Focar la Paşcani: şefa de la Resurse Umane, cu COVID-ul la şedinţă

joi, 16 aprilie 2020, 01:50
4 MIN
 Focar la Paşcani: şefa de la Resurse Umane, cu COVID-ul la şedinţă

Medicii se aşteaptă la explozia unui nou focar în zonă, după ce mai multe cazuri infectate au fost depistate la Spitalul Municipal Paşcani, unele având numeroase contacte. Un exemplu: şefa de la Resurse Umane, descoperită ulterior pozitivă, a fost la şedinţa CA. Tot ieri a fost tranşat şi controversatul caz al fostului sportiv şi profesor Emil Crişan, decedat după ce s-a infectat de la tânărul pe care îl avea în gazdă. Noi statistici anunţate aseară ridică din păcate Iaşul în “topul“ naţional al bolii.

 

Potrivit Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care, ieri, a lansat o platforma de monitorizare a cazurilor de infecţie cu noul coronavirus, Iaşul se situează pe locul 18 la nivel naţional ca număr de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Până acum, judeţul nostru are 121 de persoane confirmate pozitiv, ceea ce înseamnă peste 8% din cazurile la nivel naţional. Dintre acestea, potrivit platformei lansate de federaţia amintită, 34 ar fi fost vindecate. Tot la nivel naţional, ne aflăm pe locul 14 din punctul de vedere al mortalităţii, cu 7 decese înregistrate, rata în acest caz fiind de 5,79%. Numărul 357, o vedetă a sportului ieşean Încă un ieşean a intrat pe lista neagră a raportărilor Grupului de Comunicare Strategică. Este vorba însă de o personalitate a sportului local, şi nu numai.

Profesorul Emil Crişan, fost internaţional şi antrenor la echipa de rugby a CSS Unirea, s-a stins din viaţă la 78 de ani. Paradoxal, chiar în ziua în care a fost înmormântat, mai exact ieri, la Cimitirul Bună Vestire, Emil Crişan a fost raportat că fiind infectat cu noul coronavirus. Potrivit comunicatului GCS, primele simptome ale bolii au apărut pe 9 aprilie, iar virusul l-ar fi contactat de la o persoană care locuia la el în gazdă, într-un apartament din zona centrală, care în acest moment se află internată la Spitalul de Boli Infecţioase. În nota de informare se precizează că, deşi era suspect de COVID-19, a refuzat internarea, după ce a fost consultat de către medic. La o zi după decesul pofesorului, i s-au recoltat probe pentru testul COVID, iar pe 14 martie a venit rezultatul pozitiv. În certificatul medico-legal însă nu apare menţionată infecţia de SARSCoV2, ci doar bolile preexistente, respectiv „insuficientă cardio-respiratorie acută, edem pulmonar, ateroscleroza coronariană“. Bolile asociate apar trecute în nota informativă a GCS: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, emfizem pulmonar. Certificatul medico-legal a fost emis chiar în data în care medicii legişti i-au luat profesorului probele pentru test. Conform protocolului stabilit la nivelul Ministerului Sănătăţii, în cazul suspecţilor de COVID-19 se prelevează probe şi se testează chiar şi după decesul persoanelor.

Focarul COVID de la Paşcani se extinde Şi numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a crescut. De la începutul pandemiei şi până acum,13 medici, asistente şi infirmiere, dar şi funcţionari care lucrează în unităţile medicale, au fost confirmate cu COVID-19. Potrivit platformei de monitorizare realizată de Federaţia Solidaritatea Sanitară, rata de infectare a personalului medical în judeţul Iaşi este de 11%, cinci instituţii fiind afectate până acum. Ultimul focar despre care surse aproapiate DSP Iaşi susţin că va lua amploare este la Spitalul Municipal de Urgenţe Paşcani, unde cinci angajaţi au fost confirmaţi pozitiv. În acest caz ar fi vorba despre un medic de la Compartimentul de Primire Urgenţe, un altul care este la Secţia de Boli Infecţioase, o asistenţă medicală, o infirmieră, şi, ultima confirmată, o angajată de la departamentul de Resurse Umane. Aceasta din urmă ar fi participat pe 7 martie la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei unde a intrat în contact cu mai multe persoane. Starea de sănătate a acesteia s-a agravat spre sfârşitul săptămânii trecute. Pentru că în spital mai erau cadre medicale confirmate, s-a decis testarea funcţionarei, iar vineri a fost diagnosticată cu COVID şi transferată la Iaşi. În paralel, atât directorul economic al Primăriei Paşcani, Angelica Labonţu, cât şi secretarul general, Irina Jitaru, au intrat în izolare pentru 14 zile.

„În cadrul şedinţei CA au fost respectate toate măsurile de precauţie conform legislaţiei actuale – echipamente de protecţie, dezinfectanţi, distanţa minimă între persoane fiind de peste 2 metri, durata şedinţei, maximum 15 minute. Ţinem să precizăm că persoana diagnosticată pozitiv a fost diagnosticată la 4 zile de la CA, când se află în efectuarea concediului de odihnă“, a precizat conducerea Spitalului Municipal de Urgenţe Paşcani, într-un comunicat remis presei. În urma rezultatelor preliminarii ale anchetei epidemiologice, mai multe cadre medicale din spital au fost testate. Ieri, 24 de medici, asistente şi infirmiere au primit rezultatul negativ la test. În acelaşi timp, la spital se află internată o familie întreagă. Este vorba de o mamă de 32 de ani, soţul acesteia de 35 de ani şi un copil de 9 ani, toţi confirmaţi cu COVID-19 şi care urmează să ie transferaţi la Iaşi. De menţionat este că în cazul bărbatului a fost declanşată o anchetă epidemiologică la locul de muncă, acesta fiind pompier la unitatea din localitate. 

Comentarii