Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol

GALERIE
condamnare, primarie, groapa, asfalt
  • condamnare, primarie, groapa, asfalt
- +

Un ieşean şi-a avariat maşina pe strada dr. Vicol. Roata din dreapta faţă a autoturismului Mitsubishi a intrat într-o groapă, maşina fiind apoi proiectată în bordură. Firma de asigurări i-a plătit reparaţia, apoi s-a îndreptat împotriva municipalităţii

Ieşenii plătesc de două ori indolenţa Primăriei. Şoferii care-şi rup maşinile în gropile de pe străzi sunt despăgubiţi din bugetul public. Ulterior, gropile sunt astupate din acelaşi buget. În final, cei care pierd sunt tot contribuabilii. Pe rolul Tribunalului se află un proces în care o firmă de asigurări cere municipalităţii decontarea a aproape 9.000 de lei pe care i-a plătit pentru repararea unei maşini. În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei au considerat Primăria ca bună de plată.

Într-o seară de martie 2016, S.M. îşi conducea automobilul Mitsubishi pe strada dr. Vicol, dinspre Penitenciar spre Palatul Garnizoanei. La un moment dat, roata din dreapta faţă a autoturismului a intrat într-o groapă de pe carosabil, iar maşina a fost proiectată în bordură, avariindu-şi şi janta. Achiziţionat în leasing, autoturismul avea asigurare CASCO. Uniqa Asigurări a achitat suma de 8.718,71 lei reprezentând costul reparaţiilor, după care a început să caute vinovaţii. Compania de asigurări reproşa atât starea drumului, cât şi faptul că groapa nu era nici măcar semnalizată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Primăria şi Consiliul Judeţean. Ultima a fost scoasă din ecuaţie, întrucât strada nu era un drum judeţean, ci unul de interes local.

În apărare, reprezentanţii Primăriei au afirmat că înscrisurile depuse de reclamantă la dosar au fost întocmite doar pe baza declaraţiilor lui S.M., neexistând certitudinea că accidentul s-a petrecut în maniera descrisă şi, totodată, existând posibilitatea ca însuşi şoferul să fi fost vinovat de avarierea maşinii. Argumentele municipalităţii au fost respinse însă de magistraţi. Aceştia au precizat că, fiind o cauză civilă, nu este necesar să se probeze că faptele s-au produs exact aşa, ci este suficient ca instanţa să fie convinsă că, "cel mai probabil", situaţia din înscrisuri este conformă cu realitatea. "Instanţa consideră că nu este rezonabilă ipoteza în care avarierea autoturismului s-a produs în alte circumstanţe, iar conducătorul auto a imaginat această situaţie de fapt pentru a justifica avaria şi pentru a obţine despăgubirea de la asigurător. Este greu, dacă nu imposibil, pentru o persoană să identifice un obstacol care să corespundă avariilor suferite de autoturism, astfel încât acestea să fie apte să producă avariile produse", au spus judecătorii. În plus, Primăria nu adusese niciun argument concret că vinovat de producerea accidentului ar fi fost şoferul.

Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au condamnat Primăria să achite suma cerută de Uniqa Asigurări şi 2.200 de lei cheltuieli de judecată. Municipalitatea urmează să-şi recupereze banii de la SC Citadin SA, adică de la propria sa societate, finanţată din bugetul public. Sentinţa nu este încă definitivă, cazul intrând pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.