Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Detalii din cazul care zguduie lumea medicală: percheziții la maternitate după acuze de malpraxis

GALERIE
gravida
  • gravida
- +

O mamă căreia i-a murit fătul nenăscut în spital a băgat ieri “în corzi” Maternitatea “Cuza Vodă”. Poliţiştii şi procurorii au descins ieri-dimineaţă la maternitate şi au făcut mai multe percheziţii în cabinetele unor medici şi asistenţi. Este pentru prima oară în Iaşi când autorităţile de forţă intră într-un spital la reclamaţia unui pacient. Şefii maternităţii s-au arătat deranjaţi de percheziţii. “În cursul zilei de astăzi, un desant de procurori au venit la Maternitate pentru a verifica evidenţele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal, legat de cazul Leahu Manuela. La 36 de săptămâni de sarcină, s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi de maternităţile de la Paris, şi în cele de la Fălticeni”, a spus ieri, pe un ton revoltat, prof.univ.dr. Mircea Onofriescu. Ce spun însă acuzatorii, şi ce probleme ridică acest caz?

 

Ieşeanca Manuela Leahu, în vârstă de 35 de ani, de profesie asistent medical la Spitalul “Sf. Spiridon”, spune că s-a chinuit timp de şapte ani să mai facă un copil, al treilea. Ea spune că problemele au apărut după 36 de săptămâni de sarcină, adică undeva pe la sfârşitul anului trecut. “La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor Holicov (n.r.- Monica Holicov) pentru controlul lunar, iar acolo, doamna doctor a depistat poziţia cordonului, care era pe canalul de naştere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon, doamna doctor s-a speriat, a sunat la maternitate un coleg de-al dumneaei. Domnul doctor de atunci a spus că nu mă poate interna, pentru că nu am testul COVID. Am căzut de acord cu doamna doctor să facem testul COVID. Mi-a dat bilet de trimitere la Praxis. Am fost, am achitat, am făcut şi testul. A doua zi trebuia să mă prezint pentru internare şi pentru naştere, dacă era cazul, că dumneaei era de gardă. Ne-am prezentat la maternitate cu bagajul făcut, totul pentru naştere şi pentru internare, aveam bilet şi de la medicul de familie, de internare, inclusiv de la doamna doctor, tot dosarul. Mă consultă doamna doctor şi zice că poate ia fetiţa cordonul cu mânuţa şi eliberează canalul de naştere şi o să nasc natural, eu insistând să nasc prin cezariană. Am zis: cum să nasc natural când poziţia cordonului e procubitus. Dumneaei s-a ridicat şi a plecat... Pur şi simplu a plecat. Nu a mai zis nimic. M-a lăsat în triaj, acolo, singurică. Am mers la doamnele de la triaj, care au început să facă internarea mea, şi le-am zis să oprească internarea. Mi-a adus cartea de identitate. Domnişoara care era acolo şi făcea internarea mea m-a întrebat de ce nu m-a mai internat doamna doctor. Eu i-am zis: sunaţi-o dumneavoastră, că mie nu mi-a zis de ce. Am vorbit prin mesaje şi, la 38 de săptămâni, trebuia să mă văd iar cu dumneaei”, a povestit femeia.

“Dar cine mă operează? Cine?”

Manuela Leahu a mai povestit că ea a insistat să nască prin cezariană, însă medicii au fost în dezacord. “Între timp, duminică dimineaţă, elimin dopul gelatinos, am avut contracţii, trimit mesaj doamnei doctor, inclusiv poză cu dopul, ca să mă creadă. O sun, nu răspunde la telefon. O sun pe doamna asistentă, care este asistentă la cabinetul dumneaei particular, şi dumneaei mi-a răspuns şi mi-a spus să merg la maternitate, că o să nasc... acolo sunt medici de gardă şi o să mă interneze cineva. Am mers la maternitate duminică şi era de gardă doamana doctor Târnovanu. M-a văzut o domnişoară rezident, a văzut că este o problemă, a chemat-o pe doamna doctor Târnovanu, mi-a făcut ecografie, a văzut poziţia transversală a fetei şi cordonul în poziţia de procubitus şi-mi zice că-mi trebuie cezariană. Dar cine mă operează? Cine? Portarul sau eu singură în bucătărie? Dumneaei era de gardă, dar nu a vrut, nu şi-a dat acordul pentru internare şi pentru operaţie. Domnişoara rezident a zis că ea nu mă trimite acasă, pentru că se teme pentru bebeluş. Atunci, doamna doctor Târnovanu a zis că au venit mămici de la Paşcani cu cordonul ieşit afară şi nu a murit fătul. Doar nu o să moară la mine, care sunt la 10 minute de spital... Na, chiar a murit. Pe hol o întreb pe domnişoara rezident de ce nu mă internează doamna doctor. A zis că poate este fătul prematur. Dar ce mai rezolvi în trei zile? Hai că îl scoatem pe semnătura mea şi nu mai stăm la discuţii. Doamna doctor, bineînţeles că nu şi-a dat acordul. Am plecat acasă. Doamnele de la triaj au zis că poate data viitoare e cu noroc. Mi-a zis să revin peste o săptămână”, spune Manuela Leahu.

Citește și: VIDEO: Percheziţii la maternitatea Cuza Vodă după moartea unui făt 

Femeia s-a întors la spital după câteva zile, când şi-a dat seama că fătul nu mai mişcă în burtică. A fost prea târziu: fata a decedat. “Am făcut plângere şi la domnul manager imediat ce m-am externat de la spital. Bineînţeles că nu m-a chemat nimeni. Am făcut plângere şi la Colegiul Medicilor, şi la Parchet. Termenul naşterii era de 5 decembrie. Eu am născut pe 16 noiembrie, 37 de săptămâni. Nu am avut probleme în timpul sarcinii, absolut nimic. Când am primit vestea că fătul a murit, i-am acuzat direct. Le-am zis că este culpă medicală. Deci, nu poţi să spui că aşa a vrut Dumnezeu, nu, că tu nu m-ai internat, nu m-ai ţinut sub supraveghere. Nu, m-ai trimis acasă, mi-ai zis să iau patru de No-Spa. Deci nu ai făcut absolut nimic. Cu doamna doctor Holicov... am abordat-o tot eu. Nu a avut explicaţii, ce să-mi zică. I-am cerut rezultatele la necropsie, că erau luate de dumneaei. Deci tot dumneaei s-a implicat în muşamalizarea cazului, cred eu. La insistenţele mele, mi-a trimis mesajele pe Whatsapp ca să-mi dea şi mie rezultatul cu necropsia fetei, şi cam atât. Am întrebat-o de ce a decedat fetiţa, nu mi-a răspuns. Eu tot aşteptat să ne întâlnim, să vorbim, fără să ajungem aşa de departe. Dacă dumnealor ne explicau, ce s-a întâmplat, ne susţineau într-o nouă sarcină, nu se ajungea aici... Nu se ajungea”, a mai spus femeia.

Poziţia spitalului

Ieri la amiază, conducerea Maternităţii a oferit mai multe explicaţii jurnaliştilor aflaţi la percheziţiile din spital. Mircea Onofriescu, şeful Secţiei de Obstetrică, spune că fătul ar fi murit cu cel puţin 48 de ore înainte ca mama să îşi fi dat seama. “Este o situaţie neplăcută pentru medici şi familie. Sunt zeci de cauze care pot determna moartea intrauterină a fătului. Sunt acuzaţi nişte colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină. În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterine, nu avea naştere declanşată şi, fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilei. Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea niciun fel de contracţii, nu avea membrane rupte, era din Iaşi şi nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID. Nu avem locuri şi suntem o maternitate suprasolicitată. Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine, în calitate de şef de secţie, şi nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţia sarcinii, şi cazul este în atenţia Colegiului Medicilor, a Procuraturii, se vor cere nişte expertize unor oameni care se pricep în obstetrică şi ginecologie. Concluziile vor fi stabilite atunci”, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu.

Acesta a negat că medicii ar fi făcut malpraxis. “De fiecare dată când a venit, s-a constatat că fătul era viu, avea nişte parametri doppler în limite normale şi nu avea niciun motiv de internare. Doamna, după ultima examinare, a stat acasă vreo două, trei zile, iar după a constatat absenţa mişcărilor fetale şi ulterior s-a internat pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat foarte mult să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru, pentru că e la a treia naştere. Fătul s-a prezentat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridurală, adică confortul cel mai bun, pentru că este normal. Eu, personal, am avut 10, 15 cazuri cu sarcină oprită în evoluţie în trimestrul trei de sarcină. Eu ştiu prin ce trece doctorul, femeia şi familia când se întâmplă un necaz de genul ăsta, şi i-am asigurat tot confortul necesar ca să nască fătul respectiv, deşi ea solicita operaţie cezariană. Mama are acuzaţii de malpraxis, adică medicii nu au monitorizat corespunzător sarcina respectivă. Cauza decesului bebeluşului nu se ştie. Inclusiv la necropsie nu s-au văzut elemente care să spună: a murit din cauza faptului că a avut o problemă de cordon, de placentă sau a avut o malfomaţie. Din nefericire, lumea trebuie să înţeleagă că, oriunde ne aflăm, există moarte intrauterină a fătului, aşa cum este moartea spontană a nou-născutului”, a detaliat şeful Secţiei de Obstetrică. Cazul rămâne, aşadar, în atenţia organelor de anchetă. Vom reveni cu amănunte.

CItește și: „Super-doctoriţa“ de la Iaşi: zeci de acuzaţii aduse, 0 (zero) culpe recunoscute de şefi!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri