Poziţie rară a mitropolitului Teofan, care se pronunţă în scandalul Patriarhia vs IPS Teodosie: „Nu foloseşte nimănui ca structurile Bisericii să fie reactualizate”

duminică, 11 februarie 2024, 21:15
3 MIN
 Poziţie rară a mitropolitului Teofan, care se pronunţă în scandalul Patriarhia vs IPS Teodosie: „Nu foloseşte nimănui ca structurile Bisericii să fie reactualizate”

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost întrebat de presă la finalul slujbei de duminică, 11 februarie 2024, săvârşită la Catedrala Mitropolitană, despre situaţia de la Constanţa, unde IPS Teodosie se află în conflict deschis cu Patriarhia Română cu privire la dorinţa sa de a înfiinţa o Mitropolie în locul actualei Arhiepiscopii a Tomisului.

IPS Teofan a fost ferm în răspunsul său – „nu este nici folosit şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, a precizat acesta. El a explicat că problemele oamenilor sunt legate de grijile de zi cu zi, problemele de sănătate şi îngrijorarea apropierii războiului din Ucraina de graniţele ţării, nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie sau dacă IPS Teodosie este sau nu mitropolit.

Redăm, mai jos, principalele declaraţii ale IPS Teofan.

„Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem.

Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente.

De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcţionează, aceeaşi mitropolie, dar cu sediul la Iaşi. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în partea de Sud-Vest a ţării, este astăzi parte a Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgovişte sau de la Argeş, precum şi fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astăzi încadrate şi funcţionează sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Cred că preoţii şi credincioşii constănţeni sunt mulţumiţi în marea lor majoritate prin faptul că au o arhiepiscopie la Constanţa şi că fac parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României. Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe.

Fiecare avem dorinţele noastre: e bine să le exprimăm, în cadrul sinodalităţii noastre, şi primim răspunsul adecvat, dacă este voia lui Dumnezeu exprimată prin instanţele bisericeşti, atunci avem dreptul să ne exprimăm într-un mod corect, smerit, sinodal, doleanţele pe care le considerăm legitime.”

Comentarii