EXCLUSIV: Covid 19 provoacă cel mai amplu examen de admitere din istoria Iaşului universitar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

EXCLUSIV: Covid 19 provoacă cel mai amplu examen de admitere din istoria Iaşului universitar

GALERIE
examen
  • examen
- +

O situaţie nemaintâlnită vreodată nu numai la Iaşi, dar nici în ţară: mii de candidaţi vor da testul de admitere într-un număr uriaş de săli - 110, păziţi de un număr record de profesori: 600

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi e pusă într-o situaţie unică în istoria instituţiei de învăţământ superior: examenul de admitere de pe 26 iulie, pentru anul universitar 2020-2021, va fi organizat în 110 amfiteatre de la alte trei universităţi din Iaşi şi peste 600 de persoane dintre angajaţii UMF vor fi implicate în monitorizare procesului şi gestionarea fluxului de informaţii. „Ziarul de Iaşi” a discutat cu reprezentanţii universităţii şi pune cap la cap tabloul zilei de 26 iulie.

110 amfiteatre împânzite în tot Iaşul

2.085 de locuri scoate UMF la concurs pentru admiterea de anul acesta, 728 dintre ele fiind bugetate şi 639 fiind cu taxa în lei. În paralel, mai sunt 610 locuri pe cont propriu valutar, unde taxa este de 5.000 de euro pe an, cele mai multe fiind la liniile de predare în engleză. Reprezentanţii UMF spun că estimează un număr de aproximativ 2.600 de candidaţi pentru locurile destinate predării în limba română, pentru cetăţenii români, un număr similar cu anii precedenţi, în contextul în care pe platforma online unde înscrierile sunt deschise de luna trecută există în momentul de faţă deja 2005 conturi create, iar înscrierile se termină pe 19 iulie.

Pentru a putea respecta prevederile legale şi pentru a putea susţine examenul în persoană, prin prezenţa la Iaşi a candidaţilor, UMF a luat decizia să apeleze la celelalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi pentru ca în niciun amfiteatru să nu se regăsească mai multe de 20-30 de tineri. 110 amfiteatre sunt astfel pregătite la patru universităţi din Iaşi, întrunind peste 2.700 de locuri în acest context epidemiologic special: 62 la UMF, 24 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, 15 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi 9 la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

De desfăşurarea în siguranţă a întregului proces şi pentru a putea gândi cap-coadă şi supraveghea fiecare pas se vor ocupa 600 de angajaţi ai universităţii. „Vorbim despre supraveghetori de sală, comisia centrală de admitere, comisiile ştiinţifice etc. Sunt 110 amfiteatre unde sunt cam trei-patru oameni, chiar dacă sunt 20-30 de candidaţi într-un amfiteatru, apoi avem comisia tehnică, cei care se ocupă de multiplicarea caietelor de teză. Este o desfăşurare mare de forţe, vrem să iasă bine, nu am avut o experienţă similară şi ne aşteptăm să fie greu, dar suntem pregătiţi”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Comisia stă cinci zile în izolare şi sub pază ca să facă subiectele

În ziua de miercuri, 22 iulie, comisia ştiinţifică de la UMF care se va ocupa cu elaborarea subiectelor va fi izolată într-o locaţie secretă, sub pază, până duminică, 26 iulie, când va fi gata examenul. Aceştia vor finaliza până sâmbătă subiectele când vor fi luate şi duse la multiplicat, realizându-se caietele de teze, apoi în dimineaţa zilei de duminică cei peste 2.600 de candidaţi, după estimările UMF, vor intra în sălile de examinare. La intrare vor semna o declaraţie de control epidemiologic, în care vor explica dacă au avut sau nu simptome specifice COVID sau dacă au intrat în contact cu persoane confirmate cu noul coronavirus, li se va lua temperatura, vor primi o mască de protecţie, se vor dezinfecta pe mâini şi apoi sunt repartizaţi pe locurile în sală cu păstrarea distanţării sociale.

Teza va dura 3 ore, iar la final se vor strânge tezele, vor fi sigilate şi vor fi aduse într-un singur loc de la UMF unde vor fi amplasate scannerele, iar acolo vor fi prelucrate şi comisia de admitere va face clasamentele. UMF a pregătit două săli pentru cei care sunt identificaţi cu temperatură mai mare de 37,3 grade, dar care se află într-o stare bună de sănătate: ei vor fi aduşi de la universitatea unde se află sala lor de examinare la sediul central al UMF cu maşinile universităţii şi vor putea susţine examenul acolo, în condiţii mai stricte. Rezultatele examenului vor fi făcute publice în două zile lucrătoare. În momentul de faţă, la UMF sunt înmatriculaţi 8.806 studenţi, 6.242 de români şi 2.565 de studenţi internaţionali, care provin din 78 de ţări, cei mai mulţi din Franţa - 653, Israel - 599, Maroc - 293, Grecia - 189 şi Tunisia - 151. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.