Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosarul Alexe-Baba şi primul lot de angajări ilegale la Şcoala Populară de Arte: a venit prima condamnare

GALERIE
Scoala_populara_arte_Titel_Popovici
  • Scoala_populara_arte_Titel_Popovici
- +

Prima condamnare din scandalul angajărilor ilegale de la Şcoala Populară de Arte “Titel Popovici” din Iaşi. Referentul economic al instituţiei, Mihaela Cucoradă, a fost condamnată la un an de închisoare cu amânare şi o perioadă de supraveghere de doi ani, pentru că a eliberat o adeverinţă falsă de vechime în muncă. Cu ajutorul acestui document fals, un alt personaj vizat de ancheta DNA Iaşi, Ilie Vintizi, a reuşit să se înscrie la concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Biroului Financiar - Administrativ al Şcolii de Arte.

 

Dosarul de trimitere în judecată a Mihaelei Cucoradă a fost înregistrat la Tribunal pe data de 2 iunie, la secţia penală, având ca obiect “sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, iar magistraţii au condamnat-o pe aceasta pentru infracţiunea de “fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Mihaela Cucoradă are dreptul de a face apel împotriva acestei hotărâri, la Curtea de Apel, în termen de 10 zile.

Alături de Cucoradă, procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au dispus, în luna mai, sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, în cazul a încă trei angajaţi al Şcolii Populare de Artă “Titel Popovici”: Elena-Nina Zugravu, Andreea-Elena Popovici şi Ilie Vintizi.

Ce spun datele oficiale ale DNA?

Într-un comunicat al DNA Iaşi se arată că “în prezenta cauză s-au desfăşurat cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare la nivelul Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, în cursul anului 2021, a mai multor concursuri de angajare. În contextul menţionat mai sus, inculpata Zugravu Elena-Nina, în calitatea de secretar al comisiei de concurs, ar fi pus la dispoziţia inculpatei Popovici Andreea-Elena, anterior publicităţii concursului şi a probei scrise, condiţiile de vechime şi studii pentru participarea la examen şi variantele de subiecte întocmite de comisie”. Astfel ajutată din interiorul insitutuţiei, Andreea Elena Popovici a câştigat consursul ocupând, “pe nedrept, postul de Şef serviciu artistic în cadrul Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi”.

În ce o priveşte pe Mihaela Cucoradă, aceasta “ar fi pus la dispoziţia inculpatului Vintzi Ilie o adeverinţă falsă, presupus emisă de o societate comercială, pe baza căreia acesta din urmă şi-ar fi completat în mod fraudulos vechimea în muncă minimă, necesară pentru înscrierea la concursul respectiv de ocupare a unui post în cadrul Biroului Financiar - Administrativ, examen pe care l-a şi luat într-un final”.

Acum, prin aceeaşi hotărâre a magistraţilor Tribunalului Iaşi care o condamnă pe Cucoradă la o pedeapsă cu închisoarea cu amânare, judecătorii au dispus şi “desfiinţarea totală a înscrisului intitulat Adeverinţa nr.18/23.07.2021emisă în numele SC NEKO TRANSIT SRL privind pe numitul Vintzi Ilie”.

Toţi angajaţii şi-au recunoscut faptele

În timpul anchetei, toţi cei patru angajaţi ai Şcolii Populare de Artă şi-au recunoscut faptele şi au acceptat pedepsele propuse de procurori şi forma de executare a acestora, adică pentru fiecare câte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Mihaela Cucoradă a fost prima dintre angajaţii instituţiei care şi-a aflat pedeapsa. Elena Zugravu şi Andreea Popovici sunt programate la instanţă în august, iar Ilie Vintizi în septembrie.

Vlad Corneliu Baba nu îndeplinea condiţiile legale pentru pentru detaşarea sa pe postul de director al Şcolii Populare de Arte

Într-o investigaţie publicată anul trecut, în septembrie, jurnaliştii de la ReporterIS relatau că Cucoradă a fost mult timp contabilul firmelor deţinute de Baba. Ea a fost şi “prima care a ajuns la „Titel Popovici” din lista apropiaţilor lui Baba este Mihaela Cucoradă (...) deşi la studii era permisă depunerea dosarului pentru persoanele cu studii medii liceale, trebuia ca acestea să prezinte dovada a minimum 10 ani de vechime în domeniul studiilor medii, plus atestat de absolvire a unor cursuri de specializare. Prin urmare, Cucoradă a rămas unicul candidat după ce altei persoane care s-a înscris i-a fost respins dosarul pentru că nu îndeplinea condiţia celor 10 ani”.

Costel Alexe, trimis în judecată

Piesele din dominoul Şcolii Populare de Arte de la Iaşi continuă să cadă. Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată în dosarul detaşării lui Vlad Baba ca manager al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Iar alături de şeful CJ au fost trimişi în judecată şi şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Radu Gabriel Apetrei, şi, bineînţeles, Vlad Corneliu Baba. Potrivit anchetatorilor, Baba nu îndeplinea condiţiile legale pentru pentru detaşarea sa pe postul de director al Şcolii Populare de Arte, iar Alexe şi Apetrei ştiau acest lucru. “Menţionăm că inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Costel Alexe, presedintele CJ Iasi, a fost trimis in judecata in dosarul Baba-Alexe

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 şi 07 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării inculpatului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere”. Apoi, „cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Baba Vlad-Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Alexe Costel ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs precum şi componenţa comisiei”. Astfel, după o serie de ilegalităţi, Baba a fost numit managerul Şcolii de Arte Iaşi pe o perioadă de 5 ani, iar odată ajuns la conducerea instituţiei, ar fi început să angajeze, tot ilegal, persoane din anturajul propriu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri