Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Insomnia - factor de risc pentru ruptura anevrismului cerebral

GALERIE
insomnie, anevrism cerebral
  • insomnie, anevrism cerebral
- +

Insomnia poate fi un potențial factor de risc pentru o sângerare cerebrală de la un anevrism rupt, împreună cu factori de risc mai cunoscuți precum fumatul și hipertensiunea arterială, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association, un jurnal cu acces deschis al Asociației Americane a Inimii.

 Peste 3% dintre adulții din întreaga lume au malformații ale vaselor de sânge din creier numite anevrisme intracraniene, dintre care majoritatea nu se vor rupe niciodată. Aproximativ 2,5% din anevrismele intracraniene se vor rupe, ducând la o hemoragie subarahnoidiană (SAH), numită și sângerare cerebrală. SAH este un tip de accident vascular cerebral care apare atunci când un vas de sânge de la suprafața creierului se rupe și sângerează în spațiul dintre creier și craniu. „Anevrismele rupte sunt extrem de grave, de-a dreptul fatale. Prin urmare, este extrem de important să se identifice factorii de risc modificabili care pot ajuta la prevenirea rupturii anevrismelor“, a declarat autorul studiului dr. Susanna C. Larsson, profesor asociat în unitatea de epidemiologie cardiovasculară de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, și unitatea de epidemiologie medicală de la Universitatea Uppsala din Uppsala, Suedia.

Cercetătorii au încercat să determine dacă diverși factori au fost asociați cu anevrismul intracranian și/sau cu ruperea anevrismului. Ei au studiat factorii de risc stabiliți, cum ar fi fumatul și hipertensiunea arterială și, de asemenea, au evaluat legătura dintre anevrisme și consumul de cafea, somn, activitate fizică, indicele de masă corporală (IMC), nivelurile de glucoză din sânge, diabet de tip 2, tensiune arterială, colesterol, inflamație cronică și funcția rinichilor. Datele din mai multe studii de asociere la nivelul genomului au fost folosite pentru a evalua asociațiile genetice cu stilul de viață și factorii de risc cardiometabolici. Informațiile genetice dintr-o metaanaliză efectuată de Consorțiul Internațional de Genetică a AVC au fost utilizate pentru a identifica aproape 6.300 de cazuri de anevrism intracranian și aproape 4.200 de cazuri de hemoragie anevrismală subarahnoidiană.

Cazurile de anevrism intracranian și hemoragie subarahnoidiană au fost comparate cu peste 59.500 de controale pentru a determina predispoziția genetică pentru anevrisme. Conform analizei: - O predispoziție genetică pentru insomnie a fost asociată cu un risc crescut cu 24% pentru anevrism intracranian și hemoragie anevrismală subarahnoidiană. - Riscul de anevrism intracranian a fost de aproximativ trei ori mai mare pentru fumători față de nefumători. - Riscul de anevrism intracranian a fost de aproape trei ori mai mare pentru fiecare creștere cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice. - Nivelurile ridicate ale trigliceridelor și IMC ridicat nu au demonstrat un risc crescut de anevrism intracranian și hemoragie anevrismală subarahnoidiană. „Asocierea dintre insomnie și anevrism intracranian nu a fost raportată anterior, iar aceste constatări justifică confirmarea în studii viitoare“, a spus Larsson. „Cercetarea noastră susține ideea că factorii de risc pe care oamenii îi pot modifica sau gestiona pot avea un impact asupra anevrismelor cerebrale și a riscului de hemoragie“, a mai arătat aceasta.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri