anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Evaluare: „Subiectele din acest an, un dezavantaj pentru elevii buni la matematică”

Ce spun profesori de matematică ieşeni despre subiectele date la proba de ieri, considerate totuşi de nivel mediu, dar alcătuite altfel faţă de anii anteriori?

GALERIE
evaluare_nationala_matematica_elevi
 • evaluare_nationala_matematica_elevi
- +

Absolvenţii ieşeni de clasa a VIII-a au susţinut ieri ultima probă scrisă a Evaluării Naţional în judeţ, la proba de astăzi, cea de Limba şi literatura maternă, nefiind niciun înscris. Astfel, dintre cei 6.031 de elevi înscrişi la probele Evaluării naţionale, au participat 93% dintre candidaţi, 430 absentând. Totodată, la fel ca şi la proba scrisă la Limba şi literatura română, nu au existat tentative de fraudă şi nu a fost eliminat niciun candidat. „Primele rezultate vor fi afişate marţi, până la ora 14.00, în centrele de examen. 

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Profesori de matematică contactaţi de noi consideră că subiectele au avut un grad de dificultate mediu în acest an, deşi sistemul este unul nou în comparaţie cu anii anteriori. Practic, două treimi din subiectele de la Matematică din acest an au fost grilă, cu un nivel de dificultate nu foarte ridicat. Cu toate acestea, spun profesorii, acest lucru ar putea fi un dezavantaj pentru elevii buni şi foarte buni, care ar fi putut să nu acorde foartă multă atenţie acestora, fiind astfel predispuşi la erori. Totodată, potrivit reacţiilor de la proprii elevi, o parte dintre aceştia sunt îngrijoraţi de faptul că subiectele au fost prea uşoare, şi prin urmare departajarea se va face mai greu.

„Este prima generaţie care are aceste tipuri de subiecte, iar pregătirile pentru examen au fost coordonate în această direcţie. Într-un fel ai o redactare şi o gândire la o problemă clasică, o problemă cu rezolvare completă, şi altceva este să rezolvi probleme grilă. Două treimi din notă o reprezintă partea grilă, şi pare că este atractiv, însă este şi păcălitor, pentru că poţi fi neatent din mai multe motive, ori o greşeală de calcul, ori de încercuire... O treime are în vedere partea de explicare a raţionamentului şi paşii pe care i-au urmărit”, a explicat Cristina Timofte, profesor de matematică la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi.

Cadrul didactic consideră că pentru elevii care s-au pregătit şi care au avut resursele necesare în pandemie pentru a urma orele de curs subiectele nu au fost o provocare majoră. Totodată, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut la dispoziţie testele de antrenament, similare cu subiectele de ieri, fiind astfel un avantaj pentru tinerii care s-au preocupat de pregătirea la matematică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.