Farmacista unui spital bihorean trăia în lux decontând servicii false. Îi plac mașinile, bijuteriile și hainele

joi, 02 mai 2024, 14:06
2 MIN
 Farmacista unui spital bihorean trăia în lux decontând servicii false. Îi plac mașinile, bijuteriile și hainele

Este cazul Evei Balogh, farmacista șefă a Spitalului Municipal din Marghita, obligată prin sentință definitivă să dea înapoi banii decontați pentru servicii pe care, de fapt, nu le-a prestat niciodată.

Eva Balogh a fost trimisă în judecată în decembrie 2021, când rechizitoriul Parchetului Bihor consemna în dreptul său acuzații ce vizau fraude informatice (425 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (490 de acte materiale) şi opt infracţiuni de fals în declaraţii.

Faptele de care era acuzată s-au petrecut între 2015 și 2018, când, în calitate de reprezentant al unui SRL cu activități „referitoare la sănătatea umană”, ar fi decontat la CAS Bihor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu care, în realitate, nu au fost administrate beneficiarilor. Printre acestea, procurorii enumerau „aplicare de ploscă, (…) măsurarea parametrilor fiziologici, temperatură, respirație, puls, (…) manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor pulmonare”. Că aceste servicii de îngrijiri nu au fost prestate au confirmat atât aparținători ai pacienților, cât și angajați ai firmei Evei Balogh.

Mașini și bijuterii pe banii decontați nelegal

Magistrații au explicat că, sub pretextul acordării gratuite de scutece pentru bătrânii imobilizați la pat, femeia obținea actele de identitate şi medicale ale acestora: ”Le folosea pentru întocmirea dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, care erau ulterior aprobate de preşedintele CAS Bihor, urmând folosirea frauduloasă de către inculpată a cardurilor de sănătate ale pacienţilor cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate.”

Anchetatorii au susținut că banii decontați nelegal de la CAS Bihor au fost retrași din firmă de către Eva Balogh, care și-ar fi cumpărat o mașină, bijuterii ori îmbrăcăminte.

”Cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilă (a firmei farmacistei – n.red.) nu au intrat în realizarea obiectului de activitate a societăţii (plata salariaţilor, achiziţionare produse pt. servicii medicale, cheltuieli de deplasare etc)”, au consemnat procurorii.

În timpul procesului de la Judecătoria Marghita, instanța a schimbat acuzația de fraudă informatică în înșelăciune și a dispus încetarea procesului, pentru că termenul de prescripție s-a împlinit în aprilie 2023. În schimb, judecătorul a admis acțiunea CAS Bihor și a obligat-o pe Eva Balogh să plătească 377.417 lei – prejudiciul cauzat Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, la care s-au adăugat penalități și majorări.

Pe 26 aprilie, Curtea de Apel Oradea a respins apelul farmacistei și a menținut sentința instanței de fond.

Sursa: bihon.ro

Comentarii