Evenimente speciale la Iaşi, în Grădina Botanică şi Delta Moldovei – “Ziua Păsărilor”. Obiceiuri nupţiale şi comportamente de oraş

vineri, 29 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Evenimente speciale la Iaşi, în Grădina Botanică şi Delta Moldovei – “Ziua Păsărilor”. Obiceiuri nupţiale şi comportamente de oraş

În Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar anterior şi în aşa-numita „Deltă a Moldovei”, la Larga Jijia, va fi sărbătorită “Ziua Păsărilor”. Duminică, 31 martie, de la ora 10, va avea loc un tur ornitologic în Delta Moldovei, urmărindu-se preponderent păsările acvatice în obiceiurile nupţiale. Cu această ocazie se va realiza şi o expoziţie fotografică ornitologică, realizată de artistul Gabi Sandu. Apoi, pe 1 aprilie, tot de la ora 10, în cadrul unui nou tur sunt urmărite păsările oraşului primăvara.

“Marcăm această zi naţională printr-o serie de activităţi. Vom face aplicaţii practice ca să putem să vedem cât mai multe păsări. Duminică vom merge în Delta Moldovei, apoi luni vom face tot un tur la Grădina Botanică, să vedem păsările care populează spaţiile verzi din oraşe”, a declarat prof.dr. Carmen Gache, biolog.

 

Calendarul complet al activităţilor

 

În situaţia în care condiţiile meteo nu permit derularea turului din data de 1 aprilie, va avea loc, în interior, conferinţa-prezentare „Păsările – drumeţi pe calea aerului”. Ulterior, în data de 5 aprilie, în Parcul Pogor şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române „Vasile Pogor”, la ora 10, se va desfăşura conferinţa-prezentare „Primăvara în lumea păsărilor şi a parcului Vasile Pogor”.

Următoarea zi, pe 6 aprilie, în organizarea asociaţiei Codrii Iaşilor, la ora 9:00, este programat clock-turul ornitologic „Tril în Codrii Iaşilor” pe traseul tematic.

Ultimul eveniment va avea loc în data de 7 aprilie, în Parcul Copou, la ora 10, când se vor monta şi cuiburi noi pe panoul Societăţii Ornitologice Române (SOR). Va fi iniţiată şi o prezentare despre cum identificăm, ajutăm, conservăm elementele biodiversităţii din Parcul Copou.

“La Casa Pogor pe de o parte vom face o activitate despre ce se întâmplă primăvara în viaţa păsărilor, iar după conferinţă vom instala o hrănitoare şi, dacă reuşim până atunci să confecţionăm, o să montăm şi 2-3 cuiburi artificiale. Sâmbătă mergem în Codrii Iaşilor, şi duminică va fi reparat panoul cu cuburi din Gradina Copou. Încercăm să-l facem din nou funcţional pentru pentru a fi utilizat de copii şi adulţi pentru că a fost vandalizat”, a adăugat cadrul universitar.

La aceste evenimente poate participa oricine, în limita locurilor disponibile. “Avem formularul de înscriere pe pagina de Facebook a SOR Iaşi. Noi sărbătorim la Iaşi «Ziua Păsărilor» din 1993, dacă nu mă înşel. Pentru observarea păsărilor Delta Moldovei vom merge si cu binoclu şi cu lunetă. Fără lunetă nu prea poţi vedea păsări acvatice, mai ales dacă sunt la distanţă mare, iar în parc şi Grădina Copou, Botanică, cu binocluri. Dintre cei din public care au şi ei binoclu, sunt rugaţi să vină cu ele. O să avem şi determinatori pentru a arăta cum recunoaştem păsările”, a menţionat biologul.

“Ziua Păsărilor” este un eveniment sărbătorit în 1 aprilie încă din perioada interbelică, în special de către cadrele didactice. Accentul era pus pe sosirea păsărilor din migraţie şi pe cuibărire, una dintre principalele acţiuni fiind amplasarea de cuiburi artificiale. După 1990 SOR a reluat această tradiţie, derulată în principal prin sucursale, şi, de 7 ani, din nou în şcoli şi grădiniţe prietenoase cu natura, cel mai important proiect educativ al organizaţiei. 

“În România pot fi întâlnite aproape 400 de specii de păsări sălbatice. Dintre acestea unele sunt păsări sedentare, pe care le avem lângă noi tot timpul anului, altele migratoare, care ne părăsesc toamna şi revin primăvara, precum şi păsări care ne vizitează doar iarna, oaspeţii noştri de iarnă. Câteva specii apar doar accidental, spre deliciul ornitologilor şi observatorilor împătimiţi de rarităţi. Cele mai bune momente de observat păsări sunt perioadele de migraţie, când numărul speciilor şi al exemplarelor este mare. Migraţia este şi de primăvară, mai cunoscută publicului, dar şi de toamnă, atunci când păsările ne părăsesc pentru locuri mai bune din punct de vedere alimentar. La scară mică, cel mai bun moment pentru a observa păsări este dimineaţa devreme, când încă oraşele noastre nu s-au trezit cu totul la viaţă şi mai putem auzi clar cântecul piţigoilor, al mierlei şi al vrăbiilor, la care se adaugă treptat trilurile celor care sosesc din ţările calde sau doar mai din sudul continentului”, apare pe site-ul SOR.

Comentarii