Dosarul Alexe-Baba şi primul lot de angajări ilegale la Şcoala Populară de Arte: a venit prima condamnare

marți, 19 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Dosarul Alexe-Baba şi primul lot de angajări ilegale la Şcoala Populară de Arte: a venit prima condamnare

Prima condamnare din scandalul angajărilor ilegale de la Şcoala Populară de Arte “Titel Popovici” din Iaşi. Referentul economic al instituţiei, Mihaela Cucoradă, a fost condamnată la un an de închisoare cu amânare şi o perioadă de supraveghere de doi ani, pentru că a eliberat o adeverinţă falsă de vechime în muncă. Cu ajutorul acestui document fals, un alt personaj vizat de ancheta DNA Iaşi, Ilie Vintizi, a reuşit să se înscrie la concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Biroului Financiar – Administrativ al Şcolii de Arte.

 

Dosarul de trimitere în judecată a Mihaelei Cucoradă a fost înregistrat la Tribunal pe data de 2 iunie, la secţia penală, având ca obiect “sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, iar magistraţii au condamnat-o pe aceasta pentru infracţiunea de “fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Mihaela Cucoradă are dreptul de a face apel împotriva acestei hotărâri, la Curtea de Apel, în termen de 10 zile.

Alături de Cucoradă, procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au dispus, în luna mai, sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, în cazul a încă trei angajaţi al Şcolii Populare de Artă “Titel Popovici”: Elena-Nina Zugravu, Andreea-Elena Popovici şi Ilie Vintizi.

Ce spun datele oficiale ale DNA?

Într-un comunicat al DNA Iaşi se arată că “în prezenta cauză s-au desfăşurat cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare la nivelul Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, în cursul anului 2021, a mai multor concursuri de angajare. În contextul menţionat mai sus, inculpata Zugravu Elena-Nina, în calitatea de secretar al comisiei de concurs, ar fi pus la dispoziţia inculpatei Popovici Andreea-Elena, anterior publicităţii concursului şi a probei scrise, condiţiile de vechime şi studii pentru participarea la examen şi variantele de subiecte întocmite de comisie”. Astfel ajutată din interiorul insitutuţiei, Andreea Elena Popovici a câştigat consursul ocupând, “pe nedrept, postul de Şef serviciu artistic în cadrul Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi”.

În ce o priveşte pe Mihaela Cucoradă, aceasta “ar fi pus la dispoziţia inculpatului Vintzi Ilie o adeverinţă falsă, presupus emisă de o societate comercială, pe baza căreia acesta din urmă şi-ar fi completat în mod fraudulos vechimea în muncă minimă, necesară pentru înscrierea la concursul respectiv de ocupare a unui post în cadrul Biroului Financiar – Administrativ, examen pe care l-a şi luat într-un final”.

Acum, prin aceeaşi hotărâre a magistraţilor Tribunalului Iaşi care o condamnă pe Cucoradă la o pedeapsă cu închisoarea cu amânare, judecătorii au dispus şi “desfiinţarea totală a înscrisului intitulat Adeverinţa nr.18/23.07.2021emisă în numele SC NEKO TRANSIT SRL privind pe numitul Vintzi Ilie”.

Toţi angajaţii şi-au recunoscut faptele

În timpul anchetei, toţi cei patru angajaţi ai Şcolii Populare de Artă şi-au recunoscut faptele şi au acceptat pedepsele propuse de procurori şi forma de executare a acestora, adică pentru fiecare câte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Mihaela Cucoradă a fost prima dintre angajaţii instituţiei care şi-a aflat pedeapsa. Elena Zugravu şi Andreea Popovici sunt programate la instanţă în august, iar Ilie Vintizi în septembrie.

Vlad Corneliu Baba nu îndeplinea condiţiile legale pentru pentru detaşarea sa pe postul de director al Şcolii Populare de Arte

Într-o investigaţie publicată anul trecut, în septembrie, jurnaliştii de la ReporterIS relatau că Cucoradă a fost mult timp contabilul firmelor deţinute de Baba. Ea a fost şi “prima care a ajuns la „Titel Popovici” din lista apropiaţilor lui Baba este Mihaela Cucoradă (…) deşi la studii era permisă depunerea dosarului pentru persoanele cu studii medii liceale, trebuia ca acestea să prezinte dovada a minimum 10 ani de vechime în domeniul studiilor medii, plus atestat de absolvire a unor cursuri de specializare. Prin urmare, Cucoradă a rămas unicul candidat după ce altei persoane care s-a înscris i-a fost respins dosarul pentru că nu îndeplinea condiţia celor 10 ani”.

Costel Alexe, trimis în judecată

Piesele din dominoul Şcolii Populare de Arte de la Iaşi continuă să cadă. Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată în dosarul detaşării lui Vlad Baba ca manager al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Iar alături de şeful CJ au fost trimişi în judecată şi şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Radu Gabriel Apetrei, şi, bineînţeles, Vlad Corneliu Baba. Potrivit anchetatorilor, Baba nu îndeplinea condiţiile legale pentru pentru detaşarea sa pe postul de director al Şcolii Populare de Arte, iar Alexe şi Apetrei ştiau acest lucru. “Menţionăm că inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Costel Alexe, presedintele CJ Iasi, a fost trimis in judecata in dosarul Baba-Alexe

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 şi 07 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării inculpatului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere”. Apoi, „cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Baba Vlad-Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Alexe Costel ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs precum şi componenţa comisiei”. Astfel, după o serie de ilegalităţi, Baba a fost numit managerul Şcolii de Arte Iaşi pe o perioadă de 5 ani, iar odată ajuns la conducerea instituţiei, ar fi început să angajeze, tot ilegal, persoane din anturajul propriu.

Comentarii