anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Medicii de familie pot face cheltuieli speciale pentru epidemia actuală: li se vor deconta

GALERIE
medic
  • medic
- +

Pe lângă dezinfectanţi, măşti, halate şi altele specifice, cumpărate din banii lor, unii medici de familie au achiziţionat telefoane pentru a putea fi contactaţi non-stop de pacienţi.

Medicii de familie din Iaşi vor putea să îşi recupereze cheltuielile făcute pe perioada epidemiei pentru achiziţionarea dezinfectanţilor şi a echipamentelor de protecţie specifice folosite în cabinete. De curând, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a solicitat o centralizare a tuturor cheltuielilor făcute de medicii de familie în perioada epidemiei, după ce a cerut aceeaşi centralizare a sumelor folosite pentru echipamente de protecţie în spitale. Reprezentanţii Societăţii de Medicină a Familiei Iaşi susţin că au făcut mai multe demersuri în acest sens la Ministerul Sănătăţii, şi au subliniat rolul avut în triajul epidemiologic în această perioadă.

„Medicii de familie au trebuit să îşi continue activitatea în mod normal şi, chiar dacă am avut mai puţini pacienţi pe hol, a fost foarte dificil şi cu comunicarea la distanţă. Toate materialele de protecţie iniţial au fost cumpărate de noi, de la dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, la halate de protecţie, măşti, capeline, mănuşi, ochelari de protecţie. Dezinfectanţii au fost destul de scumpi, şi aveam nevoie de foarte mulţi, la un moment dat am luat şi câteva măşti din material textil pe care le dădeam pacienţilor ca să îi putem consulta. Mulţi nu aveau la început, aşa că a trebuit să le dăm noi. O altă cheltuială făcută de exemplu la mine în cabinet a fost o lampă cu ultraviolete, cea pe care o aveam era veche de peste 20 de ani, aşa că am cumpărat una cu 720 de lei, care este uşor de folosit şi de mutat în toate spaţiile. Sunt destul de scumpe, o lampă costă între 700 şi 2.000 de lei“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinetele medicilor pentru dezinfecţia spaţiilor, medicul explicând că o astfel de igienizare se poate face în 20 de minute, lampa putând fi mutată în diferite zone. Dr. Dana Popescu a cumpărat pentru cabinetul său şi un telefon mobil cu abonament şi internet nelimitat pe care pacienţii puteau contacta în orice moment al zilei unul dintre medici. În această centralizare sunt luate în considerare şi cheltuielile care urmează să fie făcute, pe baza unor estimări, iar cheltuielile deja făcute trebuie să fie centralizate pe baza facturilor plătite.

„O parte dintre noi am mai achiziţionat cele necesare pentru a putea schimba circuitele, de exemplu aici suntem patru medici cu trei cabinete, al patrulea l-am făcut numai pentru gravide şi sugari, ca să poată ieşi separat de restul cabinetelor. A trebuit să ne adaptăm. De asemenea, am cumpărat un telefon pe care l-am lăsat din medic în medic, iar toţi pacienţii pot suna la numărul respectiv pentru că sigur găsesc pe cineva. Numărul este pus chiar pe site-ul primăriei“, a completat medicul de familie.

Această recuperare a cheltuielilor ar putea fi posibilă în toate judeţele ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.