Cum s-au descurcat anul trecut cu banii naşul şi finul care conduc judeţul. Bine şi foarte bine!

sâmbătă, 17 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Cum s-au descurcat anul trecut cu banii naşul şi finul care conduc judeţul. Bine şi foarte bine!

Familiei de la vârful CJ i-a mers cel mai bine. Şi administratorul judeţului a ieşit în câştig. Cu tot ajutorul financiar primit de la ai lui, unul dintre vicepreşedinţi a trebuit să se mai împrumute cu 4700 de lei.

LEGENDA FOTO: Costel ALEXE (stânga), președinte CJ, și vicepreședinții Marius DANGĂ (centru) și Sorin AFLOAREI (dreapta)

 

Spre deosebire de lefurile angajaţilor din administraţia publică, veniturile şefilor Consiliului Judeţean nu s-au modificat. Costel Alexe, de exemplu, a încasat anul trecut doar cu un leu mai mult decât în 2021, adică 161.413 lei, adică aproape 13.500 de lei/ lună. Preşedintele CJ nu a declarat şi alte venituri obţinute din muncă, ceea ce înseamnă că nu el este cel mai bine plătit reprezentant al administraţiei judeţului. Aşa cum am relatat deja, cele mai mari venituri declarate pentru anul trecut – vorbim de cele suplimentate din surse subordonate sau asociate Consiliului Judeţean, nu de pensii mai mult sau mai puţin speciale – sunt ale şefelor Direcţiilor Economică şi Achiziţii Publice, 198 de mii, respectiv 178 de mii de lei.

Cititi si: Informații din culise: divorțul lui Costel Alexe, firmele și averea familiei sale

Aşadar, pe măsura eforturilor depuse pentru dezvoltarea judeţului, preşedintele Costel Alexe este abia al treilea cel mai bine plătit om de la CJ. În Top 5 mai intră cei doi vicepreşedinţi, Marius Dangă şi Sorin Afloarei, ambii cu câte exact 143.484 lei.

Foarte aproape de cei doi se află administratorul public al judeţului, Andrei Cazacu. El a declarat că, anul trecut, a încasat în fiecare lună cu 12 lei mai puţin decât vicii, adică 11.945 de lei. Celelalte venituri de la CJ, inclusiv al secretarului general, se situează sub nivelul de 10 mii de lei/lună. De altfel, conform Codului administrativ, niciun salariu nu poate depăşi indemnizaţia vicepreşedinţilor. Dar indemnizaţiile au fost îngheţate anul trecut şi abia pentru anul acesta s-au îndurat parlamentarii să dea dezlegare pentru calcularea lor în funcţie de salariul minim pe economie din 2021.

Modificări substanţiale în declaraţiile naşului şi finului

Dacă veniturile au stagnat, nu acelaşi lucru se poate spune despre averi. Şeful CJ şi-a vândut unul din cele două apartamente (cu ceva mai mult de 315 mii de lei), a adăugat la împrumutul acordat soţiei încă 100 de mii – ajungând astfel la 285 de mii şi a împrumutat la rândul lui 25 de mii de euro de la cumnatul lui. Câteva modificări apar şi în declaraţia de interese, unde Costel Alexe menţionează în continuare calitatea de vicepreşedinte la PNL Iaşi, dar şi cea de unic acţionar la Domeniul Arca SRL şi Gervic Impex SRL.

Cititi si: E mult sau puţin? 8.300 de lei salariul mediu net la Consiliul Judeţean. Mai mult ca dublu decât în 2018

Despre cea din urmă societate, Reporter de Iaşi a dezvăluit că deţine în patrimoniu mai multe terenuri de pe raza comunei Bârnova, deşi firma figurează că nu ar mai avea activitate de 11 ani (cu o excepţie în octombrie 2020) şi nici angajaţi, de 13 ani. La fel, nici Domeniul Arca – unde doamna Alexe figurează ca administrator – n-ar fi avut niciodată activitate de la data înfiinţării, în 2019, potrivit informaţiilor afişate pe pagina Ministerului Finanţelor.

Cititi si: Alexe: „Nu putem ca în fiecare an să creştem salariile, în timp ce mediul privat gâfâie

În vreme ce preşedintele CJ vinde şi acordă sau face împrumuturi, vicepreşedintele fin cumpără la vedere. Astfel, Sorin Afloarei a micşorat un depozit bancar la o treime, 15 mii de euro, ca să adauge la parcul auto al familiei un SUV hibrid marca Toyota Yaris Cross. Pe declaraţia sa de avere mai apar darul de la botez, 38 de mii de euro, şi rambursarea împrumutului de 29 de mii de lei cu care a ajutat PNL Iaşi în campania electorală din 2020 să câştige voturi. Spre deosebire de naşul lui, Sorin Afloarei încă nu a înfiinţat sau cumpărat nicio societate comercială, declaraţia sa de interese fiind goală.

Dacă n-ai unde să cazezi refugiaţi, te împrumuţi şi primeşti ajutor de acasă

În comparaţie cu raportul de anul trecut, prima modificare pe declaraţia de avere a celuilalt vice este apariţia unui credit scadent în 2026, în valoare de 4700 de lei (de la o casă de ajutor reciproc). Marius Dangă a mai trecut în documentul afişat pe site-ul CJ o donaţie de 5500 de lei de la o rudă apropiată, dar nu şi dividende de la firma familiei – care în 2021 depăşiseră 50 de mii de lei.

Cititi si: Gelozia la Prefectură: funcţionarii Guvernului se uită cu jind la salariul uriaş, de minim 30.000 RON, al lui Costel Alexe

Administratorul public al judeţului pare să se pregătească pentru zile mai grele şi a scurtat în câteva luni rambursarea unui credit pe termen lung, contractat anul trecut, de la 2050 la anul 2040. Practic, de la 318 mii de lei, Andrei Cazacu mai are de dat înapoi ceva mai mult de 260 de mii. Pe lângă indemnizaţia obţinută de la CJ, administratorul judeţului a mai declarat 3600 de euro din chirii şi 12 mii de lei obţinuţi de la statul român pentru că a avut grijă de refugiaţi ucraineni.

Comentarii