O analiză „Ziarul de Iași”: cât costă să fii student în Iași? Cel mai scump este la Medicină, Medicină Veterinară și Teatru

vineri, 15 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 O analiză „Ziarul de Iași”: cât costă să fii student în Iași? Cel mai scump este la Medicină, Medicină Veterinară și Teatru

Marea luptă a ultimilor ani în timpul admiterii pentru universitățile de stat din Iași a fost ocuparea locurilor la buget, pentru a obține finanțare maximă de la Ministerul Educației. Dar în ultimii ani, a crescut din ce în ce mai mult cererea inclusiv pentru locurile cu taxă de la unele facultăți ale instituțiilor de învățământ superior ieșene. 

Aceste fonduri din taxele studenților sunt importante pentru universități, care au astfel șansa de a realiza investiții ce nu pot fi asigurate doar din banii de la Ministerul Educației. Un exemplu în acest sens este activitatea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), care a făcut investiții de patrimoniu și reabilitări de zeci de milioane de euro cu fonduri provenite în principal din taxele în valută ale studenților străini care achită 7.500 de euro pe anul de studiu pentru a se pregăti la Iași. „Ziarul de Iași” face o analiză a taxelor existente în încercare de a răspunde la o întrebare adresată în special de cei care au urmat deja o facultate la buget și vor să își schimbe specializarea, fiind nevoiți să urmeze facultatea integral pe cont propriu: cât te costă astăzi, ca taxe de studiu, să înveți la facultate?

La Medicină, cele mai mari taxe din Iași: 8.500 de lei

Cea mai scumpă facultate la taxă din Iași este Facultatea de Medicină de la UMF. La specializarea Medicină, taxa anuală este de 8.500 de lei, comparabilă cu alte universități din țară, dar mai mică decât cea a UMF București, care este de peste 15.000 de lei anual. Astfel, în cei șase ani de medicină, dacă sunt petrecuți toți la taxă, un student va trebui să plătească 51.000 de lei. Universitatea oferea posibilitatea studenților să ia împrumuturi în condiții preferențiale pentru a putea plăti această taxă, banii urmând a fi returnați după începerea rezidențiatului, când există un venit stabil asigurat.

Tot 8.500 de lei plătesc și studenții care fac Medicină Dentară, la Farmacie, unde se ocupă abia o parte dintre locurile de la buget, taxa fiind de 7.500 de lei. În rest, UMF are taxe care pornesc de la 4.000 de lei, cele mai mici, la Nutriție și Dietetică, Asistență de profilaxie stomatologică sau Balneofiziokinetoterapie. La polul opus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut, la nivelul anului trecut, printre cele mai reduse taxe din Iași. La UAIC taxa este diferențiată atât pe facultăți, specializări, dar și pe ani de studiu.

Cea mai mică taxă este pentru studenții din anul al IV-lea la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, 1.600 de lei, pentru primii trei ani fiind 2.000 de lei. O taxă mai mică plătesc și cei din anul al III-lea de la Facultatea de Matematică, 2.200 de lei, în rest fiind 2.500 de lei. Cele mai mari taxe sunt la trei specializări de la Facultatea de Geografie și Geologie – 3.900 de lei, iar apoi la Facultatea de Informatică – 3.600 de lei, în timp ce la Chimie, Sport și Biologie taxa este de 3.500 de lei / an.

La Universitatea Tehnică, cele mai mici taxe sunt de 2.200 de lei

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, taxele sunt fixe pe an de studiu la fiecare dintre cele 11 facultăți și variază între 2.200 de lei și 4.500 de lei. Cele mai mici taxe sunt la domeniile Inginerie Mecanică și Mecatronică și Robotică de la Facultatea de Mecanică – 2.200 de lei, cât și la Facultățile de Design Industrial și Managementul Afacerilor, de Hidrotehnică și de Construcții și Instalații – 2.400 de lei. La Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” și la Facultatea Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată studenții de la taxă plătesc 2.500 de lei / an, la fel ca la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor. Cele mai mari taxe de la TUIASI sunt la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” – 4.000 de lei, Facultatea de Automatică și Calculatoare – 4.200 de lei și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației – 4.500 de lei.

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, taxele sunt simțitor mai ridicate față de Politehnica ieșeană, majoritatea fiind de 3.500 de lei / an și niciuna nu este sub această sumă. Vârfurile se înregistrează la Facultatea de Medicină Veterinară – 6.250 de lei, care are cea mai mare taxă din Iași după cele înregistrate la UMF. Aceasta este urmată de două specializări de la Facultatea de Agricultură: Tehnologia prelucrării produselor agricole și Protecția consumatorului și a mediului, cât și de una de la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Animaliere: Controlul și expertiza produselor alimentare, care au o taxă de 4.450 de lei.

La Teatru, printre cele mai mari tarife din Iași: 6.000 de lei / an

În ciuda faptului că are locuri mai puține decât celelalte instituții de învățământ superior din Iași, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” taxele nu sunt de ignorat. Doar trei specializări, două de la licență și una de la master, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design, au taxa de 2.000 de lei, restul fiind toate de măcar 3.000 de lei, majoritatea fiind de peste 4.000 de lei. Vârfurile sunt înregistrate la specializările Design și Arte Plastice, de la aceeași facultate menționată anterior, cu 4.500 de lei, și la majoritatea specializărilor de la Facultatea de Teatru. Aici sunt toate 6.000 de lei, mai puțin Teatrologia, cu 3.000 de lei pe an. La Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice sunt taxe cuprinse între 3.000 și 4.000, cea mai cunoscută specializare, de Interpretare muzicală – Canto, având o taxă anuală de 4.000 de lei.

Ce spune cadrul legal, cine poate fi student la buget

Procedura de stabilire a taxelor este standard la nivelul fiecărei universități din Iași, ea fiind stabilită înaintea începerii anului universitar curent, prin decizia Senatului instituției de învățământ superior, conform Legii Educației Naționale nr. 1 / 2011. Taxa se aplică și să plătește semestrial: un student care nu are rezultate suficient de bune încât să prindă un loc la buget în semestrul întâi va plăti o jumătate din sumă, iar dacă se califică pentru un loc la buget în semestrul al doilea, nu va mai plăti diferența. Conform legii, fiecare român beneficiază de un ciclu complet de învățământ superior gratuit. Asta înseamnă că dacă la o facultate făcută la un moment dat un student stă doi ani la buget și unul la taxă, dacă se va hotărî să facă o a doua facultate, va putea să beneficieze de un an la buget.

Anii de studiu nu sunt transferabili însă între facultățile cu o structură diferită a anului: cine face o facultate de trei ani la buget se consideră că a finalizat integral un ciclu, iar dacă se hotărăște să urmeze o altă facultate cum este Medicina, de 6 ani, nu va beneficia de trei ani finanțați suplimentar de stat și va plăti totul din buzunarul propriu.

Comentarii