Încă un concurs ultrasecret finalizat cu succes la ApaVital: s-a trecut de la roşu la galben

marți, 19 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Încă un concurs ultrasecret finalizat cu succes la ApaVital: s-a trecut de la roşu la galben

Vechii administratori cu sprijin politic au făcut loc celor noi. In mod curios, candidaţi cu punctaj mare au cedat locul unora cu note mai mici. Urmează încă o procedură de selecţie opacă: pentru cel mai bine plătite funcţii de director la stat.

 

Concursul de selecţie a componenţei Consiliului de Administraţie al ApaVital a luat sfârşit. Spre deosebire de concursul de acum patru ani, de data asta e nevoie şi de binecuvântarea Bucureştiului – altminteri, încă un semn al centralizării excesive a statului român. Lista cu punctajele obţinute de cei aflaţi pe aşa-numita „listă scurtă” a procedurii de selecţie le-a fost prezentată săptămâna trecută celor câteva zeci de primari prezenţi la ultima întrunire a Adunării Generală a Acţionarilor Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi.

Deşi aprobată, noua componenţă a CA nu a fost afişată şi pe pagina ApaVital, în lipsa acceptului formal al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Întreprinderilor Publice, super-agenţia căreia i se supun de câteva luni toate companiile de stat. Între timp, la ApaVital a început şi procedura de selecţie a echipei executive, respectiv a celor cinci directori ai societăţii.

Trebuie precizat că din comisia de selecţie a noilor administratori au făcut parte preşedintele CJ, Costel Alexe, directorul executiv al Asociaţiei Regionale pentru Servicii Apă Canal Iaşi (ARSACIS), Iulian Jelea, directorul Asociaţiei, şi un expert independent – societatea Fox Management Consultants SRL, aceeaşi care îşi trimite reprezentantul de mai mulţi ani la Iaşi la concursurile de selecţie.

Favoriţi şi rezerve

Spre deosebire de ultima selecţie a administratorilor, în acest mandat vor fi doar 7 locuri în loc de 9 – consecinţă a ordonanţei măsurilor fiscale intrată în vigoare în octombrie. Astfel, dacă până în prezent doi administratori erau executivi, neremuneraţi, în noul mandat va mai fi doar unul: rămâne pe poziţii directorul general Mihail Doruş, care a obţinut şi cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii: 115,80. Ion Mihăilescu, directorul operaţional, al doilea administrator executiv în mandatul care tocmai se încheie, apare pe locul 3 ca punctaj (113,37), dar, surprinzător, doar pe lista „rezervelor”. Lista conţine încă şapte nume – ale celorlalţi patru directori ai societăţii de apă şi ale trei (putem să le spunem) foşti administratori.

„Candidaţii (cei patru directori şi unul dintre administratori, Ioan Stoian – fost consilier judeţean ALDE în mandatul 2016-2020, n.r.) au decis să îşi retragă candidatura pentru moment în ipoteza în care ar fi primit recomandare de numire, transmiţând o înştiinţare scrisă asupra deciziei lor de a rămâne în Lista scurtă pentru oportunităţi viitoare în cadrul Consiliului de Administraţie, în măsura în care proiectele în care sunt implicaţi le vor permite valorizarea acestor oportunităţi”, precizează, sec, hotărârea adoptată de AGA ARSACIS.

Ceilalţi trei care completează lista de rezervă sunt fostul preşedinte al CA, prof. Alexandru Sălceanu, fost consilier judeţean PSD în anii 2000-2008, Constantin Neagu, din echipa fostului prefect Dan Cârlan, care a activat la PD, PNL şi PSD, şi Luminiţa Muşcheru, care conduce Direcţia Achiziţiilor Publice din cadrul Consiliului Judeţean.

Cel mai bogat CA

Pe lista nouă, primii trei admişi sunt Mihail Doruş, Carmen Teodosiu (profesor la Facultatea de Chimie, specializat în probleme de mediu, tratarea, epurarea apei şi managementul resurselor de apă) şi Elena Arvinte, care conduce Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean. Cei trei au făcut parte şi din vechiul CA.

Cu 111,78 puncte, pe locul 4 vine Ionel Damian, directorul Inspecţiei Fiscale din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. Damian este deja membru în alte două consilii de administraţie – la Aeroportul Internaţional Iaşi, preşedinte, din partea Consiliului Judeţean Iaşi (din noiembrie 2021), şi la Antibiotice (din septembrie 2020).

Rodica Călugăreanu, expert contabil cunoscut în Iaşi, s-a calificat în noul CA de pe locul 5, cu 110,97 puncte obţinute în procedura de selecţie. Ar fi fost prima de sub linie dacă cei cu punctaje mai mari nu ar fi fost incluşi în mod curios pe acea listă de rezervă.

În noul CA de la ApaVital, pe domeniul „Ştiinţe Politice”, intră de asemenea Sebastian Constantin Costea, director de investiţii la Antibiotice (108,84 puncte). În Guvernul Dăncilă, a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei până în mai 2019, apoi consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Soţia sa este decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Al.I. Cuza”.

În fine, aidoma concursului în care Cătălin Bulgariu, fost consilier local PSD, a intrat ultimul în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Iaşi în 2017, în timpul mandatului PSD de la CJ, ultimul intrat acum în CA-ul ApaVital este Cătălin Gîrjan, soţul celui mai longeviv subprefect pus de PNL la Casa Pătrată. El va activa în specializarea „Economie”, spre deosebire de colegii săi Damian şi Călugăreanu, care au ocupat mandatele „Economie/Audit”. Aşa cum am mai relatat, firmele conduse sau unde este acţionar soţul doamnei subprefect gestionează managementul deşeurilor, la Ţuţora, şi se ocupă de construcţii de drumuri şi poduri. E de aşteptat, aşadar, o extindere a activităţilor şi în domeniul reţelelor de apă şi canalizare.

Anul trecut, un administrator al societăţii de apă a câştigat 62.839 de lei, respectiv 5.235 de lei pe lună, cu o mie de lei mai mult decât salariul mediu net pe judeţ raportat de Statistică pentru decembrie 2022. Rămâne de văzut în cât timp vor fi majorate indemnizaţiile. Asta pentru că, fără îndoială, acest nou Consiliu de Administraţie mai potrivit cu aşteptările conducerii liberale a CJ decât cel vechi va demonstra o creştere a performanţei activităţii, respectiv a calităţii serviciilor ApaVital, conform promisiunilor repetate privind dezvoltarea judeţului şi plusvaloarea adusă în viaţa locuitorilor săi. 

Comentarii