Gelozia la Prefectură: funcţionarii Guvernului se uită cu jind la salariul uriaş, de minim 30.000 RON, al lui Costel Alexe

luni, 01 mai 2023, 08:00
5 MIN
 Gelozia la Prefectură: funcţionarii Guvernului se uită cu jind la salariul uriaş, de minim 30.000 RON, al lui Costel Alexe

Bugetarii din Casa Pătrată: cei de la Consiliul Judeţean au lefuri de două ori mai mari decât angajaţii Prefecturii. Cel mai mare salariu din Instituţia Prefectului se apropie de 8 mii de lei, în vreme ce la CJ poate să depăşească 15 mii.

 

Protestele la care au participat majoritatea angajaţilor Instituţiei Prefectului (VEZI AICI) au atras atenţia asupra unei ciudăţenii între salariile din administraţie. Participanţii reclamau că lefurile colegilor lor din administraţia locală au urcat exponenţial, în vreme ce veniturile lor au rămas cele prevăzute într-o grilă pe care acum o consideră depăşită. „Salariul unui muncitor de la Consiliul Judeţean Iaşi este de 4500 de lei, mai mult decât salariul un consilier superior din cadrul Instituţiei Prefectului”, reclamau protestatarii.

De remarcat că Instituţia Prefectului are, printre alte atribuţii, pe cea a verificării legalităţii actelor administrative ale autorităţilor locale (primării, consilii locale, Consiliu Judeţean), instituţii unde nivelul de salarizare a crescut consistent de la începutul anului.

CITEȘTE și: Se dau “bani din elicopter” la Consiliul Judeţean. 15.000, în mână, pentru Alexe. Zeci de mii, pentru alţi şefi

Răspunsul primit de la Prefectură la solicitarea Ziarului de Iaşi menţionează că în instituţie se acordă două sporuri: unul pentru condiţii vătămătoare, respectiv 10 procente pentru toţi angajaţii, şi unul pentru activitatea depusă pentru realizarea proiectelor pe fonduri europene, în cuantum de 40 respectiv 50 la sută din salariul de bază pentru 7 din cei 53 de angajaţi ai instituţiei.

 

Cât câştigă cei de la „Paşapoarte” şi „Permise”

 

Potrivit ultimului raport lunar afişat pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului Iaşi, cel mai mic salariu net a fost sub 2000 de lei în februarie (personal contractual), iar cel mai mare, puţin peste 7200 (la funcţionari publici). Pentru funcţii de conducere, între 9 şi 11 mii de lei. Prefectul şi cei doi subprefecţi nu intră aici, având funcţii de demnitate publică, pentru care veniturile sunt „îngheţate” de câţiva ani la valori rezonabile.

În cadrul direcţiilor subordonate Prefecturii, Paşapoarte, Permise auto şi Înmatriculări, veniturile sunt între 2300 şi 5800 de lei pentru ofiţeri de poliţie, inclusiv pentru cei cu funcţii de comandă. Norma de hrană compensează întrucâtva aceste cuantumuri şi se apropie, conform surselor ZdI, la aproximativ 1000 RON lunar..

CItește și: EXCLUSIV: Raiul bugetarilor! Salariile la Consiliul Judeţean Iaşi sar de 10.000 lei media

În aceeaşi lună februarie, salariul mediu net pentru administraţie şi apărare a fost 5602 lei, cu 206 lei mai mare decât în decembrie şi cu aproape o treime mai mare decât netul pe economie la sfârşitul iernii (4270 lei).

 

Vom vedea mai multe proiecte cu fonduri europene?

 

La Consiliul Judeţean – ca şi la Primăria Iaşi, de altfel – salariile sunt mult mai mari. Aici, actele spun că munca este mult mai periculoasă sau trebuie stimulată mai mult, astfel că angajaţii beneficiază de nu mai puţin de 8 sporuri. Astfel, pentru titlul de doctor două persoane încasează 1150 de lei lunar. În schimb, toată lumea este motivată cu 11 la sută din salariul de bază pentru factorii de risc din Casa Pătrată, cu vouchere de vacanţă şi cu indemnizaţia de hrană. La începutul anului, 40 de angajaţi ai CJ încasau deja între 10 şi 50 la sută în plus la leafă pentru lucru în echipele de implementare a proiectelor europene.

Totuşi, după adoptarea la mijlocul lunii trecute a hotărârii de guvern care stabileşte cum şi cui se acordă sporul de 50 la sută pentru truda depusă pentru proiectele finanţate prin PNRR şi alte fonduri europene, acest efectiv ar putea să mai crească. Înşişi cei trei şefi ai CJ, preşedintele şi vicepreşedinţii, la fel ca primarul şi vicii, primesc automat 50 de procente din salariul de bază. Astfel, Costel Alexe trece binişor de 30 de mii de lei – aceasta fiind doar valoarea salariului de bază brut, fără alte sporuri. Vicepreşedinţii vor avea ceva mai mult de 27 de mii de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă în jur de 17 mii net.

E o veste bună pentru unii angajaţi, pentru care veniturile lunare nu pot fi mai mari decât salariul vicelui – cum ar fi administratorul judeţului. Şi secretarul judeţului, care de la 1 ianuarie trebuia să aibă un salariu brut de peste 20 de mii de lei, îl poate încasa integral din această lună. La fel arhitectul-şef al judeţului, directorii executivi şi cei adjuncţi. 

Şi primarul Chirica urcă la un salariu de bază de peste 30.000 de lei brut

Potrivit Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, primarul unui municipiu reşedinţă de judeţ are tot 9 coeficientul de multiplicare a salariului minim pe economie, la fel ca preşedinţii consiliilor judeţene. Astfel, salariul de bază al lui Mihai Chirica a devenit tot 20.700 de lei brut. La fel ca al său coleg de partid şi de administraţie Costel Alexe, primarul Iaşului primeşte la rândul lui un spor de 50 la sută pentru că în primăria pe care o conduce se derulează cu siguranţă cel puţin cinci proiecte pe fonduri europene. Prin urmare, mulţumită hotărârii de guvern emise în acest sens la mijlocul lunii martie, salariul de bază a primarului ajunge la 31 de mii de lei brut, respectiv peste 18 mii de lei „în mână”, la care se adaugă şi alte sporuri. În mod similar, viceprimarii Daniel Juravle şi Cezar Baciu vor ridica de la casierie, lunar, teancuri similare de bancnote ca vicepreşedinţii CJ Marius Dangă şi Sorin Afloarei, adică binişor peste 16 mii de lei.

Nu în ultimul rând, city managerul Iaşului se va bucura şi el de aceste creşteri spectaculoase. Potrivit aceleiaşi legi a salarizării, el nu poate lua mai puţin decât secretarul general al primăriei şi nu mai mult decât încasează viceprimarii.

Mai văduvite de aceste majorări salariale sunt comunele mici, unde e puţin probabil să aibă 2-3 proiecte măcar, ori o valoare însumată de cel puţun un milion de lei. Aleşii comunelor cu până la 3000 de locuitori au salariile (de bază) cele mai mici, respectiv de 4 ori salariul minim brut – nivelul a fost actualizat la anul 2021, respectiv 2300 de lei –, primarul, şi de 3,5 ori, viceprimarul.

Comentarii