anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

duminica, 22.05.2022

Facturi imense “umflate” de preoţi şi de cinci ori. Anchetă controversată la Mitropolie

GALERIE
preoti
 • preoti
- +

„Am să le spun şi strănepoţilor ce mi s-a întâmplat cu preoţii dumneavoastră în Moldova”. Un grup de binefăcători cu posibilităţi materiale care locuiesc acum în Bucureşti, şi care au ajutat de mai bine de 10 ani de zile comunitatea din care sunt de baştină au reclamat către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei faptul că în actele lor de binefacere au fost păcăliţi, de mai multe ori, de preoţii pe care i-au ajutat să construiască case parohiale şi să renoveze biserici: facturi umflate, companii dubioase care au făcut lucrările etc. Aceştia au spus că îşi retrag definitiv sprijinul din zonă şi critică Mitropolia, cât şi pe Înaltpreasfinţitul Teofan, că nu vor să ia măsuri împotriva preoţilor respectivi. 

UPDATE

Reacția Mitropoliei legată de acuzațiile aduse de donatorii din Botoșani:

„Nu se confirmă nimic din acuzații, e absolut în regulă totul, există acte, suntem deschiși să vină orice instituție care vrea să verifice totul. Am reacționat la sesizări, l-am chemat pe părintele Cătălin Ailenei la centru, au fost luate toate hârtiile la verificat, dar simplul fapt că nu a primit banii direct, deși s-a insistat să fie făcut un contract de sponsorizare cu parohia, dar acel donator a preferat să lucreze prin fratele său, înseamnă că părintele nu a primit direct niciun ban. Preoții sunt supărați și ei și familiile lor, este nedrept și nu înțelegem de ce face acuzații nedovedite”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

TEXT INIȚIAL

Surse din cadrul Mitropoliei au pus la dispoziţia „Ziarului de Iaşi” întreaga corespondenţă purtată între Mitropolie, grupul de binefăcători de la Bucureşti şi Inspecţia Bisericească (organismul mitropoliei prin care se verifică diferitele nereguli semnalate). Am ales să păstrăm anonime datele donatorilor, pentru a le proteja identitatea, iar în continuare vă descriem doar o parte dintre neregulile identificate şi semnalate de aceştia. Acuzaţiile aduse de binefăcători sunt însă de-a dreptul uluitoare: facturi de zeci de mii de lei umflate şi de peste trei ori, unele chiar şi de 5 ori, de către preoţii în cauză.

Donatorii de la Bucureşti spun că în 2019 s-au oferit să construiască o casă parohială în satul Busuioceni, undeva lângă Dorohoi, strângând bani şi trimiţând continuu atât bani, cât şi materiale, astfel încât întreaga construcţie a fost terminată în cinci luni şi jumătate de la momentul primelor săpături în fundaţie. Prima problemă de colaborare a fost însă aici, cu preotul din parohia respectivă, Marian Iftodi (FOTO JOS-inconjurat de copii).

„Nu mi-a trecut prin minte că acest preot o să mă fure, dar a făcut-o”

„Nu m-a sunat niciodată să-mi spună că a făcut şi ce este de făcut cu banii pe care i-am trimis. Am avut o comunicare proastă. Am simţit că banii pe care mi-i cerea pentru lucrări erau mai mulţi decât ar fi costat cu adevărat. Nu mi-a trecut vreo clipă prin cap că acest preot o să mă fure, dar, spre stupoarea mea, a făcut-o”, povestesc donatorii în textul uneia dintre scrisori. Aceştia exemplifică: pentru terminarea fântânii, preotul le-ar fi cerut 3.500 de lei, când au descoperit că fântâna a costat de 5 ori mai puţin: 700 de lei.

Pentru împrejmuirea cu gard a întregii suprafeţe pe care se afla şi casa parohială au cerut 14.600 de lei, iar când au solicitat de la Bucureşti suprafaţa, materialele folosite şi toată socoteală făcută cu o firmă din Dorohoi, suma reală fiind de fapt cu 10.000 mai mică: 4.600 de lei. „Atunci m-am mâhnit foarte tare şi i-am spus: «Părinte, cum este posibil, eu nu ştiu de unde să strâng bani să-ţi trimit, şi dumneata mă minţi în felul ăsta?» Şi i-am spus că nu-l mai ajut. Ştiţi care a fost răspunsul lui, Înaltpreasfinţite? «Nu vreţi să mă ajutaţi, nu vreţi. Asta e!» Ce ar fi făcut altul în locul meu?”, se mai precizează în textul scrisorii adresate mitropolitului. Casa parohială despre care vorbesc donatorii a fost în final finalizată şi mobilată, iar în toamna acestui an ar urma să fie sfinţită de către un înalt ierarh al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Un preot „a găsit” 87.500 de lei în conturi

Un alt exemplu oferit într-o altă scrisoare este legat de preotul Ioan Claudiu Haras (FOTO JOS-masca), din parohia Dolina, tot din judeţul învecinat. Persoana care coagulează întregul grup de donatori spune că s-a trezit în luna ianuarie cu un telefon de la o doamnă din parohia Dolina care i-a spus că ar fi mers la IPS Teofan în audienţă şi că mitropolitul le-ar fi dat dezlegare să îl ajute cu bani pe preotul din Dolina să termine de renovat biserica.

„Le-am întrebat: păi cine a fost în audienţă la IPS Teofan? La care mi-a spus că ele două, şi preotul a stat în maşină. Am îmbătrânit cu zece ani când am auzit. Mi-au spus că, dacă nu cred, să vă sun pe dumneavoastră, ştiu că v-am sunat şi nu mi-aţi răspuns. De aici a început stresul: preotul Haras a început să îmi dea telefoane repetate, că aţi spus dumneavoastră să ajut biserica cu bani. A venit la Bucureşti, m-a stresat toată ziua cu telefoane că vrea să se întâlnească cu mine, până am fost nevoit să îi blochez numărul de telefon”, se precizează în documentul citat.

Donatorii spun că l-au sunat pe protopopul de Dorohoi să i se plângă de această situaţie, care a promis că o să cerceteze şi o să îi caute, dar nu a primit niciun semn. În scrisoare e prezentat şi cazul unui alt preot de lângă Dorohoi care tot cerea bani pentru renovarea bisericii, înainte ca aceasta să fie resfinţită anul trecut, iar când a fost presat să verifice bine în conturi, că banii nu aveau pe ce să fie cheltuiţi atât de repede, preotul „a găsit” 87.500 de lei, cu care a fost cumpărat un clopot, făcută o fântână şi terminate lucrările la acoperiş. „Trebuie să le spuneţi preoţilor că iertarea nu are legătură cu tolerarea hoţiei şi a minciunii. Aţi omis în răspunsurile oferite să îmi spuneţi motivul pentru care a trebuit să suportăm toate acestea din partea preoţilor dumneavoastră. Noi am renunţat la multe şi am fost foarte serioşi cu ce am făcut acolo pentru oameni, dar mărturisesc sincer, după ce am primit răspunsul dumneavoastră, am luat decizia cu toţii de a renunţa să mai oferim ajutorul nostru celor în nevoie din acele locuri. Am să le spun şi strănepoţilor mei, dacă voi trăi, ce mi s-a întâmplat cu preoţii dumneavoastră în Moldova”, se mai precizează în textul scrisorii.

Preoţii găsiţi cu probleme şi-au cerut iertare

Mitropolia le-a răspuns în mai multe rânduri donatorilor de la Bucureşti, iar în posesia „Ziarului de Iaşi” a intrat un răspuns oferit în legătură cu altă plângere, legată de o casă parohială construită în localitatea Poiana. În scrisoarea respectivă se menţionează că preotul acuzat, Cătălin Ailenei (FOTO JOS-in mijlocul enoriasilor), a fost chemat de mai multe ori în faţa Centrului Parohial Iaşi pentru a fi întrebat în legătură cu cele semnalate, dar că din documentele prezentate toate par în regulă.

„Preotul spune că regretă foarte mult că, fără voia sa şi fără să ştie când şi cum, v-a supărat şi că este dispus oricând să-şi ceară iertare, chiar dacă nu-şi dă seama cum de a fost posibil să apară aceste disensiuni. Având încredinţarea că dumneavoastră, fiind un filantrop prin vocaţie, dedicaţie şi credinţă, aveţi şi calitatea necesară a unui bun creştin de a ierta, vă asigur de toată consideraţia Centrului eparhial Iaşi şi sperăm că veţi avea disponibilitatea de a-i oferi părintelui Ailenei posibilitatea şi timpul de a demonstra că a înţeles supărările domniei voastre şi va corecta ce este de corectat”, se conchide în textul scrisorii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.