Este sau nu invazie de ploşniţe la Iaşi? Ce este de făcut? Am discutat despre ele cu cel mai titrat entomolog ieşean

vineri, 27 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Este sau nu invazie de ploşniţe la Iaşi? Ce este de făcut? Am discutat despre ele cu cel mai titrat entomolog ieşean

De câteva săptămâni, tot mai mulţi ieşeni au sesizat prezenţa ploşniţelor atât în apartamente, cât şi în aer liber. Majoritatea s-au ales cu ele când şi-au întins rufele la uscat: insectele, cu un miros înţepător, s-au cuibărit în hainele curate. După ce au postat imagini pe Internet, s-au întrebat dacă riscă sau nu să-şi umple casele de gângănii urât mirositoare, respectiv dacă există sau nu o invazie a acestora în Iaşi. Mai mult, unii dintre ei, speriaţi fiind, le-au asociat chiar şi cu ploşniţele de pat, care au invadat deja majoritatea ţărilor europene. Mihai Tălmaciu, entomolog în cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV), oferă ieşenilor răspunsuri ca specialist, prin intermediul ZDI.

Ploşniţele de sezon au apărut anul acesta încă de acum 2-3 luni în mai toate cartierele ieşene, putând fi văzute în special pe copaci. Dacă ajung în case, sfatul cunoscătorilor este de a nu le omorî prin strivire, pentru că lasă un miros foarte urât, ci indicat ar fi să fie culese, fiind inofensive.

Concret, aceste ploşniţe nu înţeapă, şi ar trebui să dispară odată cu venirea frigului. Singurele ploşniţe care pot ajunge în viitorul apropiat şi la noi, şi care ar reprezenta un pericol real, sunt, într-adevăr, cele de pat. Acestea sunt însă mult mai rare, şi, cel puţin la noi, adesea ţin de igiena precară.

Ploşniţele, subiect de dezbatere

Gândacii urât mirositori, pe care toamna ieşenii îi găsesc prin apartamente şi nu ştiu cum să scape de ei, reprezintă o apariţie des întâlnită oarecum de câţiva ani încoace în Iaşi. După cum susţine Mihai Tălmaciu, entomolog la USV Iaşi, aceste ploşniţe sunt originare din Asia, nefiind problematice. Motivul pentru care insectele sunt prezente acum în număr mai mare are legătură cu iernatul.

„Ploşniţele astea nu sunt un pericol. Sunt foarte multe specii, toamna este lungă, ele trebuiau să fie la iernat, doar că mai stau pe aici. Acesta este motivul pentru care sunt mai multe perioada asta. Chiar mi-a mai spus cineva că au apărut deja şi sunt destul de multe, însă sunt inofensive. La fel ca buburuzele. Şi ele sunt mai multe anul ăsta”, a declarat profesorul entomolog Mihai Tălmaciu.

Ploşniţele de pat pot ajunge şi în Iaşi: „Am avut acum ceva timp un caz”

Singurele ploşniţe care sunt toxice pentru oameni sunt, într-adevăr, ploşniţele de pat. Aceste insecte, diferite de celelalte prezente acum în România, dar foarte prezente în unele ţări occidentale, unde au provocat inclusiv interpelări în Parlament, precum Franţa, ar putea ajunge teoretic şi în România. Pentru a infesta o casă, ploşniţele acestea sunt de obicei transportate, aduse de undeva. Nu rămân pe gazda umană după ce se hrănesc cu sângele acesteia (cum fac paduchii), dar se pot ascunde în articole vestimentare sau în bagaje, pungi, sacoşe şi genţi pentru a ajunge într-o altă locaţie.

„Sunt şanse ca aceste ploşniţe de pat, sau de saltea, să ajungă şi la noi în Iaşi, în România. Eu am avut un caz chiar acum ceva timp, cred că 2-3 ani. Venise un bărbat la mine că nu mai putea scăpa de ele. Nu ştiu cum se pricopsise cu ele. I-am oferit câteva sfaturi şi apoi nu a mai venit, nu am mai ţinut legătura. Sunt foarte periculoase, şi nu mai scapi de ele. Singura soluţie pentru ele este arderea: se poate ajunge la gazarea camerei, a obiectelor, tot… E complicat”, a menţionat profesorul Mihai Tălmaciu. 

 

 

Comentarii