Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei

luni, 08 martie 2021, 02:59
2 MIN
 Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei

Doi indivizi au distrus livada unui sătean din Cotnari pentru a face rost de lemne de foc. Paguba a fost estimată de proprietarul livezii la aproape un milion de lei.

Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 13 ianuarie 2018, când cei doi tineri, unul dintre ei fiind minor la acea dată, au intrat în livadă, unde au început să rupă crengi, încărcându-le într-o căruţă. Acţiunea lor a fost suprinsă de un martor ocular, care şi-a sunat o cunoştinţă care avea o livadă în acea zonă. Acesta a venit imediat la faţa locului, reuşind să-l reţină pe unul dintre hoţi, cu tot cu căruţă. Păgubitul era de fapt o altă persoană, livezile fiind vecine.

Cei doi hoţi au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de furt calificat. Păgubitul s-a constituit parte civilă cu suma de 936.000 de lei, evaluarea fiind făcută în funcţie de producţia estimată a celor 13 cireşi distruşi de hoţi, pe durata a 15 ani, până ar ajunge la maturitate copacii plantaţi în locul acestora. Magistraţii Judecătoriei Hârlău nu au fost de acord cu evaluarea, considerând că profitul care ar fi putut fi realizat de pe urma cireşilor, luând în calcul costurile medii de producţie şi de vânzare a cireşelor, se ridică la doar aproximativ 550 lei anual. Totodată, judecătorii au apreciat că cireşii distruşi ar mai fi putut fi productivi doar încă 4 ani, reţinând astfel un prejudiciu de doar 2.200 lei.

Unul dintre hoţi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar al doilea va fi obligat la un stagiu de formare civică pe o durată de patru luni. Sentinţa, dată joia trecută, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Comentarii