Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În caz de accident rutier, cereţi ajutor gratuit psihologilor Worldstreet!

GALERIE
worldstreet
  • worldstreet
- +

Ieșenii care au trecut printr-un accident rutier și consideră că au rămas cu traume, pot cere ajutor psihologilor Asociației pentru Protecția Rutieră Worldstreet. Ei primesc consiliere GRATUITĂ, 24 de ore din 24, atât la telefon cât şi în urma şedinţelor cu psihologii Asociaţiei Worldstreet – psiholog Ana JIGNEA şi psiholog Bianca ADĂSCĂLIŢEI.

Persoanele care consideră că au nevoie de acest ajutor din partea psihologilor Asociației Worldstreet ne pot apela cu încredere la numărul de telefon –0740.425.652 – atât pentru a cere ajutor la telefon cât şi pentru a programa o întâlnire cu psihologii noştri.

În cazul accidentelor rutiere, persoanele pot fi traumatizate atât din punct de vedere fizic cât şi psihologic, studiile susţinând că dificultăţile psihologice pot afecta calitatea vieţii la fel de mult ca şi trauma fizică.

Departamentul de Consiliere Psihologică din cadrul Asociației pentru Protecția Rutieră Worldstreet are în componență trei psihologi care sunt permanent la dispoziția serviciului HelpLine Worldstreet.

Asigurăm apelanții de confidențialitate și sprijin.

Psihologii Asociației Worldstreet subliniază că, de cele mai multe ori, persoanele care au supraviețuit accidentelor rutiere, grave sau ușoare, nu conștientizează că au dobândit o traumă.

„Persoana respectivă retrăieşte intens şocul evenimentului, atât în momentul zilei, cât şi prin coşmaruri pe timpul nopţii. Amorţeşte, de obicei, imediat după evenimentul traumatic, o stare de conștiința similară cu amețeala și confuzia. Mai intervin evitarea, adică persoana se forțează voluntar sa evite gânduri, sentimente sau conversații care conduc la experiența traumatică şi chiar căutarea eliberării de trăirile traumatice prin automedicație, alcool, droguri, sau multă hrană. Alte simptome prezente ar mai fi somnul agitat, mânie şi iritabilitate, dificultăți de concentrare, căutare permanentă a semnelor pericolului, nervozitate, izbucniri nervoase, încercarea de a evita orice lucru legat de traumă, goluri de memorie, pierderea interesului pentru activitățile normale, senzația de izolare şi detașare față de ceilalți şi chiar limitarea perspectivelor de viitor”, a precizat Bianca Adăscăliţei, psiholog în cadrul Asociaţiei Worldstreet.

Cei care au rămas cu stres posttraumatic pot descrie sentimente de culpă referitoare la faptul că ei au supraviețuit în timp ce alții nu, ori referitoare la lucrurile pe care le-au făcut pentru a supraviețui. Stresul post traumatic netratat poate duce la dificultăți de relaționare atât cu persoanele apropiate cât și în mediul social. Poate duce la fobii, depresie, sentimente de ineficientă, rușine, disperare sau lipsă de speranță, sentimentul de prejudiciere permanentă, pierderea convingerilor susținute anterior, ostilitate, retragere socială, sentimentul de amenințare permanentă, atacuri de panică.

„Faptul că nu reușești să treci peste o trauma nu trebuie să fie însoțit de rușine. A apela la un ajutor specializat va îmbunătăți calitatea vieții atât a persoanei suferinde cât și a celor apropiați lui. Din păcate persoanele afectate de o trauma au tendința dezvolta simptome care duc la alienare, ostilitate, retragere, devin tensionați în relațiile cu familia, prietenii și alte persoane apropiate. Rareori o trauma afectează o singura persoana. Desigur, fiecare persoană are propriile resurse pentru a depăși un obstacol, însă atunci când trauma psihologică este instalată, o mare parte din resursele noastre par a fi blocate şi atunci factorul cel mai important în recuperare şi readucerea la normal a sistemului nostru psihic este recunoaşterea problemei și dorința de a cere ajutorul. Prin “HelpLine Worldstreet” încercăm să aducem un ajutor, un sprijin social și emoțional pentru victimele accidentelor rutiere și familiilor acestora”, a completat psihologul Ana Jignea, coordonatorul proiectului HelpLine Worldstreet.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri