2 lei , iar un suc natural de mere, de 200 ml – 4 lei. Deserturile sunt şi ele la preţuri foarte mici. Un ecler cu ciocolată costă 3,76 lei, o ruladă diplomat sau din caramel –3,4 lei, iar rulada de ciocolata – 4,35 lei.

La un simplu calcul, rezultă că un student poate mânca două mese pe zi copioase, dar şi sănătoase, timp de o lună de zile, cu excepţia week-end-urilor, cu doar 130 de euro. 

 

Plata, facilitată de carduri

 

Directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti de la UTI Iaşi are în plan introducerea unui card care să le permită studenţilor să poată plăti fără a mai fi nevoiţi să piardă timp cu plata cash.

„Ne-am gândit la un card unic de facilităţi studenţeşti. Practic cu ajutorul acestui card, studentul va putea pe lângă plata consumaţiei de la cantină să aibă acces în cămin, la sala de lectură, la baza sportivă, la parcarea din campus, în general orice acces să se facă pe baza acestui card. Un asemenea card ar costa 5 lei, bani incluşi pentru studenţi în plata căminului“, a precizat Bogdan Budeanu.

Cantina Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost inaugurată în 2011, în urma unui amplu proiect care a constat în refuncţionalizarea şi dotarea acesteia. Dotările cantinei au fost obţinute prin proiectul cu finanţare europeană „Reabilitarea şi Modernizarea Campusului Tudor Vladimirescu”, iar pentru dotarea cantinei situate lângă căminele T7-T8, ce are 1.232 metri pătraţi, s-au investit 350.000 de euro.

Mai multe imagini, în GALERIE FOTO

Comentarii