anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Liviu Maha versus Tudorel Toader: se anunţă o competiţie puternică pentru funcţia de rector la UAIC

GALERIE
Tudorel_Toader_and_Liviu_Maha
 • Tudorel_Toader_and_Liviu_Maha
- +

Deşi mai este un an până la momentul alegerilor, publicarea draftului Legii Învăţământului Superior a deschis discuţiile despre cursa pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) din 2024. Se pare că pentru prima dată de la alegerile din 2016, va exista o competiţie adevărată pentru conducerea universităţii. Prof.dr. Liviu Maha, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” că îşi va depune candidatura anul viitor şi că a făcut deja primii paşi, prin a-şi anunţa colegii despre acest lucru. Şi prof.dr. Tudorel Toader, rectorul în funcţie al universităţii, a confirmat că va candida; dacă va câştiga, acesta va ajunge la al treilea mandat la conducerea UAIC.

Din informaţiile publicaţiei noastre, va fi o cursă în doi pentru această funcţie, fiindcă au fost avansate mai multe nume de către comunitatea academică, dar aceştia fie au infirmat, fie nu au dorit să comenteze atunci când au fost interpelaţi de către „Ziarul de Iaşi”. Deşi mai multe surse au precizat că Mihaela Onofrei ar fi „testat apele” cu privire la o eventuală candidatură după ce a auzit de intenţia colegului său de facultate, prof.dr. Liviu Maha, aceasta a refuzat dialogul cu presa şi nu a răspuns apelurilor şi mesajelor noastre.

Aceleaşi surse de la nivelul facultăţii au punctat că Mihaela Onofrei, actualul prorector, care a lucrat cu prof.dr. Tudorel Toader timp de două mandate, a renunţat la intenţiile de a candida odată ce Toader a transmis echipei că, dacă va câştiga el, prorectorii îşi vor păstra mandatele pentru încă patru ani.

Au mai fost avansate numele lui prof.dr. Nicu Gavriluţă, care a răspuns „categoric NU!” atunci când a fost întrebat dacă va candida, şi a lui conf.dr. Adrian Muraru, care s-a înscris şi la ultimele rânduri de alegeri. Acesta din urmă nu a putut fi contactat.

Liviu Maha: „Mi-am exprimat intenţia fermă că voi candida”

Prof.dr. Liviu Maha, 45 de ani, predă din 1999 la UAIC, la FEAA, obţinând titlul de profesor universitar din 2015. Acesta nu este o apariţie întâmplătoare în cursa pentru funcţia de rector, fiind una dintre personalităţile cele mai vizibile ale Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din ultimii ani. Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, acesta a confirmat candidatura şi a explicat că va oferi mai multe informaţii despre planurile sale odată cu apropierea campaniei electorale interne.

Prof.dr. Liviu Maha, 45 de ani, predă din 1999 la UAIC, la FEAA

„Da, vă pot confirma că m-am decis să candidez pentru funcţia de rector al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi la alegerile din 2024. Am purtat unele discuţii cu colegii din facultate şi din universitate, dar mai multe detalii legate de proiectul de management voi putea oferi odată cu apropierea momentului propriu-zis al alegerilor. Nu se pune problema să existe vreo discuţie de împărţiri de funcţii sau promisiuni de potenţiale echipe făcute pentru a câştiga voturi. Mi-am exprimat intenţia fermă că voi candida, iar restul discuţiilor le vom purta în comunitatea academică a universităţii la momentul potrivit, să luăm cele mai bune decizii împreună”, a precizat prof.dr. Liviu Maha.

Tudorel Toader: „Voi prefera să continui cu actuala echipă de prorectori”

După ce a plecat din funcţia de ministru al Justiţiei şi s-a reîntors la Iaşi, prof.dr. Tudorel Toader, care va împlini 63 de ani pe 25 martie, avea dreptul să candideze pentru al treilea mandat şi pe vechea Lege a Educaţiei. Dar cum discuţiile cu privire la noile legi au intrat în linie dreaptă şi urmează să fie adoptate în prima parte a acestui an, restul mandatelor nu mai sunt relevante şi se numără de la momentul intrării în vigoare a noilor legi.

Astfel, prof.dr. Tudorel Toader a anunţat că va face un bilanţ al activităţii de rector până acum şi că îşi propune să ofere opţiunea unei „candidaturi decente bazate pe fapte, nu pe vorbe”, transmiţând un mesaj către actuala sa echipă de conducere: „în măsura în care va exista voinţa necesară, voi prefera să continui activitatea în principal cu actuala echipă de prorectori”.

Prof.dr. Tudorel Toader va împlini 63 de ani pe 25 martie

„Am preluat mandatul de rector cu datorii la bancă de multe milioane, când în majoritatea facultăţilor aşa-zise «sărace» nu se plăteau activităţile desfăşurate la plata cu ora, iar salariul era la nivel minim. Când imobilele nu erau intabulate, iar multe clădiri părea a fi abandonate. De la preluarea funcţiei de rector am achitat respectivele datorii la bancă, în prezent având un considerabil sold pozitiv, activităţile la plata cu ora şi salariile sunt plătite la nivelul maxim, au fost intabulate toate imobilele şi am restaurat bună parte dintre acestea”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Întrebat care ar fi planurile pentru al treilea mandat, fostul ministru al Justiţiei a explicat că îşi doreşte să construiască baza sportivă, care să includă şi un bazin olimpic, să construiască un sediu pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare, o parcare supraetajată cu cinci niveluri, să fie reabilitată staţiunea de la Potoci, clădirea principală – Corpul A, dar şi Corpul B.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.