EXCLUSIV: Atacant italian la Poli Iaşi. Şfaiţer şi Lung rămân, Tincu pleacă. Ce alte „bombe” s-au încercat de Sărbători?

miercuri, 03 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Atacant italian la Poli Iaşi. Şfaiţer şi Lung rămân, Tincu pleacă. Ce alte „bombe” s-au încercat de Sărbători?

Sărbătorile de iarnă sunt istorie pentru Politehnica Iaşi. Fotbaliştii ieşeni îşi fac astăzi bagajele pentru a reveni în Copou, Poli urmând a relua joi antrenamentele.

În perioada de vacanţă nu a apărut vreo mutare răsunătoare la gruparea ieşeană, în ciuda unor tatonări ori discuţii, ridicate de unii la rang de mutări iminente.

Drept urmare, la capitolul sosiri Politehnica a rămas, în afara stoperului Alexandru Core (23 de ani împliniţi pe 23 decembrie), de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, despre care v-am informat încă de anul trecut că va veni în Copou, doar cu Martin Boakye.

 

Boakye a jucat în Italia, Austria, Luxemburg, Croaţia şi Uzbekistan

 

El este un atacant italian cu origini ghaneze, de 1,90 metri, care împlineşte 29 de ani pe 10 februarie.

Boakye a jucat de-a lungul carierei sale în Italia, la Solesinese, în Austria, la Kitzbuhel şi Hohenems, în Luxemburg, la Jeunesse Esch, în Croaţia, la Slaven Belupo Koprivnica, şi în Uzbekistan, la FC Andijon şi, ultima dată, la Olmaliq. Atacantul are 100 de prezenţe şi 41 de goluri în liga a treia austriacă, 76 de apariţii şi 24 de reuşite în prima ligă din Uzbekistan, 16 jocuri şi opt goluri în eşalonul de elită luxemburghez şi un gol în zece meciuri din prima ligă croată. În total, Boakye a punctat de 74 de ori în 202 meciuri de campionat.

În plus, fotbalistul mai are 10 goluri în 22 de meciuri de Cupă, în Austria, Luxemburg, Croaţia şi Uzbekistan, precum şi două reuşite în şpate apariţii în Liga Campionilor Asiei.

 

Pofte de jucători de la FCSB

 

Iaşi a încercat în această perioadă şi câteva mutări spectaculoase, aducerea de la FCSB a fundaşului Denis Haruţ, mijlocaşului Damian Djokovic şi atacantului Dorin Rotariu, însă totul s-a oprit în faşă când s-a aflat că salariile acestora se situează între 14 000 şi 20 000 de euro pe lună. În plus, Djokovic şi Rotariu nu vor să joace pentru evitarea retrogradării.

În acest context, singura posibilitate ca măcar Haruţ să ajungă în Copou era ca patronul FCSB, Gigi Becali, să suporte aproape jumătate din salariul jucătorului în vârstă de 24 de ani, ceea ce a fost refuzat în 2023.

Poli continuă să tatoneze însă mai multe piste, conducătorii clubului dând asigurări că până la reluarea campionatului (primul meci va avea loc pe 19 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi) lotul va mai fi întărit.

 

Ce fac fotbaliştii care nu mai sunt doriţi de Grozavu?

 

Probleme apar în ceea ce priveşte jucătorii care nu mai intră în vederile antrenorului Leo Grozavu. Reamintim, pe această listă au fost puşi iniţial Risto Jankov, Claudiu Belu-Iordache, Gabriel Vaşvari, Andrei Ciobanu, Cătălin Itu, Jakub Vojtus, iar apoi şi Răzvan Tincu.

Dintre toţi, Poli se poate despărţi lejer doar de Vaşvari, care nu a bifat în sezonul de toamnă numărul de jocuri necesar ducerii contractului până în vară.

Şi cu Jankov lucrurile se pot rezolva rapid, nord-macedoneanul care a participat la ultimul Euro anunţând că nu se va crampona de contract şi că va pleca imediat ce îşi va primi drepturile financiare la zi.

În schimb, Belu, Ciobanu, Itu, Vojtus şi Tincu vor părăsi Iaşul doar dacă îşi vor găsi echipe care să le achite salariile pe care le au acum. În caz contrar, ei se vor prevala de prevederile contractuale, Politehnica fiind obligată să-i plătească până în vară, indiferent dacă va apela la ei sau nu. Acest lucru ar genera un consum lunar de circa 35 000 de euro, bolovan serios atârnat de picioarele unui club care a intrat în 2024 cu datorii consistente, de peste 1,5 milioane euro.

 

Oferte tentante pentru Şfaiţer şi Lung

 

La capitolul plecări s-a mai discutat şi despre trecerea preşedintelui Consiliului Director al Politehnicii, Cornel Şfaiţer, la Universitatea Craiova şi a lui Silviu Lung la Rapid Bucureşti.

Şfaiţer, care a mai fost ofertat în trecut şi de alte cluburi importante, între care şi Dinamo Bucureşti, le-a spus apropiaţilor că nu ia deloc în calcul plecarea de la Iaşi, indiferent de clubul care-l curtează.

În ceea ce-l priveşte pe Lung, acesta a fost declarat netransferabil de conducerea clubului, portarul fiind considerat piesa esenţială a angrenajului ieşean în tentativa de îndeplinire a obiectivului, clasarea între primele zece echipe din campionat.

Comentarii