De Sănătate

Punem punctul pe știi

Probleme grave cu tratamentul anti-malaric: lipsesc medicamente vitale. La Iaşi a fost tratat un bărbat infectat de 4 ori

vineri, 09 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Probleme grave cu tratamentul anti-malaric: lipsesc medicamente vitale. La Iaşi a fost tratat un bărbat infectat de 4 ori

Unul dintre cele mai potente medicamente pentru prevenirea şi tratarea malariei, cu denumirea comercială Malarone, compus din atovaquone şi proguanil, lipseşte din România. Nu se regăseşte în momentul de faţă nici la spitalele mari din ţară, „Ziarul de Iaşi” luând pentru aceasta legătura cu reprezentanţii centrelor din Iaşi, Bucureşti şi Timişoara. Nici în cabinetele private, în care cei interesaţi să meargă într-o zonă tropicală sau sub-tropicală şi vor să fie preveniţi. Surse medicale ne-au explicat că ar trebui să existe în stocurile UNIFARM, dar nu este clar dacă poate fi distribuit în timp util către spitalele care fac această solicitare.

 

„Noi în momentul de faţă nu tratăm pacienţii cu malarie; îi diagnosticăm, îi stabilizăm şi sunt transferaţi la Spitalul Victor Babeş, care au specializarea de boli tropicale. Însă ştim că în momentul de faţă nu se găseşte, pentru prevenţie, dar şi tratament, malarone, nicăieri în ţară. Dacă mergeţi la cabinetele private şi solicitaţi să luaţi medicamentele de prevenţie anti-malarice, medicii vă vor spune că v-am da Malarone, dar nu avem, şi trebuie făcută comandă din străinătate. Este tratamentul de bază, mai ales pe zonă de prevenţie”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Marius Nasta” din Bucureşti pentru „Ziarul de Iaşi”.

La Iaşi, situaţia este şi mai complicată, explică managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu. El a precizat pentru publicaţia noastră că spitalul a încercat să achiziţioneze mefloquine, un preparat aflat sub denumirea comercială Lariam, care face parte din schema din tratament din România pentru administrare împotriva malariei. Dar la licitaţie nu s-a prezentat niciun doritor şi aceasta a fost reluată. Managerul dă însă asigurări că în momentul de faţă dacă o persoană se prezintă cu suspiciune înaltă de malarie sau este diagnosticată cu această boală poate fi tratată la Iaşi.

Tratamentul administrat obligatoriu în primele 24 de ore

Separat, acesta a spus că există şi contracte cadre semnate cu furnizori de medicamente care să livreze, la cerere, substanţele necesare pentru tratarea pacienţilor. Problema este că un astfel de furnizor poate aduce medicamentele în maximum 24 de ore, iar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca tratamentul să fie deja început la 24 de ore de la debutul primelor simptome, altfel pacientul va ajunge în stare gravă şi starea sa poate evolua până la deces.

„Fără discuţie, da, există alternative de tratament în momentul de faţă şi spitalul nostru are cu ce să trateze aceşti pacienţi. Cea mai importantă este diagnosticarea rapidă, iar noi avem testele rapide şi este importantă anamneza. Dacă un pacient prezintă simptome de febră, vărsături, simptome pseudo-gripale, şi are istoric de călătorie într-o ţară tropicală sau sub-tropicală, există suspiciunea de malarie, se testează şi se administrează tratament preventiv”, a declarat dr. Florin Roşu.

Există teste rapide pentru confirmarea diagnosticului, care se fac persoanelor simptomatice, iar ulterior acestea sunt confirmate prin teste RT-PCR. O parte dintre aceste teste se fac şi la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, dar o parte sunt făcute în laboratorul de biologie moleculară al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

E nevoie de tratament preventiv pentru destinaţii turistice precum Zanzibar

Medicii ieşeni trag însă semnale de alarmă cu privire la călătoriile în ţările în care există cunoscute epidemii cu boli care pot pune viaţa în pericol. Avertismentele au fost înteţite după ce în România au început să fie din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu malarie, suferite de persoane care s-au întors din zone precum Africa sau Asia. Cel mai recent astfel de caz îl reprezintă Camelia Tişe, fosta soţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, despre care presa locală relatează că a fost găsită moartă în propria locuinţă, după ce se întorsese dintr-o excursie din Zanzibar.

Dr. Florin Roşu a explicat că inclusiv la Iaşi, în cursul zilei de ieri, joi, 8 februarie, au fost două persoane care au solicitat testarea rapidă după ce s-au întors din Zanzibar, deşi simptomele pe care le aveau nu indicau vreo probabilitate de malarie. De aceea medicul explică faptul că cei care pleacă în astfel de zone endemice trebuie să urmeze tratamentul preventiv, să solicite din timp medicamentele necesare, chiar şi vaccinarea, dacă este posibilă, deşi în România nu există stocuri de vaccin şi trebuie adus pe comandă.

„Există un vaccin, folosit doar în Africa, dar dacă ne deplasăm în astfel de zone, este important să înţelegem, să discutăm cu medicii specializaţi pe bolile din zonele respective şi să luăm tratamentul de rigoare. Se poate face şi comanda de vaccin, dar trebuie făcută din timp. Serul trebuie administrat cel târziu cu două săptămâni înainte de a pleca”, a declarat dr. Florin Roşu.

Record la Iaşi: un pacient tratat de 4 ori de malarie, cu internare o lună pe ATI

Boala este transmisă prin pişcătura femelei ţânţarului anofel, despre care dr. Florin Roşu spune că se întâlneşte şi în România, mai ales în regiunea Deltei Dunării, dar cazurile de infectare sunt foarte rare la noi. Însă, în ţările cu probleme endemice, cazurile de infectare sunt des întâlnite. A existat şi un astfel de pacient aparte la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, un muncitor român la o firmă de construcţii care avea lucrări în diferite regiuni din Africa şi care s-a infectat de patru ori.

Iar a patra oară bărbatul a stat aproape o lună de zile în Terapie Intensivă, fiindcă dezvoltase o anumită rezistenţă faţă de medicamentele administrate în mod curent, şi medicii au fost nevoiţi să apeleze la o medicaţie adusă special din Africa.

„Am vorbit cu şeful de la firma lui să facem rost de tratament, fiindcă în România nu se găsea, medicamente aduse şi făcute în Africa. Avea deja o formă severă, o disfuncţie hepato-renală importantă, cu afectarea puternică a ambelor organe. Pacientul era icteric intens – era foarte galben, şi l-am întrebat că dacă a ajuns la al patrulea episod şi, dacă ştie că lucrează acolo, de ce nu face prevenţie. Ultima oară când am discutat cu el, a venit să mă viziteze, se pregătea să plece din nou şi îşi făcuse deja vaccinul”, a mai punctat dr. Florin Roşu. 

 

Comentarii