EXCLUSIV: Şef din cadrul ISJ Iaşi, depistat pozitiv cu Covid-19. A stat în sală cu doi miniştri

miercuri, 15 iulie 2020, 07:15
3 MIN
 EXCLUSIV: Şef din cadrul ISJ Iaşi, depistat pozitiv cu Covid-19. A stat în sală cu doi miniştri

Un caz de infectare cu Covid 19 confirmat în cursul zilei de ieri la Inspectoratul Şcolar Iaşi, surse din cadrul DSP precizând că ar fi vorba de un cadru de conducere din fruntea instituţiei. 

UPDATE: "Atât eu cât şi doamna ministru participam la multe adunări, ne intersectam cu mulţi oameni dar asta nu înseamnă că nu respectam regulile de protecţie şi distanţare socială. La acea conferinţă nu au participat mai mult de 16 persoane şi toată lumea a purtat măşti. Atât eu cât şi doamna ministru Anisie nu am avut contact fizic direct cu inspectorul şcolar respectiv. Reprezentaţii DSP ne-au comunicat că noi nu intrăm în ancheta epidemiologică, deci nu intrăm în izolare", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

UPDATE: “Ziarul de Iaşi” a contactat inspectorul confirmat cu Covid-19. Acesta nu doreşte să îi fie făcut public numele, însă a menţionat că regretă toată situaţia. Deocamdată se află la domiciliu însă, a precizat inspectorul, aşteaptă răspunsul de la DSP pentru a fi internat.

TEXT INITIAL: Acesta a fost depistat cu noul coronavirus la un test ale cărui rezultate i-au parvenit acestuia marţi, 14 iulie, după ce anterior persoana în cauză avusese, se pare, unele stări uşor febrile. Ca urmare, începând din data de 15 iulie, activitatea Inspectoratului Şcolar se va desfăşura online, în birourile instituţiei urmând a se face dezinfecţie specifică.

Situaţia este oarecum delicată în acest caz deoarece, cu numai o zi înainte de depistarea cazului, la ISJ Iaşi s-au aflat doi miniştri – cel al Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Mediului, Costel Alexe, care, potrivit imaginilor de la eveniment, s-au aflat un timp mai îndelungat în aceeaşi sală cu toţi inspectorii şcolari şi cu cei din conducerea instituţiei, anterior, tot potrivit imaginilor, având loc chiar contacte directe.

La acea conferinţă comună, tot potrivit imaginilor, s-au respectat în general măsurile sanitare şi de distanţare socială.

Si instituția a dat azi presei un comunicat oficial. „În cursul serii trecute, un angajat din rândul personalului Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a fost diagnosticat cu Covid 19. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a declanşat o anchetă epidemiologică, iar în cursul zilei de astăzi, toate spaţiile instituţiei vor fi supuse unui proces de igienizare, conform procedurilor specifice. Activitatea personalului angajat al I.S.J. Iaşi va continua în regim de telemuncă. 

Totodată, comunicarea cu publicul se va realiza on line, iar activităţile din calendarele specifice, care presupun prezenţa fizică a persoanelor, se vor desfăşura la Casa Corpului Didactic Iaşi. Vom reveni cu informaţii noi, în funcţie de evoluţia acestei situaţii”.

Poziţia DSP în legătură cu cazul ISJ Iasi

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a declanşat o anchetă epidemiologică după ce în seara zilei de 14 iulie 2020, a fost confimat pozitiv cu noul coronavirus un angajat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Concluziile preliminare arată că la întâlnirea organizată la sediul inspectoratului pe data de 13 iulie, la care au luat parte mai multe oficialităţi, au fost respectate toate măsurile sanitare şi de distanţare socială. De asemenea, la alte activităţi desfăşurate, dar şi în timpul programului de muncă s-au respectat toate măsurile de protecţie. Conform metodologiei de supraveghere COVID-19 s-a stabilit o listă a persoanelor care au venit în contact direct cu angajatul ISJ Iaşi. Facem precizarea că această listă nu conţine contacţi direcţi din afara inspectoratului, prin urmare nu sunt incluse persoanele prezente la întâlnirea menţionată mai sus. Pentru toate persoanele stabilite ca fiind contacţi apropiaţi s-a luat măsura izolarii la domiciliu, restul angajaţilor desfăşurându-şi activitatea la Casa Corpului Didactic Iaşi, pentru ca în această perioadă să se efectueze acţiuni de igienizare la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, conform procedurilor specifice. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare. Concluziile anchetei vor fi anunţate după finalizarea acesteia.

 

 

 

 

 

Comentarii