Miliardarul din boscheţi. Lucrează ca zilier, deşi e condamnat pentru un furt de 4 milioane lei. Secretul, luat în mormânt de doi cunoscuţi

miercuri, 21 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Miliardarul din boscheţi. Lucrează ca zilier, deşi e condamnat pentru un furt de 4 milioane lei. Secretul, luat în mormânt de doi cunoscuţi

Un ieşean cu patru clase a fost condamnat pentru că a provocat statului un prejudiciu de aproape 4 milioane de lei. Metoda folosită a fost una devenită clasică: înregistrarea unor achiziţii fictive. Judecătorii i-au aplicat o pedeapsă severă, dispunând totodată sechestrarea „bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare” pentru acoperirea prejudiciului. Formularea generică înseamnă pe scurt că evazionistul nu are nici după ce bea apă.

 

Mihalache Stănescu şi-a înfiinţat în decembrie 2011 o firmă specializată în comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice. El a fost acuzat că în decurs de un an, din ianuarie 2013 până în ianuarie 2014, ar fi înregistrat 11 declaraţii fiscale privind achiziţii inexistente. În acest mod, s-a sustras după plata a 2,62 milioane lei reprezentând TVA şi 1,26 milioane lei impozit pe profit. Cele 11 firme cu care societatea lui Stănescu s-ar fi aflat în relaţii comerciale nici măcar nu mai funcţionau la data respectivă. Unele îşi schimbaseră administratorul ori fuseseră vândute sau cesionate fictiv, transformându-se în firme fantomă.

 

A vândut firma, dar nu mai ştia cui

 

Luat la întrebări, Stănescu a spus că înfiinţase firma pentru a comercializa deşeuri provenite din dezmembrări de sere. Vânduse firma pe la sfârşitul lui 2013 sau la începutul lui 2014, dar nu mai ştia cui. Încheiase cu acea ocazie un proces-verbal, dar îl predase, odată cu actele societăţii, persoanei respective. Detalii ar fi putut da fratele tatălui său, căruia îi mai împrumuta ştampila societăţii, dar acesta a murit acum cinci ani. Contabilitatea i-o asigura o femeie din Hârlău, şi ea decedată între timp. Stănescu a afirmat că toate achiziţiile înregistrate erau reale. Nu putea dovedi aceasta, întrucât făcuse toate plăţile în numerar, nu prin bancă. Aceasta, deşi unele tranzacţii depăşeau valoarea de un milion de lei. Societatea nu deţinea niciun mijloc de transport, dar apelase la maşini de ocazie. Nu putea spune numele niciunui proprietar de camion şi nici vreun număr de înmatriculare. Vindea marfa mai departe în Iaşi, Roman sau Neamţ, dar nu putea spune numele niciunui cumpărător. O situaţie ce pare tipică pentru cineva care a acţionat doar ca paravan pentru alţii, pe care însă nu vrea să îi compromită penal.

 

Om fără antecedente penale

 

Apărarea lui Stănescu a fost respinsă de judecători, care au apreciat că faptele sunt dovedite de rechizitoriu. Lipsa antecedentelor penale, faptul că era căsătorit şi avea în îngrijire patru copii nu au cântărit prea mult în favoarea inculpatului. Valoarea foarte mare a prejudiciului i-a adus o condamnare la 9 ani de închisoare, care a fost menţinută şi după apel. Din prejudiciu nu a fost recuperat nici măcar un leu, iar şansele ca statul să obţină ceva sunt minime. Originar din Hârlău, Mihalache Stănescu plecase în 2017 în Marea Britanie, după ce concubina sa fusese condamnată la 5 ani şi 6 luni de detenţie, tot pentru evaziune fiscală. În străinătate, Stănescu lucrase mai mult la negru, în general zilier, fie la spălătorii de maşini, fie la măturat în hale industriale şi fabrici, fie la stropit copaci. În ultima vreme locuia cu soţia la periferia orăşelului Watton din estul Angliei, într-un container, şi lucra la un abator de porci. Nu ştia însă să spună nici măcar adresa acestuia.

Comentarii