EXCLUSIV-UPDATE: Măști speciale de protecție produse la FabLab Iași. Au fost trimise medicilor

marți, 24 martie 2020, 10:48
1 MIN
 EXCLUSIV-UPDATE:  Măști speciale de protecție produse la FabLab Iași. Au fost trimise medicilor

UPDATE: Proiectul nu trece deocamdată de faza de prototip din motive de omologare şi testare în siguranţă.

La FabLabIasi, în cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, se întâmplă lucruri bune: echipa Iris Robotics a răspuns prompt la inițiativa Gemini CAD Systems de a proiecta și produce prin printare 3D un adaptor cu cartuș filtrant prin care măștile de snorkeling pot fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care interacționează direct cu bolnavii COVID-19. . 

Primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași astăzi la prânz pentru testare. Dacă medicii le vor considera de ajutor, partenerii din acest proiect vor putea livra circa 100 de bucăți în două zile. Cantitatea va putea fi ulterior extinsă.

Măștile sunt refolosibile, dezinfectabile, cu cartușul de filtrare înlocuibil. 

"Industria IT se implică deja stând acasă și acesta este lucrul cel mai important.  În rest, dacă suntem sau nu capabili să îi ajutăm și cu altceva pe cei din sistemul sanitar, ei trebuie să ne răspundă. Inclusiv inițiative precum cea pe care am avut-o noi trebuie făcute timid și fără zgomot foarte mare, pentru că nu avem experiența să spunem că gesturile sau dispozitivele pe care le propunem sunt într-adevăr utile și îi pot ajuta pe medici. Ei sunt specialiștii, ei vor decide.
Avem acest proiect foarte țintit, vrem să rezolvăm o problemă stringentă.  Am făcut o propunere, am trimis 4 prototipuri care vor ajunge astăzi la spitalele din Iași", a precizat pentru "Ziarul de Iași" Traian Luca, managerul companiei Gemini CAD Systems.

Comentarii