anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

FOTO - Povestea celor patru fete frumoase din Iaşi care au lansat „Bookstagram”: o inedită iniţiativă online ce încurajează lectura utilizând reţelele sociale

GALERIE
fete_proiect_carti_Iasi_Levarda_Varga_Pantescu_Turcea
 • fete_proiect_carti_Iasi_Levarda_Varga_Pantescu_Turcea
- +

România nu se află pe primul loc la capitolul lectură. Există diverse studii care au demonstrat că un român citeşte mai puţin de cinci minute pe zi şi circa o carte pe an. Lipsa de timp şi costul unei cărţi par a fi o parte din motivele pentru care oamenii nu citesc, iar comunitatea de cititori din România a apelat la reţelele de socializare pentru a demonstra plăcerea lecturii şi beneficiile acesteia. 

Bookstagram este termenul folosit pentru a desemna comunitatea conturilor care promovează lectură şi vine de la books of instagram. Patru tinere ieşence - Bianca-Gabriela Vârgă, Mădălina Andreea Pântescu, Adelina Ştefania Levărdă şi Oana Mihaela Turcea - fetele ce au păşit în acest joc şi împart bucuria lecturii cu membrii comunităţii lor.

Jumătatea mea mai bună

Bookstagram reprezintă libertatea de a spune o părere sinceră despre ce citesc, ce mă impresionează şi ce mă dezamăgeşte”, spune Bianca Vârgă. Când mai mulţi membri ai comunităţii citesc aceeaşi carte, schimbul de păreri este cel mai interesant, pentru că este o comunitate versatilă ce îmbrăţişează cu drag orice informaţie.

Bianca-Gabriela Vârgă este din Paşcani, şi a terminat Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

Bianca-Gabriela Vârgă este din Paşcani, şi a terminat Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi. Adelina Ştefania Levărda este din IaşI şi învaţă la Şcoala Varlaam Mitropolitul.

Adelina Ştefania Levărda este din IaşI şi învaţă la Şcoala Varlaam Mitropolitul

Mădălina Andreea Pântescu este de loc din Roman, dar a terminat Jurnalismul la Universitatea „Cuza”, iar din toamnă va urma masterul Relaţii Publice şi Publicitate tot aici. La fel, Oana Mihaela Turcea este din Piatra Neamţ, şI studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi.

Mădălina Andreea Pântescu este de loc din Roman, dar a terminat Jurnalismul la Universitatea „Cuza”

Pentru unii a devenit precum o a doua casă, iar Mădălina Pântescu este un astfel de exemplu. „Bookstagram reprezintă jumătatea mea mai bună, mereu sunt veridică în informaţiile pe care le ofer, pentru că simt că este obligaţia mea, chiar dacă acest luru îmi măreşte timpul de cercetare”, explică aceasta. Chiar dacă nu citeşte zilnic, Mădălina încearcă să posteze în fiecare zi pe contul de Instagram diverse informaţii legate de lumea cărţilor, precum articole despre noutăţile în materie de cărţi sau gadget-uri care să faciliteze cititul în era tehnologiei şi chiar filme realizate după diferite romane.

Oana Mihaela Turcea este din Piatra Neamţ, şI studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi

Adelina Levărdă este pasionată de literatură şi are doar cuvinte de laudă pentru bookstagram. „A fost salvarea mea atunci când am simţit nevoia unui loc al meu, unde pot să surprind felul meu de a fi, să îmi împărtăşesc visiunile şi să transcriu părţi din sufletul meu colorat”.

Bookstagram la început de drum

Cele patru fete au pornit la acest drum cu cele mai bune intenţii şi cu puţine planuri. Nu ştiau cum vor proceda, unde vor ajunge şi ce va însemna această experienţă pentru ele. Astăzi, au mii de urmăritori pe Instagram şi îşi amintesc cu drag de începuturile bookstagram-ului lor.

„Începusem prin 2015 să postez poze cu cărţi pe contul meu personal, iar apoi am descoperit alte pagini din străinătate. Din România nu erau astfel de persoane. Mi-am creat la începutul anului 2016 un cont dedicat cărţilor, deci pot spune că am fost printre primele astfel de conturi din ţară”, îşi aminteşte Oana.

Când şi-a creat contul de cărţi pe Instagram, Adelina nu ştia că face parte dintr-o comunitate. „Am descoperit treptat conturi mai mari sau mai mici dedicate pasiunii pentru cărţi şi atunci am realizat că sunt o piesă din acest puzzle numit bookstagram-ul românesc”, explică aceasta.

Chiar de la început de drum, fetele au fost bine primite în comunitatea cititorilor. Mădălina spune că a fost sprijinită de bookstagramării cu greutate, încât în scurt timp, aproximativ două-trei luni, avea deja o mie de urmăritori. „Ştiu, privind din exterior pare un număr infim, dar pentru comunitatea noastră de cititori este un început cum nu se poate mai bun, iar de atunci am tot crescut încetul cu încetul”, dezvăluie ea.

Colaborarea cu edituri

După formarea unei comunităţi în cadrul contului lor de Instagram, la fel ca în orice industrie, fetele au fost contactate pentru a colabora. Oana Turcea spune că a fost contactată de diverse edituri care doreau să îşi promoveze lansările de carte prin intermediul contului său.

„Colaborările au veni încă din primele luni de influencer de carte”, declară Mădălina Pântescu. La început era fascinată de faptul că este căutată de persoane ce vor să îi trimită gratuit cărţi. Însă, cu timpul, a descoperit că fiecare colaborare este pe lângă o bucurie şi un angajament serios, pentru că trebuie să prioritizezi cartea trimisă şi să îi faci o recenzie care să nu îl afecteze nici pe autor, nici mesajul operei. „După o colaborarea nu tocmai fericită, mi-am dat seama că trebuie să fiu mai selectivă şi chiar să am curajul să refuz diferiţi autori care nu mi se pliază pe valorile pe care eu le promovez”, mărturiseşte Mădălina.

După un an de bookstagram, Bianca a organizat un concurs aniversar la care a colaborat şi librăria unde aceasta lucrează.

Cum se fac postările pentru Bookstagram?

Fiecare cont de bookstagram este unic, creatorul încercând să fie cât mai original. „La mine este multă spontaneitate, minuţiozitate, sinceritate pentru scrierea recenziilor şi diversitate”, spune Adelina Levărdă.

Fetele aleg cartea pe care îşi doresc să o citească, îşi notează informaţii în timpul lecturii, realizează o fotografie cât mai originală şi scriu un mesaj pentru membrii comunităţii lor. De foarte multe ori, inspiră persoanele care le urmăresc, iar cărţile recomandate ajung să fie citite de o bună parte din urmăritorii conturilor de bookstagram.

Dragoste de carte sau lecturi obligatorii?

Existau două categorii de elevi: cei care erau îndrăgostiţi de lectură, care citesc doar ceea ce îi atrage, şi cei îndrăgostiţi de lectură, care vor să termine întâi lista cu lecturi obligatorii primită de la şcoală. „Recent, persoanele care vin să îşi cumpere bibliografia şcolară au în listă titluri care sunt mai atractive, mai ales la clasele gimnaziale, cărţi care au potenţial să facă drag de carte”, spune Bianca Vârgă.

În cazul Mădălinei, lecturile obligatorii din şcoală nu au fost puntea către dragostea de citit. După ce a început să citească cărţi în afara celor cerute la şcoală, a ajuns să agreeze şi chiar să iubească câteva din cărţile amintite în programa şcolară. „Consider că profesorii poartă darul de a le induce elevilor cititul de drag, iar lecturile pe care ei le recomandă ar trebui să reflecte atât personalitatea copilului, cât şi aria de interes a acestuia”, completează Mădălina.

Conturile de bookstagram sunt:

 • Bianca-Gabriela Vârgă: cuvinte.calatoare
 • Mădălina Andreea Pântescu: carti_cu_greutate
 • Adelina Ştefania Levărdă: ade_and_books
 • Oana Mihaela Turcea: oanareads24

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.