Încă un caz din seria „Domnul Lăzărescu”: O femeie plimbată prin spitale şi tratată pentru sinuzită a aflat că are tumoră pe creier

vineri, 04 august 2023, 01:50
2 MIN
 Încă un caz din seria „Domnul Lăzărescu”: O femeie plimbată prin spitale şi tratată pentru sinuzită a aflat că are tumoră pe creier

O femeie de 74 de ani din Hunedoara a fost din spital în spital, încercând să găsească un diagnostic pentru durerile insuportabile de cap. A găsit un diagnostic la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, după lungi căutări. Aceasta s-a ascuns de copii, nu le-a spus despre durerea ei de cap, şi a fost la mai multe spitale din Petroşani şi Bucureşti. Iniţial a fost tratată pentru o sinuzită, iar la un centru medical din capitală, după ce au fost realizate mai multe investigaţii imagistice, i s-a transmis că nu are şanse şi a plecat acasă.

Ana Ciobanu a văzut la televizor povestea studentului de 22 de ani, care a fost supus la Iaşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea unei tumori la creier cu diametrul de nouă centimetri şi a supravieţuit. Aşa că a luat primul tren încoace şi s-a adresat medicilor, sperând că de aici nu va fi trimisă acasă fără nicio speranţă.

„M-a luat o durere groaznică de cap, cu dureri foarte mari. Nu-mi trecea cu nimic. Am fost internată la Petroşani. Mi-au spus că nu au ce să-mi facă. Am fost şi la Bucureşti, unde mi-au făcut un CT … da, na. Nu mi-au dat nicio şansă, decât aici, la Iaşi. Mi s-a spus că trebuie să fiu operată, că e foarte dificil. Am fost de două ori la Petroşani, unde mi-au administrat perfuzii pentru durere. Şi nu s-a rezolvat mare lucru. Mi s-au spus că nu depinde de ei – dar aici le mulţumesc tuturor!”, a spus Ana Ciobanu.

Nici la Iaşi medicii nu au fost optimişti când au văzut-o prima dată. Au depistată o leziune tumorală, într-o zonă de la baza craniului, care părea a fi foarte dificil de tratat. Dar specialiştii de la Neurochirurgie au fost intrigaţi de particularitatea tumorii şi au decis să facă o biopsie endoscopică, intrând prin nas spre creier, pentru a vedea exact ce fel de tumoră este. Speranţa a fost că va putea fi tratată cu radiochirurgie de tip Gamma Knife, cu radiaţii ţintite, care să nu implice o intervenţie chirurgicală directă asupra creierului.

„Surpriza a fost că am descoperit că este o leziune secundară, probabil că un cancer provenit din altă parte a corpului. Am iniţiat deja procedura de radioterapie fracţionată în acest caz, adică mai multe şedinţe pe parcursul a câtorva zile. Urmează să obţinem rezultatul anatomopatologic final, care va veni şi acesta într-un timp rezonabil. După aceasta, va trebui să fie tratată într-un centru oncologic pentru patologia de fond. Cazul este o dramă pentru un pacient care a fost tratat iniţial ca o sinuzită. A trecut prin mai multe clinici până am reuşit să-i punem un diagnostic corect. Acum, are un diagnostic şi un tratament, iar noi credem că îi putem îmbunătăţi calitatea vieţii şi să-l sprijinim să treacă mai uşor prin aceste momente critice din viaţa domniei sale”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale şi doctorul curant al pacientei.

Reprezentanţii unităţii medicale atrag astfel atenţia asupra importanţei corectei diagnosticări şi a unui tratament cât mai prompt atunci când apare o problemă de sănătate cu implicaţii neurologice.

 

Comentarii