E jale mare! Raportul angajat – pensionar în Iaşi: 1-1. «Nu acoperiţi nici pensia minimă»

marți, 10 aprilie 2018, 01:50
4 MIN
 E jale mare! Raportul angajat – pensionar în Iaşi: 1-1. «Nu acoperiţi nici pensia minimă»

În judeţul Iaşi, numărul de persoane care muncesc este aproximativ egal cu cel al pensionarilor, ceea ce face ca fiecare angajat cu contract de muncă să „ducă în spate“, ca o contribuţie indirectă, un pensionar.

Reprezentanţii Casei de Pensii Iaşi spun că situaţia nu este atât de dramatică precum pare, dar că normal ar fi ca numărul de angajaţi să fie mai mare ca numărul de persoane ieşite din câmpul muncii.

„Pentru sustenabilitatea Sistemului de Pensii din judeţul nostru, nu e bine să fie paritatea de 1 la 1. Să ne gândim că de la fiecare angajat se duc 475 de lei pe lună la pensii. Nu e suficient, pentru că suma nu acoperă nici măcar pensia minimă, cu indemnizaţie, care este de 520 de lei. Ar trebui să fie un pensionar la doi salariaţi. Lucrurile merg însă spre bine, trebuie să privim cu optimism. Pe ţară e la fel: tot de 1 la 1“, a declarat Maria Andronache, directoarea Casei de Pensii Iaşi.

Raportul, în cifre absolute

În judeţul Iaşi există 169.769 de pensionari, din care 149.695 sunt pensionari de stat şi 20.074 din sectorul agricol. În baza de date a Casei de Pensii Iaşi mai figurează, de asemenea, şi un număr de 172.419 de plătitori de contribuţii de asigurări sociale.

Dintre aceştia 167.267 cu contracte de muncă şi drepturi de autor, 2.138 au încheiate contracte de asigurări sociale cu Casa de Pensii şi 3.014 de plătitori sunt înregistraţi cu declaraţii de asigurări sociale.

„Contractul este facultativ, doar pentru cei care vor să plătească, deşi nu au contract de muncă. Declaraţia de asigurare este însă un document obligatoriu. De exemplu, la PFA-uri sau cabinetele medicale, ei sunt obligaţi să aibă aceste declaraţii“, a mai precizat şefa Casei de Pensii din Iaşi.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România numărul pensionarilor a ajuns la 5,234 milioane, în timp ce numărul salariaţilor din economie se ridica la 4,824 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii.

De aici se poate observa că un salariat contribuie lunar la bugetul asigurărilor sociale pentru a susţine 1,08 pensionari: deficit net. În urmă cu cinci ani, raportul era de 1,27: adică patru salariaţi susţineau 5 pensionari.

Ce ar fi de făcut?

Specialiştii în piaţa muncii spun că raportul dintre numărul de pensionari şi cel al numărului de angajaţi ar fi şi mai avantajos dacă ar creşte nivelul de calificare, deoarece există cerere dar nu există resursa umană. Reprezentanţii din mediul de business spun că nu e nici bun, dar nici rău raportul de 1 la 1, în comparaţie cu alte judeţe.

„Nu e vina celor care au ieşit din viaţa activă sau, mai bine zis, care au ieşit din câmpul muncii. La fel de bine, nu e vina nimănui care a plecat într-o altă regiune sau într-o altă ţară pentru a-şi căuta un trai mai bun. Pur şi simplu, aceasta este realitatea, care trebuie analizată şi în contextul tendinţei demografice pe termen lung. Desigur, o ţară, un stat responsabil, ar trebui să creeze un context intern prin care să împiedice, indirect, prin condiţii mai bune şi stabilitate, o hemoragie masivă de forţă de muncă, fie ea deja calificată sau abia la intrarea în activitate“, ne-a declarat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ Iaşi.

Raportul pensionari-salariaţi în ţară: 5 – 10 în Bucureşti, 17 – 10 în judeţul Teleorman

La nivel naţional, numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,228 milioane în 2017, cu 29.000 persoane mai puţine faţă de anul precedent, iar raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Pensia medie lunară a fost de 1.069 lei, mai mare cu 12,8% faţă de anul precedent.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în municipiul Bucureşti şi Ilfov, la 17 la 10 în judeţul Teleorman, 16 la 10 în Giurgiu şi 15 la 10 în Vaslui. La Cluj, de exemplu, raportul este de 7 pensionari la 10 salariaţi.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei: 825 lei în judeţul Botoşani, 827 lei în judeţul Giurgiu, 850 lei în judeţul Vrancea faţă de 1.304 lei în Bucureşti, 1.282 lei în Hunedoara şi 1.226 lei în Braşov.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizaţie socială), în anul 2017, a fost de 828.500 persoane, din care: 660.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul pensionarilor din această categorie, 160.300 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 42,7% din totalul acestora, şi 8.000 persoane din sistemul militar, reprezentând 4,8% din totalul acestei categorii.

Comentarii