anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

EXCLUSIV Mitropolia înfiinţează mănăstire de călugări în chiar centrul Iaşului, pe locul unei cunoscute biserici. Cine este noul stareţ?

GALERIE
staret1staret
  • staret1
  • staret
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis înfiinţarea unei noi mănăstiri în apropiere de inima oraşului. Odată cu ieşirea la pensie a preotului Constantin Andrei, care a fost paroh de mai bine de 30 de ani al Bisericii Bărboi, Mitropolia a luat decizia transformării acesteia într-o mănăstire de călugări. Iar stareţ a fost numit arhimandritul Nathanael Neacşu (foto-centru), cadru didactic din 2020 la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi slujitor la Catedrala Mitropolitană.

Într-un punct de vedere remis redacţiei noastre, pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, a confirmat informaţia cu privire la transformarea de la Biserica Bărboi şi despre noul stareţ care a fost numit acolo. Acesta însă a precizat că, cel puţin o perioadă, „viaţa de parohie îşi va continua cursul ei normal”, schimbarea nefiind una bruscă.

De altfel, decizia luată de către Permanenţa Consiliului Eparhial Iaşi şi apoi de Sinodul Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei, din data de 19 ianuarie 2023, vorbeşte de fapt despre o reînfiinţare a Mănăstirii Bărboi.

Aşa cum precizează pr. Constantin Sturzu, pentru aproape 200 de ani Biserica Bărboi a fost mănăstire, fiind ridicată la acest rang în 1669, iar biserica ce există şi astăzi, care a suferit mai multe modificări şi renovări de-a lungul timpului, a fost construită în 1841 – 1844 cu fondurile mănăstirii.

„Într-adevăr, confirmăm că părintele arhimandrit Nathanael Neacşu a fost numit ca paroh al Bisericii Bărboi din Iaşi o dată cu ieşirea la pensie a părintelui Constantin Andrei. Viaţa de parohie îşi va continua cursul ei normal. La ea se va adăuga, ca un plus de consistenţă în viaţa liturgică şi pastorală, reactivarea Mănăstirii Bărboi. Cele trei elemente: istoria, împlinirea unei datorii morale faţă de ctitori şi infrastructura actuală (faptul că este încadrată cu zidul de piatră) recomandă existenţa aici a unei mănăstiri”, a precizat pr. Constantin Sturzu pentru „Ziarul de Iaşi”.

El a mai explicat că reînfiinţarea Mănăstirii Bărboi nu este o premieră, un alt exemplu din aceeaşi zonă fiind Mănăstirea Golia, care a funcţionat ca biserică în comunism şi a fost reactivată în 1992. „Acum mănăstirea găzduieşte şi lucrarea culturală a mirenilor ce ostenesc în cadrul Centrului Cultural Misionar Doxologia (cu editură, tipografie şi portal)”, a mai punctat pr. Constantin Sturzu.

Stareţul cu două doctorate care nu vorbeşte cu presa

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, într-un amplu istoric al Bisericii Bărboi, au precizat că, de-a lungul timpului, în cadrul lăcaşului de cult au funcţionat Institutul de învăţătură pentru fete, Liga Culturală, o bibliotecă populară numită „Casa Românească de citire”, înfiinţată de Nicolae Iorga sau Asociaţia „Frăţia Ortodoxă”, filiala Iaşi.

Tot aici au locuit fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, profesori recunoscuţi ai Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, dar şi scriitorul Ion Creangă.

Nathanael Neacşu, stareţul noii mănăstiri, are un CV consistent: în vârstă de 40 de ani, acesta predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAIC, dar a obţinut şi două titluri de doctor. Primul dintre ele este în domeniul Spiritualităţii Ortodoxe şi este obţinut la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu în 2009, iar al doilea este în domeniul Teologiei dogmatice şi a fost obţinut în 2014 la Facultatea de Teologie a „Universităţii Aristoteleio”, din Tesalonic, Grecia.

La această facultate din Grecia stareţul a făcut şi al doilea masterat, în timp ce în 2018 a urmat un stagiu de cercetare postdoctorală la „Institut for Orthodox Christian Studies (IOCS)”, din Cambridge, Marea Britanie.

Am dorit să discutăm cu stareţul mănăstirii, Nathanael Neacşu, despre ce va însemna această schimbare pentru creştinii care sunt arondaţi parohiei Bisericii Bărboi, despre planurile sale pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea celei mai centrale mănăstiri din capitala Moldovei şi despre cum va fi formată obştea de călugări care va vieţui acolo.

Am fi dorit să-l întrebăm dacă această mănăstire va avea şi o deschidere către populaţia mai tânără din centrul oraşului şi dacă vor fi implicaţi în activităţile desfăşurate acolo şi studenţii de la facultatea unde acesta predă.

Însă, după ce a aflat că-l contactăm din partea presei nu a mai răspuns la telefon şi la mesaje, refuzând orice formă de dialog. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.