Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Modul în care vor fi testaţi elevii, decis de fiecare şcoală în parte: Sunt trei variante

GALERIE
testare elevi
  • testare elevi
- +

Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, potrivit acestui ordin, şcolile vor fi cele care vor decide modul în care se va realiza această testare. Mai exact, consiliile de administraţie ale şcolilor vor decide dacă testarea se va realiza de către personalul medical de la cabinetele şcolare, dacă se va realiza de către părinţi acasă sau dacă aceste testări vor fi realizate în cadrul unităţii şcolare de către personal didactic.

Anterior completărilor de la Ordinul ministrului Educaţei şi al ministrului Sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021, sindicatele din învăţământ erau nemulţumite de faptul că responsabilitatea testării elevilor ar urma să cadă automat pe umerii cadrelor didactice.

De asemenea, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi organizase chiar un protest care ar fi trebuit să aibă loc ieri, 22 noiembrie, protest anulat în urma precizărilor făcute de către cele două minstere amintite.

Cine şi cum va realiza testarea elevilor

Potrivit adăugirilor la Ordinul ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021, rectificări care au intrat deja în vigoare de ieri, 22 noiembrie, se modifică atât modul în care îşi vor desfăşura activitatea şcolile în funcţie de incidenţa din localitate.

Acest aspect era deja cunoscut de la finalul săptămânii trecute şi preciza faptul că instituţiile de învăţământ din localităţile care au o incidenţă sub 3/ 1.000 de locuitori îşi pot desfăşura activitatea „faţă în faţă” indiferent de gradul de vaccinare de la nivelul acelei unităţi de învăţământ. Rectificarea vine pentru a „corecta” situaţii absurde care puteau fi identificate şi la nivelul judeţului Iaşi.

Mai exact, au fost multiple cazuri de localităţi cu o incidenţă mai mare de 10/1.000 de locuitori, dar unde şcolile funcţionau în sistem normal, gradul de vaccinare în unităţile de învăţământ fiind de peste 60%, dar şi şcoli din localităţi cu o incidenţă foarte mică care funcţionau în mediul online pentru că nu era atins pragul de vaccinare.

Pe lângă precizările aduse legate de modul de funcţionare a şcolilor, modificările ordinului comun menţionează şi modul în care se va realiza testarea elevilor cu ajutorul testelor noninvazive.

Mai exact, Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui sau a reprezentantului legal.

Totodată, dacă se stabileşte ca testarea să se facă la şcoală, conducerea instituţiei trebuie să aibă acordul părintelui, iar dacă se efectuează acasă, atunci rezultatul testului trebuie comunicat conducerii instituţiei în scris sau în format electronic.

Cum se va realiza testarea în unităţile de învăţământ

Având în vedere că un număr mare de cadre didactice era nemulţumit de faptul că responsabilitatea testării elevilor ar putea cădea pe umerii profesorilor, dar şi având în vedere că este necesar acordul scris al părinţilor care îngreunează procesul la nivel şcililor, cel mai probabil testările vor fi efectuate acasă în majoritatea cazurilor.

Totuşi, în cazul unităţilor de învăţământ care decid ca testarea să se efectueze în şcoală, sunt stabiliţi paşi exacţi. Astfel, testele de salivă se vor efectua în prima şi a patra zi din săptămână, înainte de începerea orelor, testare care se va face în sala de clasă sau în alte spaţii sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate de către şcoală.

„Sunt date într-adevăr mai multe variante de către minister, iar acolo unde sunt cabinete şcolare şi personal calificat se poate hotărâ ca testările să fie făcute la şcoală. Cu toate acestea mie mi se pare destul de periculos acest lucru. Decizia finală va fi la consiliul de administraţie al şcolii, dar acesta ar trebui să ţină cont de o decizie a unanimităţii”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, care menţionează însă şi faptul că se îndoieşte că vor exista şcoli în cadrul cărora profesorii să dorească explicit să realizeze ei testările.

Părinţii, îndemnaţi să îşi testeze copiii

Reprezentanţii profesorilor sunt mulţumiţi de precizările aduse de către cele două ministere, precizări care lasă decizia la nivelul şcolii în ceea ce priveşte testarea elevilor pentru infecţia cu Covid-19.

Mai exact, în acest fel se pot lua cele mai bune hotărâri în funcţie de resursele de la nivelul şcolii, dacă există sau nu personal medical sau cadre didactice care vor să îşi asume testarea. În ceea ce priveşte situaţiile în care responsabilitatea va cădea pe umerii părinţilor, Laviniu Lăcustă precizează că aceştia ar trebui să fie responsabili în realizarea testelor.

Mai exact, liderul de sindicat subliniază că gradul de vaccinare în rândul cadrelor didactice este unul foarte ridicat, peste 60 sau 70% în majoritatea şcolilor, iar riscurile cele mai mari sunt în rândul elevilor sau a părinţilor în cazul contactării virusului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri