Dosarul care i-a speriat pe magistraţii ieşeni: s-au recuzat pe bandă rulantă. Până la urmă, l-au pasat la Paşcani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Cum a scăpat un acuzat de contrabandă cu ţigări

Dosarul care i-a speriat pe magistraţii ieşeni: s-au recuzat pe bandă rulantă. Până la urmă, l-au pasat la Paşcani

GALERIE
contrabanda cu tigari
 • contrabanda cu tigari
- +

Judecătorii din Paşcani au făcut o adevărată gimnastică verbală pentru a justifica achitarea unui ieşean acuzat de contrabandă cu ţigări. Dosarul a ajuns la Paşcani după ce magistraţii Judecătoriei ieşene s-au abţinut unul după altul de la a prelua cazul. Reticenţa judecătorilor ieşeni de a-l judeca pe Costachi Stângaciu, ca şi a celor păşcăneni de a lua o decizie de condamnare ar putea fi legate de faptul că unul dintre fiii acuzatului este procuror, iar nora sa este ea însăşi magistrat la Judecătoria ieşeană.

Faptele de care este acuzat Stângaciu s-au petrecut la începutul lunii februarie 2017, când în urma unui control inopinat al Poliţiei de Frontieră, sub tejgheaua magazinului lui Stângaciu au fost găsite 212 pachete de ţigări de contrabandă. În procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante se menţionează declaraţia lui Stângaciu conform căreia ar fi cumpărat personal ţigaretele respective. Ca urmare, acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, instanţa sesizată fiind Judecătoria Iaşi. La primul termen al procesului, preşedintele de complet a depus o declaraţie de abţinere, cauza fiind astfel amânată. La termenul următor, declaraţia de abţinere a fost acceptată, urmând a fi desemnat un alt judecător. Şi acesta însă a depus o cerere de amânare. Rând pe rând, au fost înregistrate 14 cereri de amânare depuse de tot atâţi judecători, până când dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Paşcani.

Aici, dosarul s-a aflat pe rol timp de aproape un an şi jumătate. După numeroase amânări, pentru citarea martorilor, apoi pentru convocarea acestora cu mandat de aducere sau pentru completarea declaraţiilor inculpatului, dosarul a rămas în pronunţare. Şi pronunţarea a fost amânată în două rânduri. Până la urmă, judecătorii au ajuns la concluzia că inculpatul trebuie achitat. Aceasta, deoarece la magazinul unde au fost găsite ţigările lucrează şi unul dintre fiii săi, neputându-se afirma cu certitudine cine le-a adus. Aceasta, deşi chiar inculpatul recunoscuse în faţa poliţiştilor de frontieră că el a cumpărat ţigările şi nimeni nu susţinuse că declaraţia ar fi fost dată sub constrângere.

Cu alte cuvinte, s-a considerat că fapta de contrabandă nu ar consta în achiziţionarea a 212 pachete de ţigări, ci în introducerea acestor pachete sub tejgheaua magazinului. "Instanţa reţine că fapta de contrabandă dedusă prezentei judecăţi este una uşor atipică faţă de majoritatea cazurilor în care făptuitorul este depistat cu ţigaretele de contrabandă asupra sa. Cu privire la declaraţia inculpatului, instanţa apreciază că doar acest temei nu este suficient pentru a determina convingerea instanţei că inculpatul a cunoscut cu adevărat despre existenţa ţigaretelor de contrabandă în incinta magazinului său", au justificat magistraţii. În plus, aceştia au apreciat că declaraţiile făcute la momentul flagrantului, adică înainte de a i se aduce la cunoştinţă acuzaţia, nu pot fi folosite împotriva sa. În final, judecătorii au decis aplicarea principiului "in dubio pro reo", adică "în caz de dubiu, se decide în favoarea acuzatului". Ca urmare, Stângaciu a fost achitat.

Sentinţa dată la Paşcani a fost atacată de procurori, ieri desfăşurându-se primul termen în faţa Curţii de Apel. Soluţia dată a fost cea de amânare a cauzei, pentru ca inculpatul să-şi poată angaja un apărător. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X