Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis înfiinţarea unei noi mănăstiri în apropiere de inima oraşului. Odată cu ieşirea la pensie a preotului Constantin Andrei, care a fost paroh de mai bine de 30 de ani al Bisericii Bărboi, Mitropolia a luat decizia transformării acesteia într-o mănăstire de călugări. Iar stareţ a fost numit arhimandritul Nathanael Neacşu (foto-centru), cadru didactic din 2020 la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi slujitor la Catedrala Mitropolitană.
Într-un punct de vedere remis redacţiei noastre, pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, a confirmat informaţia cu privire la transformarea de la Biserica Bărboi şi despre noul stareţ care a fost numit acolo. Acesta însă a precizat că, cel puţin o perioadă, „viaţa de parohie îşi va continua cursul ei normal”, schimbarea nefiind una bruscă.
De altfel, decizia luată de către Permanenţa Consiliului Eparhial Iaşi şi apoi de Sinodul Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei, din data de 19 ianuarie 2023, vorbeşte de fapt despre o reînfiinţare a Mănăstirii Bărboi.
Aşa cum precizează pr. Constantin Sturzu, pentru aproape 200 de ani Biserica Bărboi a fost mănăstire, fiind ridicată la acest rang în 1669, iar biserica ce există şi astăzi, care a suferit mai multe modificări şi renovări de-a lungul timpului, a fost construită în 1841 – 1844 cu fondurile mănăstirii.
„Într-adevăr, confirmăm că părintele arhimandrit Nathanael Neacşu a fost numit ca paroh al Bisericii Bărboi din Iaşi o dată cu ieşirea la pensie a părintelui Constantin Andrei. Viaţa de parohie îşi va continua cursul ei normal. La ea se va adăuga, ca un plus de consistenţă în viaţa liturgică şi pastorală, reactivarea Mănăstirii Bărboi. Cele trei elemente: istoria, împlinirea unei datorii morale faţă de ctitori şi infrastructura actuală (faptul că este încadrată cu zidul de piatră) recomandă existenţa aici a unei mănăstiri”, a precizat pr. Constantin Sturzu pentru „Ziarul de Iaşi”.
El a mai explicat că reînfiinţarea Mănăstirii Bărboi nu este o premieră, un alt exemplu din aceeaşi zonă fiind Mănăstirea Golia, care a funcţionat ca biserică în comunism şi a fost reactivată în 1992. „Acum mănăstirea găzduieşte şi lucrarea culturală a mirenilor ce ostenesc în cadrul Centrului Cultural Misionar Doxologia (cu editură, tipografie şi portal)”, a mai punctat pr. Constantin Sturzu.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, într-un amplu istoric al Bisericii Bărboi, au precizat că, de-a lungul timpului, în cadrul lăcaşului de cult au funcţionat Institutul de învăţătură pentru fete, Liga Culturală, o bibliotecă populară numită „Casa Românească de citire”, înfiinţată de Nicolae Iorga sau Asociaţia „Frăţia Ortodoxă”, filiala Iaşi.
Tot aici au locuit fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, profesori recunoscuţi ai Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, dar şi scriitorul Ion Creangă.
Nathanael Neacşu, stareţul noii mănăstiri, are un CV consistent: în vârstă de 40 de ani, acesta predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAIC, dar a obţinut şi două titluri de doctor. Primul dintre ele este în domeniul Spiritualităţii Ortodoxe şi este obţinut la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu în 2009, iar al doilea este în domeniul Teologiei dogmatice şi a fost obţinut în 2014 la Facultatea de Teologie a „Universităţii Aristoteleio”, din Tesalonic, Grecia.
La această facultate din Grecia stareţul a făcut şi al doilea masterat, în timp ce în 2018 a urmat un stagiu de cercetare postdoctorală la „Institut for Orthodox Christian Studies (IOCS)”, din Cambridge, Marea Britanie.
Am dorit să discutăm cu stareţul mănăstirii, Nathanael Neacşu, despre ce va însemna această schimbare pentru creştinii care sunt arondaţi parohiei Bisericii Bărboi, despre planurile sale pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea celei mai centrale mănăstiri din capitala Moldovei şi despre cum va fi formată obştea de călugări care va vieţui acolo.
Am fi dorit să-l întrebăm dacă această mănăstire va avea şi o deschidere către populaţia mai tânără din centrul oraşului şi dacă vor fi implicaţi în activităţile desfăşurate acolo şi studenţii de la facultatea unde acesta predă.
Însă, după ce a aflat că-l contactăm din partea presei nu a mai răspuns la telefon şi la mesaje, refuzând orice formă de dialog.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Wizz Air pariază şi mai mult pe Iaşi. Un al cincilea avion va ajunge la toamnă la aeroport
Anunţ de ultimă oră a primarului din Rediu: Traseul A8 prin comună, bătut în cuie
Kiev: 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia
Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO
Iaşi: A murit băiatul de 16 ani care s-a electrocutat pe liniile de cale ferată pe 10 februarie
Ucraina: Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing, a murit pe câmpul de luptă
(VIDEO) Momentul în care Dan Barna este lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
Crezi că meriţi pensia specială? Şapte motive pentru care eşti toxic pentru societate
Incendiu la o casă din Câmpulung Moldovenesc: Pompierii au găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Document oficial! Vladimir Putin vrea să elimine ''dominaţia occidentalilor" în lume
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.