În câteva zile, internet 4G gratuit, la liber, pe toate mijloacele CTP

Compania de Transport Public a încheiat un contract cu compania Orange la sfârşitul anului trecut, în valoare de 100.000 de lei pe un an.

sâmbătă, 02 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 În câteva zile, internet 4G gratuit, la liber, pe toate mijloacele CTP

Compania de Transport Public (CTP) dotează în această perioadă toate mijloacele de transport cu echipamente ce vor asigura călătorilor acces liber la internet prin sistem wireless. În acest sens, CTP a încheiat un contract cu compania Orange la sfârşitul anului trecut. În fiecare tramvai şi autobuz este instalat un router wireless, iar serviciul de internet mobil va fi cu acces nelimitat. 

Parcul activ al CTP cuprinde circa 250 de mijloace de transport. Serviciile de date mobile vor fi asigurate la parametri maximi de performanţă, iar conectivitatea va fi 4G pe raza municipiului Iaşi şi 3G pe zona metropolitană. Echipamentele vor rămâne în proprietatea furnizorului pe toată durata contractului. Din informaţiile publicate în SICAP (sistemul naţional de transparentizare a achiziţiilor publice) rezultă că sistemul ar putea fi funcţional până la mijlocul lunii februarie.

Şefii CTP nu au putut fi contactaţi ieri pentru a confirma acest lucru, dar tot din SICAP putem afla că va­loarea contractului se ridică la peste 100.000 lei, iar durata va fi de un an. CTP va avea la dispoziţie şi o platformă de interpretare şi analiză a datelor colectate prin intermediul sistemului, prin care va putea consulta informaţii precum: numărul total de utilizatori conectaţi în fiecare moment şi istoric, statistici cu referire la vârsta şi sexul utilizatorilor (astfel de date sunt colectate în momentul conectării), statistici privind localitatea din care provin utilizatorii, sistemul de operare folosite şi rapoarte anonime privind site-urile accesate, aplicaţii utilizate sau ameninţările de securitate detectate. Utilizatorii vor avea posibilitatea să se autentifice inclusiv prin intermediul reţelelor sociale, alături de formularul standard de înregistrare. În documentaţia de atribuire se arată că utilizatorii vor putea vizua­liza informaţiile care au fost colectate în ceea ce îi priveşte şi vor avea posibilitatea de ştergere a lor din sistem, conform reglementărilor GDRP (noile norme europene privind protecţia datelor personale).

Din punctul de vedere al securităţii cibernetice, utilizatorii nu vor putea folosi aplicaţii mari consumatoare de trafic (nu se precizează o limită), iar unele aspecte vor blocate: aplicaţii riscante din punct de vedere legal, conţinut periculos din site-uri web şi accesul la anumite categorii de site-uri (nu se precizează ce fel de pagini web). Începând cu anul trecut, CTP a început să experimenteze ideea unui sistem wireless unitar, fiind dotate în acest sens câteva autobuze cu echipamentele necesare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii