De Business

Punem punctul pe știi

Locatarii complexului premium Evergreen sunt verzi de furie. Terorizaţi de dezvoltator din cauza plantelor din balcon. S-au plătit sute de euro

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 Locatarii complexului premium Evergreen sunt verzi de furie. Terorizaţi de dezvoltator din cauza plantelor din balcon. S-au plătit sute de euro

Caz nemaîntâlnit: Locatarii complexului rezidenţial Evergreen Towers din Iaşi, pe şoseaua spre Dancu, sunt terorizaţi de dezvoltator din cauza unor plante pe care le au în balcoane: moare planta, oamenii sunt buni de plată, la fel şi cei care “se ating” de jardiniere. Locatarii ne-au spus că există un regulament de ordine internă care prevede că proprietarii trebuie să permită accesul personalului calificat pentru întreţinerea plantelor din propriile lor locuinţe, dar susţin că sunt supuşi unor abuzuri, povestind cum s-au “trezit” cu dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu noaptea la uşă ca să verifice starea plantei, iar pentru că unii au refuzat să îl primească în casă le-a sistat furnizarea apei. „L-am întrebat cu ce drept şi mi-a spus că pentru a mă constrânge!”

 

Oamenii sunt disperaţi şi stresaţi numai la gândul că li se usucă planta, explicând pentru „Ziarul de Iaşi” că, atunci când blocurile au fost date în folosinţă, plantele iniţial s-au uscat, s-au replantat gratuit, s-au uscat din nou, iar acum proprietarii sunt puşi să plătească. Câţiva locatari au început deja să primească facturi: 200 de euro ca să le fie înlocuit copacul din balcon şi 600 de euro ca să le fie schimbată jardiniera. Ansamblul rezidenţial Evergreen Towers este format din trei blocuri, iar în prezent se construieşte al patrulea. Preţul cerut de Ciubotariu pentru un apartament de 49 mp plus 6 metri de balcon este cuprins între 72.000-75.000 de euro.

Vezi detalii despre facturi aici si aici

„Sunt 54 de apartamente pe scară şi două scări pe bloc. După nişte calcule făcute estimăm că s-au tot adunat facturi de vreo 10.000 de euro la toţi cei care au avut de schimbat pomii sau cei care au scos efectiv jardiniera. Rămâne de văzut ce spun şi avocaţii. Ei nu au schimbat nimic în casă, ci doar au eliberat aceste facturi proforme în ideea că abia în primăvara viitoare vor face lucrări. Metoda de implementare şi abuzurile la regulamentul respectiv nu mi se par deloc normale. În momentul în care ne trezim că ne bat la uşă cei de la mentenanţă sau că ne sună la ora 22 ca să ude planta, nu mi se pare în regulă”, ne-a povestit unul dintre locatari.

„În momentul în care s-au vândut apartamentele, pentru cei care au cumpărat direct de la dezvoltator, între anii 2019-2020, le-a fost băgat de către dezvoltator un regulament de ordine interioară în care se specifică că fiecare proprietar se obligă să le permită celor de la CCI (CCI Construct Company – n.r., firma lui Ciubotariu) să se ocupe de mentenanţă şi că se obligă să plătească dezvoltatorului 500 de euro dacă strică jardiniera, dar acum, mai nou, a început să emită facturi de 200 de euro pentru a schimba un pom de 100 de lei. Noi am scos jardiniera pentru că de doi ani de zile am tot făcut multiple sesizări verbale, în iunie am trimis şi un e-mail în care am anunţat că dacă nu primim un răspuns rezolvăm în regim propriu. Am scos jardiniera pentru că era ruginită, avem copii mici şi chiar nu o mai puteam ţine. Acum ni s-a eliberat o factură de 590 de euro. Am zis că o să discutăm şi cu un avocat, pentru că noi am cumpărat la revânzare apartamentul şi nu am semnat nimic cu privire la acest regulament de ordine interioară sau legat de faptul că apartamentul este sub un contract de înstrăinare sau orice fel de chestie de genul acesta. Pe procesul de predare-primire apare inclusiv jardiniera, adică este proprietatea noastră, iar din cunoştinţele mele am putea face orice cu ea, inclusiv să o aruncăm”, ne-a explicat situaţia un alt locatar.

Şi discuţiile de pe grupul creat de locatari pe whatsapp te năucesc: oamenii vorbesc despre ameninţări de executare silită şi oprirea apei menajere pe motiv că nu au permis accesul în locuinţă celor care ar fi trebuit să se ocupe de întreţinerea plantelor. „Acum două săptămâni a mai venit o echipă de trei persoane… au spus că sunt de la CCI şi au admirat copacul, fiind verde şi frumos! Acum câteva zile a venit dezvoltatorul şi nu eram acasă, apoi a venit iar şi a bătut cu pumnii în uşă, am deschis şi i-am spus că au mai fost o dată trei persoane şi copacul este frumos, îl îngrijesc eu, şi nu l-am lăsat în casă la ora 21 considerând că nu este ora potrivită! Mi-a închis apa! L-am întrebat cu ce drept şi mi-a spus că pentru a mă constrânge!” „Eu am apartamentul dat în chirie şi chiriaşul a fost plecat toată săptămâna, iar ei au sunat şi au zis că dacă nu e nimeni între 5 şi 8 fac executare silită. Dar pentru ce executare silită, dacă nu era nimeni în apartament?” „Şi mie mi-a spus de executare silită, foarte urât a vorbit, se cred atotputernici. Eu fiind proprietară, cu apartamentul achitat şi acte în regulă. Este caz de abuz.”

Un alt locatar a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că un membru al familiei a fost intimidat ca să permită accesul în locuinţă celor de la mentenanţă: „Planta mea nu este uscată, am scăpat, eu nu am primit factură, dar cei de la mentenanţă vin pe neanunţate, ceea ce nu mi se pare corect. La noi a venit într-o zi fără a fi anunţaţi, soţia era foarte speriată căci ei au insistat, până la urmă le-a permis accesul în casă, căci s-a intimidat. Au tuns coroana, au dat puţin cu îngrăşământ şi aia a fost. Unde au găsit planta uscată le-a emis facturi, fără să întrebe proprietarii dacă vor să fie replantată planta, dacă vor să facă cu ei replantarea sau o fac personal, nu, s-au trezit direct cu factura proformă. Ni se pare că se merge foarte departe, o practică cu intimidări, constrângeri, cred că orice consumator are dreptul de a-şi alege furnizorul. Nu se poate chiar aşa, nu se poate impune, se poate face o notificare. Totuşi sunt aproape 900 de lei… am vecini care au modificat puţin jardiniera şi au primit o factură de 600 de euro, deşi nu au modificat aspectul exterior, nu se vede de afară, jardiniera avea mucegai şi au îndepărtat-o puţin de la perete, asta a fost tot. Este un abuz”, ni s-a plâns locatarul. Contactat aseară, dezvoltatorul Evergreen, Ciprian Ciubotariu, ne-a declarat: „Este foarte târziu acum ca să discutăm despre situaţia pe care mi-o semnalaţi. Ne putem auzi mâine (astăzi, n.r.) şi stăm de vorbă”. Vom reveni după ce vom avea şi poziţia detaliată a acestuia. 

Comentarii