anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 29.01.2023

Cum îl apară Episcopia Maramureşului şi Sătmarului pe stareţul acuzat de agresiune sexuală

GALERIE
Petrova manastire
 • Petrova manastire
- +

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului afirmă că reclamaţia pentru agresiune sexuală la adresa stareţului de la mânăstirea din Petrova, venită din partea unei persoane pe care o califică drept "instabilă emoţional", este o intenţie de discreditare din partea celor care vor să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina.

O refugiată din Ucraina, în vârstă de 22 de ani, a reclamat la Poliţie că a fost agresată sexual în timp ce era cazată la o mănăstire din judeţul Maramureş. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă, cel reclamat fiind stareţul Mănăstirii Petrova. Preotul inspector Andrei Pop, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a declarat luni pentru News.ro, că de la debutul războiului din ţara vecină mănăstirea Petrova a primit aproape 1000 de refugiaţi şi nu a existat nicio plângere la adresa părintelui stareţ, care este în acest post de aproape două decenii.

"Reclamaţia venită din partea unei persoane instabile emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una pr. Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, credem că este o intenţie de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine şi implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate, aşa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiţi şi ajutaţi de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit chiar în perioada Postului cel Mare", transmite marţi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului referitor la "plângerea făcută de o femeie de naţionalitate ucraineană, la adresa pr. Agaton Oprişan stareţul Mănăstirii Petrova prin care aceasta ar fi fost agresată sexual, caz dezbătut în presă".

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului afirmă că, imediat după apariţia în media a acestei sesizări, a demarat o anchetă internă, iar corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare. 

Conform episcopieri, o femeie în vârstă de 22 de ani însoţită de un copil minor a sosit în cursul zilei de miercuri 13 aprilie. în vama Sighet, a fost preluată împreună cu alte persoane şi dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare şi îngrijiri. î

"Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului. Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de vineri 15.04. ac, iar sâmbătă 16.04. a.c. a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, ale cărei concluzii urmează să le primim", precizează episcopia Maramureşului.

Din cele cercetate la Mănăstirea Petrova şi audierea de către corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a constat că în momentul de faţă sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate care primesc cazare, masă, îmbrăcăminte şi consiliere religioasă gratuit. Acestea sunt mulţumite de condiţiile oferite şi de comportamentul personalului mănăstirii şi nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din ţara lor.

"Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamaţia făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Pr. Stareţ Agaton Oprişan, care conduce Mănăstirea de peste 20 de ani", susţin reprezentanţii episcopiei.

De la începutul conflictului armat din Ucraina şi sosirea primilor refugiaţi în ţara noastră, bisericile şi mănăstirile s-au solidarizat pentru a oferi, alimente, medicamente, haine şi cazare refugiaţilor veniţi din zona de conflict. La Mănăstirea Petrova până la această dată au primit cazare, haine, mâncare şi asistenţă religioasă în mod gratuit aproximativ 1000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane.

"Sperăm că organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş vor reuşi să aducă mai multă lumină în acest caz, iar mănăstirea şi vieţuitorii ei se vor bucura de aceeaşi recunoştinţă pe care au primit-o până acum, preţuire şi apreciere din partea tuturor celor ce beneficiază de ajutor creştin şi fratern!", conchide Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în comunicatul postat pe pagina sa de Facebook.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.