Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicii de familie pot face cheltuieli speciale pentru epidemia actuală: li se vor deconta

GALERIE
medic
  • medic
- +

Pe lângă dezinfectanţi, măşti, halate şi altele specifice, cumpărate din banii lor, unii medici de familie au achiziţionat telefoane pentru a putea fi contactaţi non-stop de pacienţi.

Medicii de familie din Iaşi vor putea să îşi recupereze cheltuielile făcute pe perioada epidemiei pentru achiziţionarea dezinfectanţilor şi a echipamentelor de protecţie specifice folosite în cabinete. De curând, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a solicitat o centralizare a tuturor cheltuielilor făcute de medicii de familie în perioada epidemiei, după ce a cerut aceeaşi centralizare a sumelor folosite pentru echipamente de protecţie în spitale. Reprezentanţii Societăţii de Medicină a Familiei Iaşi susţin că au făcut mai multe demersuri în acest sens la Ministerul Sănătăţii, şi au subliniat rolul avut în triajul epidemiologic în această perioadă.

„Medicii de familie au trebuit să îşi continue activitatea în mod normal şi, chiar dacă am avut mai puţini pacienţi pe hol, a fost foarte dificil şi cu comunicarea la distanţă. Toate materialele de protecţie iniţial au fost cumpărate de noi, de la dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, la halate de protecţie, măşti, capeline, mănuşi, ochelari de protecţie. Dezinfectanţii au fost destul de scumpi, şi aveam nevoie de foarte mulţi, la un moment dat am luat şi câteva măşti din material textil pe care le dădeam pacienţilor ca să îi putem consulta. Mulţi nu aveau la început, aşa că a trebuit să le dăm noi. O altă cheltuială făcută de exemplu la mine în cabinet a fost o lampă cu ultraviolete, cea pe care o aveam era veche de peste 20 de ani, aşa că am cumpărat una cu 720 de lei, care este uşor de folosit şi de mutat în toate spaţiile. Sunt destul de scumpe, o lampă costă între 700 şi 2.000 de lei“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinetele medicilor pentru dezinfecţia spaţiilor, medicul explicând că o astfel de igienizare se poate face în 20 de minute, lampa putând fi mutată în diferite zone. Dr. Dana Popescu a cumpărat pentru cabinetul său şi un telefon mobil cu abonament şi internet nelimitat pe care pacienţii puteau contacta în orice moment al zilei unul dintre medici. În această centralizare sunt luate în considerare şi cheltuielile care urmează să fie făcute, pe baza unor estimări, iar cheltuielile deja făcute trebuie să fie centralizate pe baza facturilor plătite.

„O parte dintre noi am mai achiziţionat cele necesare pentru a putea schimba circuitele, de exemplu aici suntem patru medici cu trei cabinete, al patrulea l-am făcut numai pentru gravide şi sugari, ca să poată ieşi separat de restul cabinetelor. A trebuit să ne adaptăm. De asemenea, am cumpărat un telefon pe care l-am lăsat din medic în medic, iar toţi pacienţii pot suna la numărul respectiv pentru că sigur găsesc pe cineva. Numărul este pus chiar pe site-ul primăriei“, a completat medicul de familie.

Această recuperare a cheltuielilor ar putea fi posibilă în toate judeţele ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri