Presa rusă anunță că Vladimir Putin va renunța la unul din vicepremierii Rusiei

joi, 02 mai 2024, 19:58
2 MIN
 Presa rusă anunță că Vladimir Putin va renunța la unul din vicepremierii Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin analizează revocarea vicepremierului Viktoria Abramchenko din funcția ei după ce va fi învestit săptămâna viitoare pentru al cincilea mandat în fruntea Rusiei, relatează joi ziarul financiar rus Vedomosti, citând patru surse anonime apropiate de Kremlin.

Abramchenko, în vârstă de 48 de ani, a supravegheat proiecte de mediu, resurse naturale și complexul agroindustrial al Rusiei începând din 2020 în calitate de membru al cabinetului prim-ministrului Mihail Mișustin, relatează publicația independentă rusă The Times of Moscow.

Putin, care și-a asigurat un al cincilea mandat prezidențial în martie, este așteptat să anunțe numele noului prim-ministru pe 8 mai, a doua zi după învestirea sa. Noul șef al guvernului va propune apoi un cabinet de miniștri spre aprobarea președintelui.

Vedomosti scrie că Abramchenko se află pe o listă de remanieri de anul trecut, dar îndepărtarea ei a fost amânată până când se poate găsi o cale alternativă de carieră.

O sursă citată de Vedomosti a speculat că Abramchenko ar putea fi numită președinte al Camerei de Audit, un organism de control financiar al cărui post de conducere este vacant de la sfârșitul anului 2022, când președintele de atunci Alexei Kudrin a demisionat pentru a deveni consilier la gigantul tehnologic Yandex.

Alte două surse au speculat că Abramchenko și-ar putea păstra postul, dar cu un portofoliu mai mic, adăugând că unii dintre subordonații ei ar putea fi reatribuiți colegilor de guvern.

„Nu este imposibil ca Abramchenko să continue să lucreze într-un alt statut în cadrul circuitului prezidențial”, a declarat una dintre sursele Vedomosti. Sursa a sugerat că viceprim-ministrul ar putea fi numit într-un post diferit la Kremlin, dar unul care să-și mențină concentrarea actuală asupra politicilor de mediu.

Putin a evidențiat problemele de mediu în discursul său adresat ambelor camere ale parlamentului rus din februarie, solicitând guvernului să aloce 600 de miliarde de ruble (6,5 miliarde de dolari) pentru proiectul național „Ecologie” pentru 2025-2030.

Vedomosti a subliniat că rolul lui Abramcenko depinde de alcătuirea viitorului cabinet, inclusiv de numărul de viceprim-miniștri și dacă domeniile de politică pe care le supraveghează vor fi redistribuite.

Comentarii