Grevă de o zi la Casa Pătrată. Angajaţii Prefecturii vor salarii ca la Consiliul Judeţean, unde ajung la 9.400 lei/lună

marți, 11 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Grevă de o zi la Casa Pătrată. Angajaţii Prefecturii vor salarii ca la Consiliul Judeţean, unde ajung la 9.400 lei/lună

Aproximativ jumătate din angajaţii Instituţiei Prefectului au început săptămâna cu o zi de grevă. Încă de dimineaţă, ei au pichetat intrarea în Prefectura Iaşi, purtând pancarte pe care scria „Guvernul României a uitat de noi”, „Instituţia Prefectului, Cenuşăreasa administraţiei publice”, „Echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat”, „Grevă generală”, „Aplicaţi echitabil prevederile Legii salarizării 153/2017” etc. Protestul a fost unul generalizat la nivel naţional.

Participanţii solicită modificarea Codului administrativ şi a Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în sensul includerii funcţiilor publice din prefecturi în cadrul funcţiilor publice de stat, lucru care ar duce la majorarea salariilor din aceste instituţii.

De altfel, diferenţa de salarii dintre angajaţii Prefecturii şi cei ai Consiliului Judeţean, care la Iaşi se află în aceeaşi clădire, este una consistentă.

„Avem cele mai mici salarii din administraţia publică şi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă din România. Un consilier superior cu o vechime în muncă de peste 20 de ani din cadrul Instituţiei Prefectului are un salariu net de 4.000-4.200 de lei lunar, iar un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituţii aflate în subordinea/coordonarea autorităţilor centrale, are un salariu net cuprins între 5.000-8.000 lei lunar. Salariul unui consilier superior din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi în valoare de 9.000-9.400 lei lunar ni se pare incredibil, în condiţiile în care acest salariu creşte anual raportat la nivelul salariului minim pe ţară sau creşte atunci când se modifică legislaţia privind salarizarea preşedintelui consiliului judeţean. Salariul unui muncitor de la Consiliul Judeţean Iaşi este de 4.500 de lei, mai mult decât salariul un consilier superior din cadrul Instituţiei Prefectului”, se arată în manifestul protestatarilor.

Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, şeful Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi conducătorul serviciilor publice deconcentrate, iar toate atribuţiile sale sunt îndeplinite prin intermediul aparatului de specialitate format din funcţionari publici şi personal contractual.

Aceşti angajaţi „au un nivel de salarizare mult mai mic decât al aparatului serviciilor teritoriale pe care le conduce prefectul sau decât al aparatului autorităţilor administraţiei publice locale pe care le verifică prefectul”, menţionează documentul citat. 

Comentarii