Proces de pomină – Educatoarea a plecat de la grădiniţa din Bularga cu 32.000 lei, bani primiţi din greşeală. Instanţa a decis să rămână cu banii

sâmbătă, 06 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Proces de pomină – Educatoarea a plecat de la grădiniţa din Bularga cu 32.000 lei, bani primiţi din greşeală. Instanţa a decis să rămână cu banii

Conducerea unei grădiniţe ieşene a dat înapoi unor angajate banii scăzuţi din leafă de guvernul Boc. Doar că angajatele respective nici nu lucrau la acea vreme acolo, aşa că nu aveau ce bani înapoi să primească. Strânsă cu uşa de Inspectoratul Şcolar Judeţean, grădiniţa a încercat să-şi recupereze banii în instanţă. S-a trezit prea târziu.

 

În martie 2022, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 29, din zona Bularga, a înregistrat pe rolul Tribunalului dosarele acţiunilor îndreptate împotriva a două angajate. Tatianei R. i se imputau 32.028 lei reprezentând diferenţe salariale nejustificate acordate în 2014 şi 2015. De la Lenuţa D., grădiniţa cerea 14.620 lei, cu acelaşi titlu. Esenţa celor două litigii era aceeaşi. În contextul crizei economice, în perioada 2009-2011, salariile din sistemul bugetar au fost reduse drastic. Ulterior, prin acţiuni judecătoreşti, angajaţii din toate sectoarele şi-au câştigat banii înapoi, plata fiind eşalonată de stat pe parcursul mai multor ani. Ca angajate ale grădiniţei, cele două femei au beneficiat şi ele de aceste rambursări. Cele două se angajaseră însă la Grădiniţa nr. 29 abia la 1 septembrie 2013. Nu suferiseră tăieri din salariu în perioada 2009-2011, numele lor nu apăreau în hotărârile judecătoreşti prin care se dispusese returnarea banilor şi, deci, începând cu 2014-2015 nu ar fi trebuit să primească nimic.

Faptul a ieşit la iveală abia în septembrie 2021, în urma unui control de audit făcut de inspectori ai IŞJ. Aceştia au solicitat conducerii Grădiniţei să recupereze banii plătiţi degeaba. De aici, şi acţiunile depuse în instanţă. Aici, apărarea celor două angajate a fost identică. Grădiniţa se trezise prea târziu, momentul până la care putea cere banii înapoi trecând de mult.

Conform legii, termenul de prescripţie a dreptului de a cere obligarea cuiva la returnarea unor bani încasaţi necuvenit este de trei ani. Acest termen începea să curgă din momentul în care se făcuse plata nemeritată. Prin urmare, în martie 2022, dreptul la acţiune era stins de mult. Magistraţii Tribunalului au subliniat că nu avea nicio importanţă că oficialii Grădiniţei îşi dăduseră seama de greşeală abia atunci când fuseseră traşi de mânecă de auditori. Ambele acţiuni depuse de Grădiniţa nr. 29 au fost respinse.

Magistraţii au obligat-o totuşi pe Lenuţa D. să dea înapoi 376 lei din cei 14.620 lei imputaţi. Aceşti 376 lei fuseseră plătiţi de grădiniţă în 2020, deci pentru această sumă dreptul la acţiune nu era încă prescris. Grădiniţa a contestat deciziile Tribunalului, dosarele intrând pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii