Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare

miercuri, 01 mai 2024, 13:55
2 MIN
 Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare

Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare, afirmă mai multe organizații importante precum Colegiul Psihologilor din România, Federația Organizațiilor Nonguvernamentale „PENTRU COPIL”, Asociația ANAIS, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (E.C.L.E.R.) sau Salvați Copiii.

Mai exact, este vorba despre Lega nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Proiectul care vrea să schimbe actul normativ a fost deja adoptat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, iar pe 20 aprilie a fost trimis către președintele României pentru promulgare. Marți, legea a fost promulgată.

Declic a lansat o petițe în numele organizațiilor menționate mai sus, în care cerea președintelui să nu promulge legea.

Iohannis a promulgat legea, ignorând apelul societății civile

„Domnule Președinte (…) ÎN NUMELE COPIILOR DIN ROMÂNIA, vă solicităm să nu promulgați această lege și să o trimiteți spre revizuire”, arată organizațiile în petiția postată pe Declic.

Documentul menționează că proiectul de act normativ nu a ținut cont de punctele de vedere trimise de organizațiile din domeniu, dar și că legea nu pune în centru interesul superior al copilul.

„Este o lege făcută pe repede înainte, fără a ține cont de nici un punct de vedere primit, nici al celor menționați mai sus care s-au opus și au trimis puncte de vedere clare, argumentate științific, nici de interesul superior al copilului. (…)

Refuzul unui copil de a merge la un părinte abuzator (fizic, sexual, psihologic) va fi considerat vina părintelui care îngrijește copilul: acesta nu a reușit sa convingă copilul să plece.

Drept urmare, conform noii legi, DGASPC-urile au mână liberă să ia copiii în plasament.

Mai mult, pe presshub

Comentarii