El este unul din cei mai deștepți elevi romi din țară. Învață la Târgu Frumos și a luat singurul 10 la concursul national

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 El este unul din cei mai deștepți elevi romi din țară. Învață la Târgu Frumos și a luat singurul 10 la concursul national

Un elev de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Târgu Frumos a obținut Premiul I și singura notă de 10 la Concursul Național de Istoria și Tradițiile Rromilor. Este al treilea an consecutiv când județul Iași participă la această competiție.

Județul Iași a fost reprezentat la etapa națională a concursului de elevii de clasa a VII-a Sophia-Eliza Agravriloaie și Iosif Harpa, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Târgu Frumos, coordonați de profesoara de istorie Butnariuc Ana-Maria. Ambii elevi au obținut nota 10 la faza județeană a competiției și s-au calificat la etapa națională.

La etapa națională, Iosif Harpa a obținut Premiul I, cu punctaj maxim de 100 de puncte, dar și singura notă de 10 din concurs. Anul trecut, județul Iași s-a poziționat pe locul al II-lea la Concursul Național de Istoria și Tradițiile Rromilor.

 

„Harpa Iosif este un copil talentat, frumos și isteț. Se face plăcut oriunde merge și te cucerește cu optimismul și respectul arătat. Pasiunea pentru cunoașterea istoriei și culturii minorităților ce trăiesc în orașul său l-au determinat să aleagă studierea disciplinei Istoria și Tradițiile romilor, încă din clasa a VI-a. Concursul Național i-a oferit ocazia ca el să-și dovedească cunoștințele teoretice, abilitățile și creativitatea. Dacă anul trecut a obținut premiul al II-lea, anul acesta a avut un țel bine definit, locul I. A demonstrat că pentru el, cuvinte precum diversitate, interculturalitate, toleranță, comunicare, nu sunt simple vorbe, sunt realități pe care le simte realmente, trăindu-le. A arătat acest lucru în cadrul festivitătii de premiere, când a încântat participanții, inclusiv comisia de concurs, cu interpretarea în limba rromani, a unui cântec din folclorul rom. Suntem mândri de el și încântați că este elev al școlii noastre. Îi felicităm și pe părinții săi, care îi sunt mereu aproape și-l susțin în proiectele sale”, a declarat profesoara Ana-Maria Butnariuc.

Comentarii