Prima universitate din 2024 care intră în “focul alegerilor”. UMF va decide azi viitorul rector. Luptă strânsă: sunt doi candidaţi. Ultimele declaraţii

luni, 15 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Prima universitate din 2024 care intră în “focul alegerilor”. UMF va decide azi viitorul rector. Luptă strânsă: sunt doi candidaţi. Ultimele declaraţii

Astăzi au loc alegerile academice pentru mandatul 2024-2029 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iaşi. Vor fi votaţi Rectorul, membrii Senatului, directorii de Departament, membrii Consiliului departamentului şi membrii Consiliului facultăţii. Pentru funcţia de rector s-au înscris doi canditaţi, ceea ce face ca votul să fie unul de tip majoritar, chiar dacă, în premieră, o modificare adusă regulamentului prevede ca rectorul să fie ales din primul tur, chiar dacă are sub 50% din voturi. Cei doi reprezentanţi ai UMF Iaşi, care şi-au anunţat candidatura la funcţia de rector pentru următorii cinci ani, sunt rectorul în exerciţiu, prof.dr. Viorel Scripcariu, şi prof. dr. Mihai Danciu.

 

Cu o zi înainte de alegeri, cei doi candidaţi au transmis mesaje pe paginile lor de Facebook, oferind o perspectivă asupra viziunilor şi angajamentelor lor.

Profesorul Mihai Danciu a transmis un mesaj axat pe valori, curaj şi schimbare, vorbind despre necesitatea evoluţiei şi maturizării într-o perioadă în care, potrivit lui, instituţiile academice trebuie să se adapteze şi să crească. „Crezul meu este unul simplu, dar profund. Atunci când întâlneşti o nedreptate, un sistem defectuos sau o cale care nu mai serveşte binele comun, nu sta deoparte! Fii acel om care schimbă! Este ceea ce studenţii noştri, înţelepţi şi curajoşi, ne învaţă în fiecare zi. Ei ne reamintesc de valoarea promisiunilor, de importanţa adevărului şi echităţii, într-o lume care pare să le fi uitat. Nu este niciodată prea târziu să luptăm pentru a restaura aceste valori esenţiale. Nu este niciodată prea târziu să facem binele, să aducem schimbarea(…) Mulţi dintre voi m-au felicitat pentru curajul de a candida. Dar oamenii curajoşi sunt fericiţi. Astăzi, stăm în faţa unei oportunităţi unice. Să alegem curajul, să alegem progresul, să alegem o viitor mai bun pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. Să lucrăm împreună pentru a construi un mâine în care fiecare dintre noi, fiecare student, fiecare profesor, fiecare membru al acestei comunităţi, să se simtă mândru şi împlinit. Acesta este drumul nostru, acesta este angajamentul meu faţă de voi şi faţă de Universitatea noastră”, a menţionat prof.dr. Mihai Danciu.

La rândul său, actualul rector a adus în discuţie o campanie polarizată, dar şi motivul pentru care cere un nou vot, pentru un al treilea mandat. “Experienţa acumulată şi succesele înregistrate de universitate în ultimii opt ani mă îndreptăţesc să aspir la continuarea activităţii în această funcţie şi să vă solicit să-mi acordaţi încrederea pentru acest nou mandat, pentru a consolida proiectele în derulare şi a construi împreună cu dumneavoastră o universitate din ce în ce mai puternică”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu.

 

Cum va fi votat rectorul?

 

Un aspect notabil al acestei campanii este modul unic de votare din metodologia de vot. În premieră, există un singur tur de vot, iar rectorul va fi desemnat pe baza celui mai mare număr de voturi, chiar şi fără majoritate. În cazul unui număr egal de voturi între cei doi candidaţi, se va organiza un al doilea tur de scrutin, doar pentru aceştia doi, conform calendarului de alegeri aprobat în Senat. Sistemul de vot cu un singur tur de scrutin este unic în peisajul universitar ieşean şi al universităţilor de medicină din ţară. Acesta a stârnit discuţii şi controverse, având în vedere că permite unui candidat să devină rector cu un număr relativ mic de voturi. În cazul de faţă, fiind doar doi candidaţI înscrişI, scrutinul va avea un caracter majoritar.

Actualul rector, prof. dr. Viorel Scripcariu candidează pentru un al treilea mandat, chiar dacă Legea Învăţământului spune că rectorii nu pot avea mai mult de două mandate. Legea a intrat în vigoare anul trecut şi numărarea mandatelor începe de la acea dată, permiţându-i să candideze pentru încă un mandat. Viorel Scripcariu, care depăşeşte cu doi ani vârsta legală de pensionare (65 de ani), poate candida, pentru că a rămas profesor titular la universitate. El a mai fost rector în ultime două mandate, sub auspiciile „fostei” legi. (Andreea TIMOFTE)

O precizare referitoare la unele afirmatii ale rectorului Viorel Scripcariu cu trimitere la "Ziarul de Iasi"

În ultima zi a campaniei electorale de la UMF IaşI, unele mesaje ale domnului Viorel Scripcariu au devenit curios de alarmante şI lipsite de adevar. Într-o postare pe FB – şI în publicaţia de scandal BZI, in care a inceput sa apara cu cu o frecventa suspectă – domnia sa asociază articolele apărute în “Ziarul de IaşI” unei conspiraţii de tipul cetăţii asediate, cu forţe externe şI "agenturi" străine care-i vor postul. Eludarea spiritului Legii Educatiei, un sistem de vot fara turul doi, care favorizeaza rectorul in functie, si unic in mediul universitar, cumulul exagerat de functii si venituri dupa varsta pensionarii sunt problemele pe care le-am supus atentiei cititorilor in ultima saptamana. In locul unui raspuns care sa adreseze argumentat aceste intrebari, domnia sa pune la indoiala demersul si onestitatea ziarului. Este un raspuns in afara cadrului minimal de rigoare al unei conversatii in contradictoriu, specific mai degraba campaniilor populiste pline de neadevaruri, pe care il denunţăm ca atare.(Toni HRIŢAC)

Citeşte și: Trădarea rectorilor ieşeni, sau cum interesul personal este pus mai presus decât cel al universităţilor

Comentarii