anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Frământări puternice în Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi - Eparhia Moldovei

Dascăl dat afară de preot cu forţa din biserică. Au urmat trei ani de procese

GALERIE
Eparhia_Moldovei_Biserica_Uspenia_Târgu_Frumos
 • Eparhia_Moldovei_Biserica_Uspenia_Târgu_Frumos
- +

Dascălul are sentinţe definitive, a apelat şi la executori, dar Eparhia refuză să pună în aplicare deciziile instanţelor.

 

Frământări puternice în Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi - Eparhia Moldovei, instituţie cu sediul la Târgu Frumos, la Biserica Uspenia. Romică Simionov, un cântăreţ de biserică, acuză eparhia că l-a dat afară pe nedrept de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Botoşani. Ba mai mult, acuză faptul că a fost hărţuit, batjocorit şi denigrat, acesta mergând în instanţă să îşi caute dreptatea. Iar instanţa i-a dat câştig de cauză de trei ori, dar, de mai bine de un an de zile, deşi are decizie definitivă, bărbatul nu a fost reintegrat pe postul pe care-l deţinea anterior, iar nici executorul judecătoresc pe care l-a angajat nu a reuşit să-i înduplece pe cei de la Episcopie.

Bărbatul spune că a fost concediat pe nedrept în 2017

Romică Simionov povesteşte că totul a început în 2017, când în ziua hramului bisericii din Botoşani unde era dascăl şi unde tatăl său a fost preot pentru 24 de ani a fost hirotonit un preot tânăr. La scurt timp după acel moment, tatăl său a decedat, în timp ce băiatul nu era acasă. „Fiind în concediu, m-am întors la locul de muncă să-mi reîncep activitatea, în data de 27.10.2017, moment în care am fost întâmpinat încă din pridvorul Bisericii de tânărul preot, dându-mă fizic afară, pe motiv ca nu sunt dascăl şi nu am voie să intru. Eu deţin funcţia de cântăreţ bisericesc - dascăl - din 2010. După acest moment a început hărţuirea mea de către episcop, noul preot şi aproape toţi preoţii Eparhiei Moldovei”, susţine Romică Simionov.

Acesta spune că în ultimii 3 ani şi jumătate s-a luptat în instanţă pentru a-şi recăpăta drepturile, având şi trei sentinţe pozitive, două dintre ele definitive. Prima este din iulie 2020, care anulează decizia de suspendare a contractului individual de muncă a dascălului şi obligă Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi să-l reintegreze pe Romică Simionov pe postul deţinut anterior. „Obligă pârâta (...) şi să-i plătească acestuia o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data suspendării contractului individual de muncă până la data reintegrării efective pe post”, conform deciziei instanţei.

Trei sentinţe pozitive, niciuna pusă în aplicare

Biserica a fost obligată să îi plătească suma de 2.000 de lei, cheltuieli de judecată, şi chiar dacă decizia nu a fost definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile, ea era executorie. Prin urmare, din iulie 2020, Romică Simionov trebuia să îşi reia activitatea la biserică, dar acesta nu a fost reangajat nici până astăzi. Pe 18.11.2020 s-a finalizat judecarea şi apelului, de data aceasta la Curtea de Apel Suceva. Nici acum biserica nu a pus în aplicare decizia legiuitorilor, ba mai mult, a atacat sentinţa din apel, care era definitivă, tot la Curtea de Apel Suceava pe 15.02.2021. Luna trecută, pe 12 aprilie 2021, instanţa a respins revizuirea apelului, spunând că solicitarea Eparhiei Moldovei este nefondată.

„Am notificat Eparhia în scris printr-o scrisoare recomandată, după fiecare sentinţă, dar fără răspuns. Am contactat un executor judecătoresc pentru punerea în executare a sentinţei. Aceste persoane nu au nicio limită de bun-simt, nu respectă Cuvântul lui Dumnezeu, nu respectă legile ţării, nu respectă statutul Bisericii, nu respectă oamenii, enoriaşii, valorile morale şi deontologice, cu atât mai puţin o sentinţa judecătorească”, a mai declarat Romică Simionov. Bărbatul spune că în decembrie 2020 a depus o plângere penală pentru nerespectarea sentinţei judecătoreşti şi susţine că nu a fost contactat după nicio decizie a instanţei de către reprezentanţii Eparhiei Moldovei.

El argumentează că în această perioadă nu a avut niciun venit, a trăit din economii şi a cheltuit 8.000 de lei pe judecată, poştă, transport, drumuri spre Iaşi, executor şi expertiză contabilă. În mare parte, şi banii pe cheltuieli de judecată ar trebui să fie plătiţi de Eparhia Moldovei. „Mi-am cheltuit toate economiile pentru a duce la capăt acest proces şi aceasta batjocură, ca acum să aştept cu sentinţa în mână ca nişte «corecţi şi drepţi» să intre în legalitate”, a spus bărbatul. „Ziarul de Iaşi” a solicitat prin toate canalele avute la dispoziţie un punct de vedere din partea Eparhiei Moldovei, care nu a apărut până la publicarea acestui articol. În momentul în care vom primi punctul de vedere respectiv, îl vom prezenta publicului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.