O tânără ucisă la Iași, recunoscută ca sfântă. Azi are loc beatificarea Veronicăi Antal

sâmbătă, 22 septembrie 2018, 01:59
2 MIN
 O tânără ucisă la Iași, recunoscută ca sfântă. Azi are loc beatificarea Veronicăi Antal

Martira este singurul laic român şi singura femeie din România care a fost ridicată la cinstea altarelor de către Vatican.

Astăzi are loc beatificarea Veronicăi Antal, singurul laic român şi singura fe­meie din România care a fost ridicată la cinstea altarelor de către Vatican. Liturghia solemnă va începe la ora 11.00, în localitatea nemţeană de la limita judeţului Iaşi Nisiporeşti, de unde era tânăra care a murit la Hălăuceşti – Iaşi la 23 de ani, în 1958, fiind înjunghiată de un bărbat după ce s-a opus avansurilor sale.

Sfânta Liturghie de la Nisiporeşti va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. La sărbătoare vor fi prezenţi Înaltpreasfinţitul Miguel Maury Buendia – nunţiu apostolic în România şi Re­publica Moldova, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Înalt­preasfinţitul Ioan Robu – arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. Marco Tasca – ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor – ministru provincial, mai mulţi episcopi din ţară şi din străinătate, autorităţi civile şi organizatorii aşteaptă şi un mare număr de credincioşi. În faţa altarului vor fi prez­enţi fratele şi sora Veronicăi Antal – Gheorghe Antal şi Angela Albert.

Fec­ioa­ra martiră va fi înscrisă în rânul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice şi va fi sărbătorită în calendarul bisericii locale în fiecare an, pe 26 august. Rămăşiţele pământeşti ale Veronicăi Antal se află deja în cripta din biserica parochială din Nisiporeşti, ele fiind exhumate din cimitir pe 23 aprilie.

„Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită şi crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecu­vântată, un adevărat crin plin de frumuseţe şi de farmec primit de la Dă­tătorul tuturor harurilor“, a declarat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

În total mai există încă cinci români care au fost declaraţi fericiţi de către Biserica Catolică, ultimul fiind episcopul martir din Iaşi, Anton Durcovici, beatificat în 2014 la Iaşi.

Puteți asculta aici Liturghia de beatificare https://www.radiomaria.ro/ascultalive/index.html

Comentarii