200 noi dispozitive de filmat vor împânzi Iaşul: orice faptă penală va fi înregistrată

Nu veți face un pas prin oraș fără să fiți filmat. Camere de înaltă rezoluţie în 94 de intersecţii

vineri, 28 februarie 2020, 03:02
3 MIN
 Nu veți face un pas prin oraș fără să fiți filmat. Camere de înaltă rezoluţie în 94 de intersecţii
Municipalitatea are în plan monitorizarea video masivă a oraşului încă din acest an: aproape 100 de intersecţii din oraş se vor adăuga celor deja existente. Instituţia va achiziţiona echipamentele cât de curând, fiind alocate şi fonduri în acest sens în valoare de peste 1,2 milioane lei, pentru achiziţia a 212 camere şi a altor echipamente necesare funcţionării acestora. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, sisteme de supraveghere vor fi de înaltă rezoluţie, putând permite vizionarea numerelor de înmatriculare de la mare distanţă, şi vor fi instalate inclusiv la intrările şi ieşirile din oraş. Totodată, acestea vor înregistra orice infracţiune sau chiar contravenţie comisă, nu numai în trafic, imaginile rămânând stocate pe servere cel puţin 30 de zile.

În prezent, Poliţia Locală gestionează la Iaşi un sistem de supraveghere cu 230 de camere, conform reprezentanţilor instituţiei. La acestea se adaugă aproape 60 de camere montate în cadrul proiectului privind sistemul de management al traficului, şi alte circa 35 camere care au fost instalate de Compania Transport Public (CTP). Nu în ultimul rând, la întreg sistemul de monitorizare a spaţiilor publice ce este gestionat la nivelul administraţiei locale pot fi adăugate şi cele 240 de camere video pe care le va achiziţiona Salubris, sisteme ce vor fi montate în zona containerelor de deşeuri şi pe utilaje ale operatorului. În acest caz, licitaţia este în desfăşurare. Astfel, vorbim despre un total de aproape 800 de camere video care vor fi gestionate de direcţii sau companii din subordinea municipalităţii, iar multe dintre acestea au funcţii „inteligente”, cu imagini de înaltă rezoluţie. Planul municipalităţii vizează ca imaginile de pe toate camerele video să fie transmise într-un singur centru de comandă, care va funcţiona sub tutela Poliţiei Locale, cu precizarea că Salubris şi CTP îşi vor păstra accesul la camerele proprii. 

Vor fi monitorizate peste 80% din intersecţiile importante
 
Primăria are deja “undă verde” pentru lansarea licitaţiei pentru noul lot de camere, având în vedere că fondurile au fost deja alocate odată cu adoptarea bugetului local. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, vor fi instalate 200 de camere în 94 de intersecţii. „După ce vor fi montate cele 200 de camere video noi, peste 80% dintre intersecţiile majore ale Iaşului vor fi dotate cu sistem de monitorizare a traficului, ţinând cont şi de numărul de camere existent”, a declarat ieri viceprimarul Gabriel Harabagiu. Oficialii Primăriei au mai spus că sistemele de supraveghere vor putea fi folosite şi pentru stabilirea împrejurărilor în care ar putea fi comise eventuale infracţiuni precum furturi, tâlhării, distrugere de bunuri, violuri şi alte acte de violenţă. „Imaginile vor fi vizualizate în permanenţă de către operatorii poliţiei locale, ce vor informa şi dirija echipele de intervenţie necesare în cazul accidentelor rutiere, ambuteiajelor în trafic sau orice alt eveniment de natura infracţională sau de nerespectare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Înregistrările video vor fi stocate pe servere timp de 30 de zile, pentru a putea permite organelor competente să preia imaginile ca probe pentru cazurile sesizate.
 
 
Poţi fi amendat chiar şi dacă faci mizerie pe trotuar
 
Primăria va lansa licitaţia pentru sistemul de supraveghere în perioada următoare, iar firma care va câştiga procedura va asigura, pe lângă furnizarea camerelor, şi lucrările de montaj. Cele 200 de camere fixe vor fi montate pe stâlpi existenţi şi vor avea funcţii „inteligente” ce pot fi utilizate pentru stabilirea de scenarii: pătrunderea în zone interzise, accidente rutiere, mobilier stradal distrus, deşeuri pe spaţiul public, conform reprezentanţilor Primăriei. Prin licitaţie vor mai fi achiziţionate 100 de UPS-uri (aparat ce asigură funcţionarea echipamentelor pentru o perioadă de timp, în cazul lipsei de tensiune electrică), spaţii de stocare, switch-uri industriale (alimentare camere şi transmisia de date) şi cabluri de telecomunicaţii şi alimentare cu energie electrică.
 
Alex ANDREI

Comentarii