EXCLUSIV: Covid 19 provoacă cel mai amplu examen de admitere din istoria Iaşului universitar

vineri, 10 iulie 2020, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Covid 19 provoacă cel mai amplu examen de admitere din istoria Iaşului universitar

O situaţie nemaintâlnită vreodată nu numai la Iaşi, dar nici în ţară: mii de candidaţi vor da testul de admitere într-un număr uriaş de săli – 110, păziţi de un număr record de profesori: 600

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi e pusă într-o situaţie unică în istoria instituţiei de învăţământ superior: examenul de admitere de pe 26 iulie, pentru anul universitar 2020-2021, va fi organizat în 110 amfiteatre de la alte trei universităţi din Iaşi şi peste 600 de persoane dintre angajaţii UMF vor fi implicate în monitorizare procesului şi gestionarea fluxului de informaţii. „Ziarul de Iaşi” a discutat cu reprezentanţii universităţii şi pune cap la cap tabloul zilei de 26 iulie.

110 amfiteatre împânzite în tot Iaşul

2.085 de locuri scoate UMF la concurs pentru admiterea de anul acesta, 728 dintre ele fiind bugetate şi 639 fiind cu taxa în lei. În paralel, mai sunt 610 locuri pe cont propriu valutar, unde taxa este de 5.000 de euro pe an, cele mai multe fiind la liniile de predare în engleză. Reprezentanţii UMF spun că estimează un număr de aproximativ 2.600 de candidaţi pentru locurile destinate predării în limba română, pentru cetăţenii români, un număr similar cu anii precedenţi, în contextul în care pe platforma online unde înscrierile sunt deschise de luna trecută există în momentul de faţă deja 2005 conturi create, iar înscrierile se termină pe 19 iulie.

Pentru a putea respecta prevederile legale şi pentru a putea susţine examenul în persoană, prin prezenţa la Iaşi a candidaţilor, UMF a luat decizia să apeleze la celelalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi pentru ca în niciun amfiteatru să nu se regăsească mai multe de 20-30 de tineri. 110 amfiteatre sunt astfel pregătite la patru universităţi din Iaşi, întrunind peste 2.700 de locuri în acest context epidemiologic special: 62 la UMF, 24 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, 15 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi 9 la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

De desfăşurarea în siguranţă a întregului proces şi pentru a putea gândi cap-coadă şi supraveghea fiecare pas se vor ocupa 600 de angajaţi ai universităţii. „Vorbim despre supraveghetori de sală, comisia centrală de admitere, comisiile ştiinţifice etc. Sunt 110 amfiteatre unde sunt cam trei-patru oameni, chiar dacă sunt 20-30 de candidaţi într-un amfiteatru, apoi avem comisia tehnică, cei care se ocupă de multiplicarea caietelor de teză. Este o desfăşurare mare de forţe, vrem să iasă bine, nu am avut o experienţă similară şi ne aşteptăm să fie greu, dar suntem pregătiţi”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Comisia stă cinci zile în izolare şi sub pază ca să facă subiectele

În ziua de miercuri, 22 iulie, comisia ştiinţifică de la UMF care se va ocupa cu elaborarea subiectelor va fi izolată într-o locaţie secretă, sub pază, până duminică, 26 iulie, când va fi gata examenul. Aceştia vor finaliza până sâmbătă subiectele când vor fi luate şi duse la multiplicat, realizându-se caietele de teze, apoi în dimineaţa zilei de duminică cei peste 2.600 de candidaţi, după estimările UMF, vor intra în sălile de examinare. La intrare vor semna o declaraţie de control epidemiologic, în care vor explica dacă au avut sau nu simptome specifice COVID sau dacă au intrat în contact cu persoane confirmate cu noul coronavirus, li se va lua temperatura, vor primi o mască de protecţie, se vor dezinfecta pe mâini şi apoi sunt repartizaţi pe locurile în sală cu păstrarea distanţării sociale.

Teza va dura 3 ore, iar la final se vor strânge tezele, vor fi sigilate şi vor fi aduse într-un singur loc de la UMF unde vor fi amplasate scannerele, iar acolo vor fi prelucrate şi comisia de admitere va face clasamentele. UMF a pregătit două săli pentru cei care sunt identificaţi cu temperatură mai mare de 37,3 grade, dar care se află într-o stare bună de sănătate: ei vor fi aduşi de la universitatea unde se află sala lor de examinare la sediul central al UMF cu maşinile universităţii şi vor putea susţine examenul acolo, în condiţii mai stricte. Rezultatele examenului vor fi făcute publice în două zile lucrătoare. În momentul de faţă, la UMF sunt înmatriculaţi 8.806 studenţi, 6.242 de români şi 2.565 de studenţi internaţionali, care provin din 78 de ţări, cei mai mulţi din Franţa – 653, Israel – 599, Maroc – 293, Grecia – 189 şi Tunisia – 151. 

Comentarii