FOTO: Lucrările la Muzeul de Istorie Naturală din Iași ar trebui să fie gata vara aceasta

duminică, 10 ianuarie 2021, 10:25
2 MIN
 FOTO: Lucrările la Muzeul de Istorie Naturală din Iași ar trebui să fie gata vara aceasta

Clădirea în care funcţionează Muzeul de Istorie Naturală din Iași este în proces de restaurare de doi ani, iar în această vară lucrările ar trebui să se termine. Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 1834, fiind cel mai vechi muzeu de acest fel din ţară.

Proiectul de restaurare prevede consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare şi exterioare (specific sfârşitului secolului al XIX-lea), înlocuirea şarpantei şi a tâmplăriei, refacerea instalaţiilor, instalarea unui lift şi montarea unui sistem de supraveghere video.

Unele exponate (inclusiv elefantul Gaba) nu au putut fi mutate pe parcursul lucrărilor, astfel că au rămas în incinta monumentului istoric.

După restaurare, monumentul istoric îşi va menţine destinaţia de muzeu cu o bibliotecă şi o sală de conferinţă (Societatea de Medici şi Naturalişti), trei săli pentru expoziţii de mamifere, două săli pentru colecţii ştiinţifice, o sală pentru expoziţie de păsări, o sală pentru expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală pentru expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală pentru expoziţie de mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza“).

Pe 3 ianuarie 1859 într-o sală a muzeului s-a făcut istorie: Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei. Urnele există şi astăzi, fiind puse în valoare la un alt muzeu din Iaşi – Muzeul Unirii.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 13,4 milioane lei. Lucrările de restaurare sunt efectuate de către Madbeton, o firmă din judeţul Maramureş care a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizate de către Primăria Iaşi.

Comentarii