anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Prezenţă la vot de 43%, uşor mai slabă faţă de europarlamentare

GALERIE
vot Iasi
  • vot Iasi
- +

În comunele din jurul municipiului a fost o prezenţă de peste 50%: Valea Lupului (62,4%), Miroslava (56%), Aroneanu (55,5%), Bârnova (52,5%). În oraşul Iaşi au ieşit la vot 50,7% dintre alegătorii înscrişi pe liste.

Ieşenii au ieşit ieri în număr mai mic la vot faţă de alegerile similare din anul 2014. În acelaşi timp, prezenţa la urne a fost inferioară celei înregistrate la scrutinul europarlamentar din mai 2019. Rezultatele publicate aseară de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată că peste 43% dintre alegători au venit să-şi exercite dreptul la vot, sub media naţională (47,6%). La fel ca la europarlamentare, ieşenii din mediul urban au ieşit la urne în număr mai mare faţă de cei din mediul rural, diferenţa fiind de circa 40.000 de voturi. Totuşi, chiar dacă Iaşul a avut o prezenţă mică raportată la populaţie, dacă ţinem cont strict doar de numărul de votanţi judeţul nostru se află pe locul 3 în ţară, după Bucureşti şi Cluj. În total, în judeţul Iaşi au ieşit la urne 335.703 de alegători, cu circa 3.300 de votanţi mai puţin decât la europarlamentare şi cu aproape 20.000 mai puţin decât în primul tur al prezidenţialelor din 2014.

Aproape 50.000 de voturi pe liste suplimentare

În cele 748 de secţii de votare s-au prezentat peste 283.000 de ieşeni care sunt înscrişi pe listele permanente. Pe liste suplimentare au fost înregistrate aproape 50.000 de voturi, număr similar cu alegerile europene. În schimb, au fost 2.600 de persoane care au beneficiat de urna mobilă, un număr dublu faţă de scrutinul europarlamentar. În cazul a cinci secţii a fost înregistrată o prezenţă de peste 100%, cel mai mare procent fiind la secţia 31 de la Colegiul „Costache Negruzzi” (154%). Alte secţii cu prezenţă mare au fost la şcoala „Gheorghe Asachi” (111%), Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (109%), Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” (107%) şi Colegiul Naţional (100%). După numărul de votanţi, în 15 secţii dintre cele 748 au fost înregistraţi peste 1.000 de alegători, cei mai mulţi votând la Universitatea Agronomică (1.812 alegători). În schimb, cea mai slabă prezenţă, de sub 2%, a fost înregistrată în cazul a două secţii din Paşcani, la Colegiul Naţional. Situaţii similare au fost la două secţii din Moşna, alte două din Popeşti şi câteva secţii din Iaşi (şcoala „Nicolae Iorga”, Liceul „Al.I.Cuza”, Liceul de Mecatronică şi PT 27 Tătăraşi). Ca de obicei, la astfel de secţii, numărul mic de votanţi este explicat prin faptul că foarte multe persoane (în special basarabeni) au domiciliul formal stabilit pe raza secţiilor.

Valea Lupului, cea mai bună prezenţă din judeţ

În municipiul reşedinţă de judeţ s-au prezentat la urne 160.798 de ieşeni, cu 3.000 de votanţi mai puţin decât în primul tur al prezidenţialelor din 2014. Procentual, 50,7% dintre alegători au ieşit la vot (peste media naţională). În schimb, cea mai bună prezenţă la urne a fost la Valea Lupului (62,4%), comună urmată de Miroslava (56%), Aroneanu (55,5%), Bârnova (52,5%), Costeşti (52%) şi Ipatele (51%). În restul unităţilor administrativ-teritoriale, procentul de prezenţă a fost de sub 50%. Cea mai slabă prezenţă a fost în Moşna (8%), precum şi în Grajduri (10,7%), Scânteia (16%) şi Popeşti (17%). În municipiul Paşcani, prezenţa a fost de 39%, la Hârlău de 33%, la Târgu Frumos de 37,5%, iar în Podu Iloaiei de 38%. De remarcat că cinci comune din Zona Metropolitană Iaşi (Miroslava, Ciurea, Holboca, Tomeşti şi Valea Lupului) au înregistrat un număr mai mare de votanţi decât cele patru oraşe din judeţ. De exemplu, în Miroslava au ieşit de două ori mai mulţi votanţi decât în Târgu Frumos (9.245 faţă de, respectiv, 4.371 persoane), în condiţiile în care în Miroslava sunt înscrişi pe listele permanente 16.507 alegători, iar în Târgu Frumos sunt 11.650 de alegători.

Cum s-a votat pe categorii de vârstă şi gen

Cei mai mulţi votanţi din judeţul Iaşi au avut vârsta de peste 45 ani (180.587 persoane), în timp ce alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 44 au fost 155.116 de persoane. După gen, s-a menţinut trendul de la alegerile precedente: femeile au ieşit în număr mai mare la vot (173.049 persoane) faţă de bărbaţi (162.654 persoane). Nu în ultimul rând, după mediu, 187.217 de persoane au ieşit la vot în oraşe şi municipii, iar alţi 148.486 de alegători au fost înregistraţi în mediul rural. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.