Expoziție Paradyse of the Damned a artistului sud-africa Vusi Beauchamp
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Eveniment (P)

Expoziție Paradyse of the Damned a artistului sud-africa Vusi Beauchamp

GALERIE
afis paradyse of the damned
  • afis paradyse of the damned
- +

Borderline  Art  Space organizează, în spațiul Galeriei  Victoria din Iași (P. Unirii nr. 12),expoziția personală a artistului sud-african Vusi Beauchamp. Intitulată „Paradyse of the Damned” (Paradisul damnaților), expoziția este curatoriată de Judy Peter (Africa de Sud) și poate  fi  vizitată în perioada 2-12 octombrie. Deschiderea are loc pe 2 octombrie, începând cu ora 18:00.

Memoria şi nostalgia au devenit spaţiie moţionale invadate de audienţa care caută sensul prezentului atât de contestat şi controversat. Totuşi, opera lui Beauchamp nu este sufocată de idea de a analiza conflictul având o consideraţie nostalgică pentru trecut, ci mai degrabă cred că aceste reprezentări stratificate multimedia sunt înrădăcinate în prezent. Există o spontaneitate a stratificării lucrurilor complexe şi a aluziilor răutăcioase privind alianţele politice care se schimbă în spaţii naţionale şi globale – care sunt foarte diferite de aspiraţiile de terministice ale idealului marxist cândva privit ca o utopie în timpul anilor marcaţi de Apartheid.

Termeni precum „post-rasă”, „post-negru”, „post-Apartheid” sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le-am folosit pentru a defini opera timpurie a lui Beauchamp; în expoziţia sa intitulată “Paradyse of the Damned” (Paradisul damnaților), aceste sintagme par să rezoneze mai puternic – o altă complicaţie inteligentă a unei scrieri politice provocatoare a culturii contemporane atât de răspândite, a post-democraţiei şi a liberalismului neocolonial. Artistul Beauchamp este designer multimedia, regizor artistic şi ilustrator, precum şi un practician creativ împlinit din domeniul vizual şi cultural în plină expansiune. El se luptă existenţial cu toate contradicţiile fără precedent privind rescrierea realităţilor culturale ş ipolitice atât de răspândite în filmul blockbuster Black Panther, realităţile construite ale ideologiei legate de rasa neagră, de stereotipii privind genul şi ierarhizarea darwinistă a raselor, în lucrarea sa numită Borders.

Profilul său este oarecum tipic pentru generația mai tânără de artiști sud-africani educați - care nu au fost aculturați în indiferență atunci când reflectau asupra politicii tensionate din țară sau asupra manifestărilor neoliberale ale unei mici burghezii negre în creștere. El rămâne hotărât în dorința sa autoimpusă de a răspunde dezbaterii politice contemporane, discursului și schimbării regimului. În timp ce lucrările sale par săcondenseze contestația și neîncrederea, în 2018 - un timp al întârzierilor în practicile continue care susțin o ierarhie de rase și idei legate de privilegiu ș idrept, prin iconografiile sale stridente și prin utilizarea provocatoare a mediului și tehnicii, el este consecvent în comentariile și satirele sale politice nonconformiste și nelimitate.

Deşi ne aflămîntr-o nouă dispensă politică, Beauchamp contestă valorile ideologice dominante ale analizei sale. Din punct de vedere istoric, discursul politic privind genurile, rasele, etniile şi istoriile sunt integrate adânc în peisajul politic. Deşi noile abordări ale scrierii istoriei sunt direcţionate către omisiunile saui storisirile neglijate din istoriografia colonialistă, deschizând căi către dezbaterea critică privind ideologiile dominante, sistemele de putere şi cunoaştere, noile abordări ale istoriei ar trebui să fie eliberatoare, umanizante, creative şi critice, creând un spaţiu propice interpretării, dezbaterii şi concursurilor, având şi capacitatea de a susţine o societate echitabilă şi tolerantă.

Această expoziție este destinată să demaşte și să destabilizeze succesele iconice ale culturii populare și, în acelaşi timp, să interogheze modul în care măsurăm succesul lui Black Panther. În mijlocul unor atrocități continue asupra femeilor din Nigeria, puterea avută de social media este cea a unui instrument de perpetuare a stereotipurilor care definesc Africa Eurocentrică prin statutul său inferior, „de rahat”, acesta este unul dintre momentele de consternare care stau la baza corpului de lucrări ale lui Beauchamp. Fiecare operă este înfrumuseţată cu ajutorul unor semnificanţi pentru a dezvolta scrierile diverse şi nuanţate ale naraţiunilor post-democratice sud-africane, în spaţiile largi şi tulburi ale dezlocuirii.

Mxolisi Vusimuzi Beauchamp, sau Vusi Beauchamp, s-a născut în 1979 la Limpopo, Africa de Sud. Locuiește și lucrează în Pretoria și Johannesburg, Africa de Sud. A studiat Pictura și tiparul la Tshwane University of Technology, Pretoria and Design Grafic în Damelin, Johannesburg.Se descrie ca fiind artist, dar și designer multimedia și regizor artistic.În ultimii 12 ani, lucrările sale au integrat pictura,vopseaua cu spray și tehnica stencil. A participat la numeroase expoziții de grup și a avut trei expoziții personale.

Judy Petereste un istoric al artei culturiivizuale, cercetător, educator, designer de bijuterii și Șef de departament. A fost lector senior și Șef de departament la Universitatea de Tehnologie Vaal, Universitatea Centrală de Technologieși la Universitatea din Johannesburg. A publicat în domeniile studiilor de gen, studiilor post-coloniale și studiiculturale în reviste academice sud-africane și internaționale. Judy Peter a curatoriat expoziții de bijuterii în Johannesburg, Londra și  Zagreb și a fost implicată în Asociația Istoricilor de Artă Sud-Africani.

Expoziție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală Alt Iași, încadrulproiectului „Peisaje improbabile”. Proiect co-finanțat de AFCN și Universitatea din Johannesburg.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.