Medicii atrag atenţia asupra unui fapt mai puţin cunoscut

Medici: Ar trebui să ne vaccinăm din 10 în 10 ani, nu doar în copilărie

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:58
3 MIN
 Medici: Ar trebui să ne vaccinăm din 10 în 10 ani, nu doar în copilărie

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea inclusiv a adulţilor la fiecare 10 ani pentru că vaccinurile administrate în copilărie îşi pierd efectul, în România, acestea nu sunt decontate şi trebuie ca adulţii să-şi cumpere pe cont propriu dozele dacă vor să se imunizeze.

Aspectul a fost surprins de prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România. Mai exact, nu există un program naţional de vaccinare a adultului, ci doar a copilului.

„La fiecare zece ani, populaţia adultă trebuie revaccinată pentru că riscul apariţiei acestor boli ale copilăriei poate să se manifeste şi la populaţia adultă care şi-a pierdut acea protecţie post-vaccinală. Acest lucru este valabil mai ales pentru adulţii care nu au fost vaccinaţi sistematic în timpul copilăriei“, a explicat prof. dr. Doina Azoicăi.

Aşadar, boli despre care credem că suntem apăraţi dacă am fost vaccinaţi în copilărie, cum ar fi difteria, tusea convulsivă, rujeola sau tetanosul, pot să apară şi pot să aibă efecte mult mai grave. Un exemplu în acest sens îl constituie alerta de difterie din luna noiembrie de la graniţa cu Ucraina, când şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie a solicitat lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea adulţilor expuşi riscului de îmbolnăvire, program care să aibă măsuri de compensare a costurilor şi campanii de informare şi conştientizare a populaţiei.

„Situaţia difteriei este îngrijorătoare pentru că este evident că acest corynebacterium diphtheriae (n.r. – agentul etiologic al difteriei) determină şi îmbolnăvirea adulţilor tineri până în 40 de ani, şi chiar şi la persoane de peste 60 de ani, ceea ce întăreşte convingerea că adultul îşi pierde protecţia vaccinală“, a mai completat medicul epidemiolog.

De asemenea, specialiştii mai atrag atenţia asupra situaţiei vârstnicilor, categorie care trebuie să se vaccineze mai des, şi nu doar antigripal, deoarece se confruntă cu îmbătrânirea organismului şi cu alte comorbidităţi care afectează sistemul imunitar.

Se mai remarcă o problemă la nivel global, şi anume că acoperirea vaccinală este în scădere, din cauza faptului că oamenii nu mai respectă programul de vaccinare la fel cum făceau în trecut, uitând că a existat o luptă pentru a reuşi să ţină sub control bolile infecţioase.

„Este o schimbare de paradigmă, vaccinarea nu mai este strict pentru categoria de vârstă a copilăriei. Trebuie să ne schimbăm această mentalitate şi să corelăm cu realitatea: vaccinarea trebuie făcută la diverse vârste şi categorii de populaţie pentru că acele categorii au nevoie de vaccinare. Vaccinarea adultului sănătos este o prioritate ca să menţinem această stare de sănătate“, a mai precizat prof. dr. Doina Azoicăi.

OMS consideră că în anul 2030 va fi înregistrată o creştere a incidenţei bolilor cronice şi că se vor afla imediat după cele cardiovasculare şi oncologice.

Comentarii