EXCLUSIV – Informaţii incendiare din cazul procurorului ieşean acuzat de viol. Încă o victimă? Un certificat medical fals?

vineri, 15 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 EXCLUSIV – Informaţii incendiare din cazul procurorului ieşean acuzat de viol. Încă o victimă? Un certificat medical fals?

Jurnaliștii "Ziarul de Iași" au aflat informații noi și șocante despre dosarul presupuselor violuri ale lui Daniel Bosânceanu, procuror la Parchetul Judecătoriei Răducăneni pe care acesta le-ar fi săvârşit în apartamentul său din cartierul Nicolina. 

Surse care cunosc acest caz susţin că în caz sunt informaţii care afirmă faptul că Bosânceanu ar fi violat-o și pe o soră a acesteia. Aceasta este măritată și nu ar dori să îl incrimineze. Al doilea amănunt ar fi amploarea cu care procurorul ar fi viciat declarațiile fetei, iar cu privire la acest aspect rolul procurorului de caz este  important de lămurit. Bosânceanu ar fi adus o adeverință – spun aceleaşi surse apropiate dosarului –  prin care un medic l-ar fi declarat impotent.

Părinții fetei au cerut o contraexpertiză, însă procurorul de caz nu ar fi fost de acord. După plângerea fetei în care reclama abuzul sexual, Bosânceanu a slăbit 30 de kilograme, cel mai probabil din cauza ”grijilor”. Potrivit unor surse judiciare, acesta și-a schimbat numărul de telefon ca să nu fie ”deranjat”. De asemenea, fata violată, care a depus plângerea împotriva lui, este de negăsit.

În anul 2015, familia Mardare, domiciliată într-o localitate de lângă Răducăneni, avea șapte copii, dintre care două fete. Acestea aveau 15 ani, respective 16 ani. Fiica în vârstă de 15 ani învăța la Iași. În același an, acuzatul Daniel Constantin Bosânceanu era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni.

Procurorul se cunoștea cu familia Mardare, deoarece prin 2014 acesta i-a botezat un copil, devenind cumătri. Problemele au început într-o zi când cumătrul procuror i-ar fi cerut permisiunea capului familiei Mardare ca fata de 15 ani să meargă la un apartament din zona Nicolina să o ajute pe soție la curățenie. Tatăl acesteia nu știa, probabil, că procurorul se mutase împreună cu soția la casă, undeva în zona Valea Adâncă.

În acel apartament, dar și în mașina celui acuzat, spune fata în plângerea către procurorii ieşeni, ar fi fost abuzată sexual, ba chiar și violată de către Bosânceanu, în 2018. Însă fata nu ar fi povestit tot: potrivit surselor Ziarul de Iași, în caz există informaţii că și sora acesteia ar fi fost violată de către procuror. Aceasta este însă măritată în prezent, are și copii, și nu dorește să facă plângere. Fata care a făcut plângerea  în anul 2018 este plecată în prezent într-o altă țară și nu mai ține legătura cu apropiații.

În anul 2018, Bosânceanu avansase la funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni, funcție la care avea să renunțe de bunăvoie.

”Domnul procuror Bosânceanu este cumătrul meu, este nașul de botez al fiului meu cel mai mic, din cei șapte copii pe care îi am. Ne-am întâlnit în anul 2018, după ce am aflat de la fată de cele petrecute. Mi-a spus că nu procedez bine cu plângerea, că are familie, are soție, are o funcție, şi m-a întrebat cât îl costă  să ne înțelegem. A doua zi am mers la Iași, cu tot cu copilă, pentru a face plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Fata a povestit ce s-a întâmplat  în fața unui procuror de caz. La un moment dat, la Parchet a ajuns domnul Bosânceanu, uns de noroi pe pantofi și pe pantaloni. M-a scos afară și mi-a spus: nu e bine ceea ce fac, că merge la bancă și face un împrumut de cinci sau șase sute de milioane și mi-i dă ca să termin casa. Apoi am mers în biroul procurorului de caz, unde era depusă plângerea, iar Bosânceanu a smuls hârtiile și le-a mototolit. Am recuperate toată plângerea așa boțită cum era, apoi am mers la domnul procuror-şef Ispir, care avea biroul la etaj. I-am povestit tot cu lux de amănunte, iar acesta m-a dat afară spunându-mi că aberez. M-a dat pe mine afară din cabinet, însă pe fiica mea a ținut-o acolo şi a stat de vorbă cu ea. Când a ieșit, fata l-a prins de gât pe domnul Bosânceanu și i-a spus: băi tâmpitule, m-ai lăsat însărcinată și m-ai dus la o clinică unde mi-au făcut întrerupere de sarcină pe numele unei moldovence”, a povestit tatăl fetei.

Bărbatul se referă la Iulian Ispir, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, pensionat în ianuarie 2022, care era şeful procurorului de caz când s-au petrecut lucrurile.

În anul 2018, după șapte luni de la depunerea plângerii, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași l-au pus sub acuzare pe Bosânceanu. Pe 12 iulie 2018, Daniel Bosânceanu era oficial suspect pentru viol și influențarea declarațiilor. Pe 19 octombrie, procurorii au clasat dosarul din lipsă de probe. Tot atunci a dispărut și fata.

”A fost amenințată de domnul Bosânceanu. I-a spus: cum a dispărut Elodia, așa va dispărea și ea”, a spus tatăl fetei. În urma unor articole apărute în presa din Iași, la cinci ani de la clasarea dosarului, pe 12 septembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut redeschiderea dosarului. 

Comentarii